De Kishu Ken: de National Treasure van Japan

Alles wat je wilt weten over de Kishu Ken

Over de Kishu Ken

De Kishu Ken is een superstoere hond afkomstig uit Japan. Dit ras is voornamelijk gefokt als jachthond en heeft zich gespecialiseerd in het jagen op wilde zwijnen en herten. Hoewel ze oorspronkelijk een ander kleurenpalet hadden, is de meerderheid van de Kishu's vandaag de dag wit van kleur. Volgens de legende stammen ze af van wolven en zijn ze ontstaan ??nadat een jager medelijden had met een gewonde wolf die hij langs de kant van de weg vond. De wolf hield zijn belofte en gaf de jager uiteindelijk een van zijn pups, die uitgroeide tot een grote zwijnenjager en de voorvader werd van de Kishu Ken. Dit ras staat bekend als onverschrokken en meedogenloos in de jacht en wordt nog steeds gebruikt voor deze doeleinden.
Het ras staat bekend om zijn moed en vastberadenheid tijdens de jacht, en het is daarom niet verwonderlijk dat het al zo lang door lokale jagers wordt gebruikt. In 1934 werd de Kishu door de Japanse regering zelfs tot levend natuurmonument verklaard, zo belangrijk is dit ras voor de Japanse geschiedenis en cultuur.

De Kishu is een middelgrote hond met een goed gespierd lichaam. Ze hebben schattige, geprikte oren en een staart die opgerold is of een sikkelvorm heeft. Dit ras is compact en sterk gebouwd. Vroeger kwam de Kishu in veel verschillende kleuren voor, waaronder gevlekt of pinto, maar tegenwoordig worden alleen wit, rood en sesam erkend als officiële kleuren. Het ras heeft een gespierder uiterlijk dan de andere middelgrote Japanse rassen en heeft een dubbellaagse vacht bestaande uit een grove, beschermende buitenlaag.

 Het ras heeft dus een rijke geschiedenis en heeft veel meegemaakt, maar het blijft een geweldige jachthond die door zijn vastberadenheid en moed altijd indruk zal maken.

Wat kost een Kishu Ken

De kosten voor een Kishu Ken kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Kishu Ken ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Kishu Ken

De Kishu Ken is een zelfstandige en eigenzinnige hond die een consequente opvoeding nodig heeft. Hij is moedig en attent, maar geen hond voor beginners. Het is belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding, maar dit hoeft niet met harde hand te gebeuren. Over het algemeen is hij vriendelijk tegenover mensen, maar de omgang met andere honden hangt af van socialisatie en opvoeding. Als hij goed gesocialiseerd en opgevoed is, zou dit geen probleem moeten zijn.

Kishu's zijn geen blafhonden, maar ze kunnen wel flink blaffen als ze iets opmerken. Soms gaan ze zelfs huilen als een wolf,

Temperament van een Kishu Ken

De Kishu Ken wordt niet aanbevolen voor de eerste keer hondenbezitters. De Kishu Ken is trouw en intelligent en hebben een neiging om zich nauw te binden aan een familielid. Kishu Kens zullen het goed met kinderen en honden wij wie ze zijn opgegroeid. Echter, vanwege hun hoge prooidrift worden ze niet aanbevolen voor woningen met katten of andere kleine huisdieren. Ze zijn afstandelijk en wantrouwig tegenover vreemden maar niet agressief. Het is een een doordacht, zacht en stil ras.

Hoe is de Kishu in zijn omgang met kinderen:
Kishu's en kinderen gaan over het algemeen goed samen, zolang de Kishu er maar mee opgegroeid is en er altijd een volwassene in de buurt is om het contact te begeleiden. De Kishu heeft namelijk een dominante aard, dus het is belangrijk dat er toezicht is. Ze kunnen een leuke speelkameraad zijn, maar laat een kind de Kishu niet uitlaten want daar heeft het niet genoeg kracht voor.

