Hond rijdt tegen benen of op andere honden

Hond rijdt tegen benen of op andere honden

Beenrijden van een hond: misvattingen en oplossingen

Het zogenaamde beenrijden door honden wordt vaak niet erg goed begrepen. Er is één ding dat vast staat en dat is dat de baas het vaak erg gênant vindt als zijn hond dit doet. We hebben dat ongemakkelijke moment allemaal wel een keer meegemaakt dat je hond besluit om op een andere hond te rijden of tegen iemand anders zijn been. Dit gedrag wordt meestal afgedaan met wat gegrinnik, of met luchtige opmerkingen of grapjes, terwijl de werkelijke reden waarom de hond dit doet niet bekend is bij de baas.

Honden die rijden op andere honden, kinderen, onbekende personen of zelfs kussens, kunnen eigenaren vaak in verlegenheid brengen. Vaak wordt gedacht dat het gedrag voortkomt uit seksuele motieven, maar dit is lang niet altijd het geval. Sterker nog, rijgedrag heeft meestal in eerste instantie niets met seksueel gedrag te maken, maar eerder met stress.

Als een hond stress ervaart, komen er allerlei stoffen vrij in zijn lichaam die ervoor zorgen dat de hond in actie kan komen, waaronder testosteron. Dit hormoon is primair een geslachtshormoon en kan het gedragssysteem dat bij dat hormoon hoort in werking zetten. Hierdoor gaat de hond rijden, zonder dat er een daadwerkelijke seksuele motivatie aanwezig is. Het is belangrijk om te beseffen dat ook teefjes testosteron aanmaken, zij het in mindere hoeveelheden.

Als een hond stress ervaart door een bepaalde prikkel, richt het gedrag dat door die stress veroorzaakt wordt zich vaak ook op die prikkel. Een hond die bijvoorbeeld stress ervaart van een kind, kan gaan rijden op het kind. Dit geldt ook voor honden die rijgedrag vertonen tijdens het spelen met andere honden.

Wat moet je niet doen bij rijgedrag?

Straf je hond niet, dit voegt alleen maar extra spanning en stress toe aan de situatie. Het gedrag kan hierdoor juist herhaald worden of erger worden.

Wat moet je wel doen bij rijgedrag?

Haal je hond uit de situatie door hem bijvoorbeeld mee te lokken met een koekje, op te tillen (makkelijk bij pups en kleine hondjes) of desnoods aan de lijn te doen. Dit doe je om twee redenen:

  • Ten eerste is het voor het 'slachtoffer' van het rijgedrag niet prettig om bereden te worden. Dit geldt voor zowel personen als andere honden.
  • Ten tweede kan rijgedrag een euforisch gevoel met zich meebrengen, omdat het kan leiden tot seksuele ontlading. Dit kan ervoor zorgen dat de hond dit gedrag herhaalt, ook als er geen spannende situatie is. 

Het is dus belangrijk om je af te vragen hoe je een volgende keer deze spanning bij je hond kunt voorkomen. 

Hoe kun je rijgedrag voorkomen?

Als het gaat om puppy's die rijden tijdens het spelen, is het van belang om te kijken of alle partijen het leuk vinden. Puppy's hebben weinig concentratievermogen en spelen hoeft zeker niet langer dan een minuut of 3-4 te duren. Te lang spelen kan leiden tot een overvol stress-emmertje, omdat ook positieve emoties tot stress en dus tot rijgedrag kunnen leiden.

Als een hond rijdt op kinderen, is het verstandig om te kijken hoe je iets kunt veranderen aan de interactie tussen kind en hond. Het is niet realistisch om te zeggen dat kinderen maar niet moeten rennen. Het is realistischer om de hond een veilige plek te bieden voor als het voor hem te druk wordt. Het kan bijvoorbeeld helpen om de hond een Kong of iets anders te geven, zodat hij zich kan concentreren op iets anders. 

Het is ook belangrijk om de signalen van je hond te leren herkennen. Zo kun je tijdig ingrijpen en voorkomen dat je hond gestrest raakt en gaat rijden.

Welke stress signalen zijn er?

Signalen van stress bij honden zijn onder andere:

  • Gapen
  • Likken
  • Hijgen
  • Zichzelf krabben of schudden
  • Wegkijken. 

Als je deze signalen herkent, kun je je hond uit de situatie halen voordat hij gaat rijden.

Bovendien kan het helpen om je hond voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie te geven. Door dagelijks te wandelen, te spelen en te trainen, kan je hond overtollige energie kwijtraken en stress verminderen. Daarnaast kun je speeltjes en puzzels aanschaffen die je hond uitdagen en zijn geestelijke capaciteiten stimuleren.

Je hond frisbee leren
Lees ook
Je hond frisbee leren

Om je hond frisbee te leren spelen is leuk en zeker de moeite waard. Het is een geweldige manier om tijd met je hond door te brengen en nog gezond ook.

Kortom, rijgedrag bij honden heeft vaak niets te maken met seksuele motieven, maar met stress. Het is belangrijk om je hond niet te straffen, maar uit de situatie te halen en te kijken naar manieren om stress te verminderen en het rijgedrag in de toekomst te voorkomen. Door het gedrag van je hond te begrijpen en te leren herkennen, kun je een gelukkig en gezond leven voor je hond bevorderen.

 

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test