De Maltezer, een kleine hond met een grote geschiedenis, heeft zijn naam niet te danken aan zijn oorsprong op het eiland Malta, maar aan het Semitische woord "malat", wat "schuilplaats" of "haven" betekent. Dit woord komt terug in verschillende namen van kustplaatsen, zoals het Adriatische eiland Meleda, de Siciliaanse stad Melita en het eiland Malta zelf. De voorouders van de Maltezer leefden in havens en kustplaatsen in het Middellandse Zeegebied en jaagden op muizen en ratten in pakhuizen en scheepsruimten.
Aristoteles, een beroemde filosoof uit de 4e eeuw voor Christus, beschreef al een kleine rashond genaamd "Canes Melitenses", wat waarschijnlijk de voorloper van de Maltezer was. In het oude Rome was de Maltezer een favoriet gezelschapsdier van de matrones en werd hij geprezen door de Latijnse dichter Straton in de 1e eeuw na Christus. Tijdens de Renaissance werd de Maltezer vaak afgebeeld in de salons van mooie dames door kunstenaars uit die tijd. Een rijke geschiedenis voor een kleine, maar nobele hond.
De kosten voor een Maltezer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Maltezer ergens tussen de € 1.750 en de € 2.200 zal liggen.
Maltezers zijn geweldige gezelschapshonden. Ze zijn vrolijk, vriendelijk en zacht van aard en bouwen een sterke band op met hun eigenaar. Daarnaast zijn ze intelligent, levendig en speels. Maltezers zijn het liefst in de buurt van hun baasje en kunnen niet goed alleen gelaten worden. Ze zijn gevoelig en kunnen slecht tegen boosheid of harde stemmen. Ze zijn ook waaks en zullen blaffen bij bezoek of wanneer ze iets verdachts opmerken.
Over het algemeen kunnen Maltezers goed overweg met andere honden en andere dieren. Tegenover vreemden zijn ze meestal vriendelijk en ze kunnen ook goed met kinderen omgaan. Wel is het belangrijk dat kinderen de hond niet als speelgoed behandelen en dat ze nooit zonder toezicht met de hond alleen worden gelaten.
De Maltees is zacht, vol vertrouwen, en gehoorzaam. Er zit bijna geen kwaad in en ze worden graag vastgehouden en geknuffeld. Zij zullen andere huisdieren tolereren. Ze kunnen er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Zij kunnen nogal eens over-beschermend zijn bij hun baas, familie en territorium en kunnen gaan bijten als ze een iets als een bedreiging zien. Ondanks hun kleine formaat is de Malteser een onverschrokken, sterk en behendig ras die een enorme band heeft met hun gezin
De vachtverzorging van de Maltezer vraagt veel aandacht. Het is belangrijk om de vacht dagelijks door te kammen om klitten te voorkomen. Kam daarbij in laagjes en vergeet de lastig bereikbare plekken niet. Wil je de vacht korter houden, dan moet je deze nog steeds dagelijks kammen. Een voordeel van de vacht van de Maltezer is dat deze niet snel uitvalt. Om de vacht wit te houden, is het nodig om de hond af en toe in bad te doen met hondenshampoo. Gebruik geen mensenshampoo omdat dit de hondenhuid kan irriteren en haaruitval kan veroorzaken. Bind het haar op de kop van de Maltezer omhoog met een strikje of haarelastiek om te voorkomen dat het in de ogen hangt.
Controleer ook dagelijks de oren van de hond en maak eventueel de oorschelp schoon met een wattenschijfje. Knip geen haren uit de gehoorgang en gebruik geen cleaner zonder overleg met de dierenarts. Let ook op overmatig haar bij de ogen, want dit kan irritatie veroorzaken. Maltezers hebben soms last van traanstrepen, dus maak de ogen dagelijks schoon met speciale ooglotion. Poets de tanden van de hond het liefst dagelijks en controleer regelmatig het gebit. Let ook op de lengte van de nagels en knip ze indien nodig.