Hoe sociaal is de Kishu ten opzichte van soortgenoten en andere dieren:
Vanwege de jachtdrift van de Kishu, is het niet aan te raden om ze los te laten rondlopen in de buurt van hoefdieren en vogels. Met katten gaat het meestal wel goed als ze ermee zijn opgegroeid, maar andere kleine huisdieren zoals cavia's, konijnen en kippen zullen niet veilig zijn in de buurt van de Kishu.

Het is belangrijk om de Kishu goed te socialiseren met andere honden, omdat ze een duidelijke voorkeur hebben voor bepaalde honden. Reuen kunnen dominant zijn tegenover andere reuen en teven kunnen ook pittig zijn. Als je twee Kishu's hebt, is het mogelijk dat ze op den duur niet meer samen kunnen zijn als ze allebei volwassen zijn. Een reu en een teef samen gaat meestal wel goed.

Kan een Kishu loslopen:
Het is lastig om een Kishu los te laten lopen vanwege hun hoge jachtdrift en zelfstandigheid. Het kan jaren duren voordat ze onder appèl staan. Het is daarom belangrijk om ze goed te trainen en te zorgen dat ze gehoorzaam zijn voordat je ze loslaat.

Verzorging van een Kishu Ken

De Kishu heeft niet veel onderhoud nodig, behalve tijdens de twee keer per jaar terugkerende ruiperiode. Dan is het belangrijk om regelmatig te borstelen en kammen, omdat de vlokken dan aan de vacht blijven hangen. Plukken kan ook helpen. Tijdens andere periodes is er weinig onderhoud nodig, maar als je hond veel buiten ligt, is het beter om hem niet te vaak te wassen, omdat de natuurlijke vetlaag dan verwijderd kan worden. Over het algemeen blijft de vacht van de Kishu vrij schoon. Als je toch wilt wassen, gebruik dan een speciale hondenshampoo met een neutrale pH-waarde.

Vacht van een Kishu Ken

De Kishu Ken heeft een dubbele vacht. De bovenvacht is recht, hard en kort in lengte. Het haar is iets langer op de staart en wangen. De ondervacht is dicht en zacht. De Kishu Ken verhaard zwaar tijdens de rui. 

Trainen en opvoeden van een Kishu Ken

Een Kishu moet op een consistente manier opgevoed worden, maar niet op een strenge manier. Dit ras is niet geschikt voor mensen die hun hond willen verwennen, maar een harde opvoeding is ook niet de beste optie. Als je te streng bent, zal de band tussen jou en de hond slechter worden en kan de hond wantrouwend worden of zich tegen jou keren.

Het belonen van goed gedrag werkt het beste bij het opvoeden van een Kishu, omdat ze erg intelligent zijn en snel leren wat er van hen wordt verwacht. Maar, omdat ze ook slim zijn, moet je consequent zijn in je aanpak. Als de Kishu eenmaal een privilege heeft gekregen, zoals op de bank springen, zal hij dit niet snel vergeten en zal het moeilijk zijn om hem af te leren. Ook kan hij af en toe proberen om jou te testen door bijvoorbeeld te grommen, maar dat moet je nooit toestaan. Het is belangrijk dat je duidelijk maakt wie de baas is en dat je stevig in je schoenen staat.

Activiteit en bewegen van een Kishu Ken

De Kishu is geen hele actieve hond en houdt wel van een beetje luiheid. Ze gaan graag wandelen, maar kunnen ook prima lekker lui op de bank hangen. Het zijn geen honden die veel energie hebben die ze kwijt moeten raken. Ook houden ze niet van natte voeten en vinden ze het niet erg om hun behoefte een tijdje op te houden als het gras te nat is. Maar natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat ze op tijd naar buiten gaan om hun behoefte te doen!

Kenmerken van een Kishu Ken

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 11-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 49-55 cm. Teef: 46-52 cm
  • Gewicht: Reu: 15-25 kg. Teef: 15-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Kishu Ken

De Kishu Ken is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Kishu Ken is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: CJ Hammond, Kishu Ken Puppy, CC BY-SA 4.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test