De Otterhound: een vrolijke en jolige hond

Alles wat je wilt weten over de Otterhound

Over de Otterhound

De Otterhound is een oud Engels jachthondenras, een echte brak,  dat oorspronkelijk gefokt werd als meutehond voor de otterjacht. Het ras heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de visserij en de grootgrondbezitters in Engeland, omdat de otter een bedreiging vormde voor de visvangst en de welvaart van deze groepen.

Helaas is de otterstand door de industrialisatie, milieuvervuiling en stroperij in de loop der jaren dramatisch afgenomen. In 1976 werd de reguliere jacht op otters dan ook verboden, wat ervoor zorgde dat de Otterhound als werkhond niet meer nodig was en met uitsterven bedreigd raakte. Gelukkig hebben enkele Engelse fokkers en de Kendall and District meute zich ingezet om het ras voor de toekomst te behouden, onder andere door het oprichten van de Engelse Otterhound Club en de Masters of the Otterhound Association in Amerika.

Ook in Nederland zijn er fokkers die zich inzetten voor het behoud van de Otterhound. In de jaren '80 importeerden Ria en Tiny van den Broek drie Otterhounds om het ras in Nederland op te bouwen. In 1999 waren er ongeveer 60 Otterhounds in Nederland, en tegenwoordig zijn er nog zo'n 30. Het ras staat in Engeland op de lijst van bedreigde rassen, en ook in Nederland wordt er alles aan gedaan om het ras in zijn oorspronkelijke vorm te behouden door middel van zorgvuldig fokbeleid.

Wat is een brak?

Een Brak is een type jachthond dat oorspronkelijk werd gefokt om wild op te sporen en te volgen. Het woord "brak" komt van het Franse woord "brachet", wat "jachthond" betekent. Brakken worden vaak gebruikt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen, hazen en vossen. Ze hebben een scherp reukvermogen en een goede stem om hun baasjes te waarschuwen wanneer ze het wild hebben gevonden. Brakken staan bekend om hun eigenzinnige karakter en hebben een specifieke opvoeding nodig om goed te kunnen functioneren als jachthond.

Wat kost een Otterhound

De kosten voor een Otterhound kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Otterhound ergens tussen de € 1.000 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Otterhound

De Otterhound staat bekend om zijn zeer aanhankelijke en vriendelijke karakter. Als meutehond heeft hij een goed ontwikkelde stem en weet hij deze dan ook goed te gebruiken. Hij heeft doorgaans een stabiel humeur en is intelligent en trouw aan zijn eigenaren.

De Otterhound hecht zich sterk aan zijn mensen en is over het algemeen rustig in huis. Daarnaast is hij dol op zwemmen en zal hij dit dan ook graag doen wanneer hij de kans krijgt.

Een goede en consequente opvoeding is belangrijk voor de Otterhound, maar dit moet wel met zachte hand gebeuren. Door zijn aanhankelijke karakter kan hij gevoelig zijn voor harde handelingen en negatieve trainingstechnieken.

Temperament van een Otterhound

De Otterhound is een uitstekende huishond en kan goed overweg met andere dieren en mensen. Vanwege zijn vriendelijke karakter, ook naar vreemden toe, zal hij niet geschikt zijn als waakhond. Toch is deze hond alert op de kleinste geluiden en kan hij goed dienen als een waakhond.

Het temperament van de Otterhound kan worden beschreven als zeer aanhankelijk, vriendelijk en trouw aan zijn eigenaren. Hij heeft een goed ontwikkelde stem en kan deze goed gebruiken, zoals het een brak betaamt. De Otterhound is intelligent en schrander, maar heeft ook een gelijkmatig humeur. Hij is over het algemeen rustig in huis, maar kan zeer enthousiast worden tijdens het zwemmen of tijdens het jagen. Een goede en consequente opvoeding is belangrijk voor dit ras, maar het moet wel met een zachte hand gebeuren. De Otterhound kan gevoelig zijn voor harde trainingstechnieken en reageert het beste op positieve bekrachtiging.