Het is belangrijk om te weten dat de Maltezer vatbaar kan zijn voor verschillende erfelijke ziekten, waaronder hartafwijkingen, leverziekte en chiari malformatie.
Er zijn tegenwoordig DNA-testen beschikbaar om te testen op bepaalde erfelijke ziektes bij de Maltezer. Een van de ziektes waarvoor een test beschikbaar is, is glycogeenstapelingsziekte. Dit is een zeldzame aandoening waarbij er een ongewone stapeling van een specifiek koolhydraat plaatsvindt in het lichaam van de hond. Door middel van deze test kunnen fokkers en eigenaren zich bewust zijn van de risico's en kunnen ze stappen nemen om de gezondheid van hun Maltezer te waarborgen. Het is belangrijk om de gezondheid van je Maltezer goed in de gaten te houden en regelmatig naar de dierenarts te gaan voor controles.
De Maltezer heeft een prachtige vacht die zacht en glanzend is. Het haar is erg lang en van zijdeachtige samenstelling. Het is belangrijk om de vacht dagelijks goed te verzorgen zodat deze niet gaat klitten of vervilten. De kleur van de vacht is altijd wit en er is geen ondervacht aanwezig. De vacht moet zwaar zijn en tot op de grond reiken.
Een goede socialisatie is van groot belang voor de Maltezer, zoals voor alle honden. De fokker moet hier al mee zijn begonnen, dus vraag daarom wat er al is gedaan met de pup voordat je hem meeneemt. Laat je pup wennen aan allerlei nieuwe ervaringen, mensen en dieren, maar zorg er ook voor dat hij genoeg rust krijgt om alles te verwerken. Aangezien de Maltezer een gevoelige hond is, is het belangrijk om de kennismaking met nieuwe dingen rustig en plezierig te laten verlopen.
Het opvoeden van een Maltezer is niet moeilijk, maar het is belangrijk om regels te stellen en consequent te blijven. Bij kleine honden wordt soms de opvoeding overgeslagen, maar dat resulteert vaak in hondjes die het huishouden manipuleren om steeds hun zin te krijgen. Het is ook fijn als je je Maltezer gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen vanwege zijn gehechtheid aan de baas. Daarom zijn goede manieren belangrijk! Ga met je pup naar een puppycursus om op een leuke manier te leren hoe je de hond dingen kunt bijbrengen. Blijf altijd vriendelijk en rustig tegen de hond, hij kan slecht tegen boze woorden of schreeuwen.
Bij de opvoeding moet extra aandacht worden besteed aan het leren alleen te blijven. Dit moet voorzichtig worden opgebouwd! Leer je pup ook om niet te veel te blaffen, negeer elk blaffen door weg te draaien en geef pas aandacht als de hond stil is. Verder is het belangrijk om je pup te leren dat hij netjes toelaat dat je hem overal borstelt. Je kunt hem het beste leren om op commando op zijn zij te gaan liggen, zodat je zijn buik en borst kunt kammen.
Maltezers zijn leuke en speelse honden, dus ze houden van rennen en spelen! Maar je hoeft ze niet uit te putten met hele lange wandelingen. Zorg er gewoon voor dat je ze regelmatig naar buiten brengt, zodat ze actief kunnen blijven en hun energie kwijt kunnen.
Als je iets uitdagender wilt proberen met je Maltezer, dan zijn gehoorzaamheidstraining, behendigheid en doggydance allemaal geweldige opties. Maar als je gewoon thuis wilt blijven, is het ook super leuk om ze nieuwe trucjes en oefeningetjes te leren. Maltezers zijn slim genoeg om ze snel op te pikken, en ze vinden het geweldig om met hun baasje bezig te zijn.
Formaat:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
De Maltezer is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Maltezer is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Hou mij op de hoogte bij reacties.
Plaats je bericht Lees hier ons privacy statement
Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Bedankt voor je reactie! Je bericht is geplaatst.
Er is iets niet goed gegaan Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Lees het artikel
Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?
Plaats advertentie
Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?
Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in
Video Foto
Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.
Doe de test