Enorme groei dodelijke experimenten op honden in Nederland

Enorme groei dodelijke experimenten op honden in Nederland

Nieuws: Enorme groei dodelijke experimenten op honden in Nederland

Het aantal katten en honden dat wordt gebruikt bij medische experimenten is met bijna 50 procent gestegen en bovendien worden de dierproeven dodelijker.

Het aantal katten en honden dat wordt gebruikt bij medische experimenten is met bijna 50 procent gestegen en bovendien worden de dierproeven dodelijker. Jaarlijks komen er honderden honden en tientallen katten om het leven bij experimenten.

Er zit een trieste stijgende lijn in. Zo werden in Nederland in 2016 nog ruim 650 honden en bijna 90 katten ingezet voor experimenten, in 2017 steeg dit aantal in Nederland naar 909 honden en 200 katten. Dit blijkt uit recente cijfers van de NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Opvallende stijging
Voor bijna 5000 honden en ruim 2000 katten zijn in de jaren 2017 en 2018 langlopende proefdiervergunningen afgegeven. Een opvallende stijging aangezien het kabinet al meerdere jaren pleit voor een afname van dierproeven. Helaas zal ook de komende jaren het gebruik van proefdieren toenemen.

Meer honden en katten zullen sterven in pijnlijke experimenten. Van de 909 proefhonden die in 2017 werden gebruikt stierf de helft. In 2016 lag dit aantal nog op 41 procent.

Proefdiercentrum Charles River in Den Bosch
Het commerciële proefdiercentrum Charles River in Den Bosch ontving einde 2017 nog een vergunning om over een periode van vijf jaar nog 2600 honden en 750 katten te gebruiken voor experimenten. Volgens het Amerikaanse bedrijf Charles River zijn dierproeven essentieel om nieuwe medicijnen en therapieën te ontwikkelen. Proeven zijn vaak verplicht voordat een medicijn op de markt worden gebracht. Een woordvoerder van Charles River zegt dat ze het aantal dieren wel terug willen brengen.Verantwoordelijk minister Carola Schouten onderstreept dat het gebruik van dieren bij proeven noodzakelijk zijn.

Proefdiercentrum Charles River in Den Bosch
Animal Right diende in 2011 naar aanleiding van een burgerinitiatief 57.000 handtekeningen in bij de Tweede Kamer om een verbod te krijgen op dierproeven met honden en katten. Helaas leek een verbod in Europa niet haalbaar. Wel werd de overheid geadviseerd om het aantal proeven met honden en katten te minderen. Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren noemt de nieuwe stijging ‘onaanvaardbaar’.