De Otterhound is vaak erg levendig en heeft veel ruimte nodig, zelfs in huis. Als lopende hond heeft hij nog steeds een sterke jachtpassie en heeft hij daarom veel beweging nodig. Een goede opvoeding, specifiek voor een Brak, is essentieel voor dit ras. Het is belangrijk om te beseffen dat het eisen van absolute en onvoorwaardelijke gehoorzaamheid een straf kan zijn voor deze hond, omdat hij een eigenzinnig karakter heeft. De Otterhound wordt vaak beschouwd als de "liefste hond ter wereld", maar hij heeft nog steeds de juiste training en beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Verzorging van een Otterhound

Het beste is om ze 2x per week te borstelen om de vacht vrij te houden van matten. De baard moeten regelmatig gewassen worden.

Op dit moment zijn er geen erfelijke ziektes bekend bij de Otterhound.  De Otterhound kan vatbaar zijn voor heupdysplasie, een aandoening waarbij de heupgewrichten zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en stijfheid. Heupdysplasie komt vaak voor bij grote hondenrassen en kan erfelijk zijn. Het is belangrijk om bij het kopen van een Otterhound puppy ervoor te zorgen dat de ouders getest zijn op heupdysplasie en dat de fokker maatregelen heeft genomen om de kans op deze aandoening te verminderen.

Lichte gevallen van heupdysplasie kunnen vaak worden behandeld met pijnstillers, ontstekingsremmers en lichaamsbeweging om de spieren rondom de heupen te versterken.

Vacht van een Otterhound

De Otterhound heeft een ruwe en harde vacht die waterbestendig is en hem beschermt tijdens het zwemmen en jagen in moerassen en wateren. De vacht kan variëren in lengte en textuur, maar is meestal ongeveer 5-10 cm lang. Het ras heeft regelmatige verzorging nodig, waaronder borstelen en trimmen.

Alle erkende brakkenkleuren zijn toegestaan, echter leverkleurige vachten en witte vachten met duidelijk gescheiden zwarte en tankleurige vlekken zijn niet toegestaan bij erkende Brakken.

Trainen en opvoeden van een Otterhound

De Otterhound heeft een specifieke opvoeding nodig vanwege zijn onafhankelijke karakter en eigenwijsheid. Een zachte en positieve trainingsaanpak werkt het beste bij dit ras, omdat hij gevoelig kan zijn voor harde trainingsmethoden. Training en socialisatie van jongs af aan zijn belangrijk voor de Otterhound. Dit houdt in dat de hond leert omgaan met verschillende mensen, dieren en situaties, zodat hij zich ontwikkelt tot een goed aangepaste en gehoorzame hond.

Omdat de Otterhound een jachthond is, kan hij soms zijn neus achterna gaan en afgeleid worden tijdens het trainen. Het is belangrijk om de trainingen kort en gevarieerd te houden, zodat de hond gemotiveerd blijft om te leren. Als eigenaar van een Otterhound is het ook belangrijk om te onthouden dat dit ras veel beweging nodig heeft en graag actief is. Regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie zijn essentieel voor een Otterhound om zich gelukkig te voelen.

Activiteit en bewegen van een Otterhound

De Otterhound is een hond die veel beweging nodig heeft vanwege zijn oorspronkelijke functie als jachthond. Dagelijkse wandelingen en speeltijd in een omheinde tuin zijn belangrijk om aan zijn behoeften te voldoen. De Otterhound houdt ook van zwemmen en kan goed presteren in activiteiten zoals speuren en gehoorzaamheidstraining.

Als eigenaar van een Otterhound is het belangrijk om te onthouden dat dit ras graag onafhankelijk is en soms eigenwijs kan zijn. Training en socialisatie van jongs af aan zijn daarom belangrijk om een goede relatie en gehoorzaamheid te bevorderen. Een gebrek aan beweging en mentale stimulatie kan leiden tot destructief gedrag en ongelukkigheid bij de Otterhound.

Kenmerken van een Otterhound

  • Rasgroep: Lopende honden en zweethonden
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 60-70 cm. Teef: 60-70 cm
  • Gewicht: Reu: 40-50 kg. Teef: 30-35 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Otterhound

De Otterhound is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Otterhound is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test