Er bestaat vaak verwarring tussen de begrippen 'rangorde' en 'dominantie' bij honden. Het is belangrijk om te weten dat deze termen niet hetzelfde betekenen.
De rangorde (begrijpen wie wat wanneer mag doen) bepaald welke rust er heerst in de roedel. Rangorde is de hiërarchische structuur binnen een groep honden of wolven. Bijvoorbeeld, in een roedel heeft elke hond zijn eigen plek in de rangorde. Het is normaal dat de hond die hoger in de rangorde staat bepaalde privileges heeft, zoals het eerste recht op voedsel en het recht om te paren.
Maar de rangorde is flexibel en hangt van verschillende factoren af. Het is niet altijd zo dat de hoogste rang het eerste eten wil / moet hebben, of als eerste een speeltje wil /moet hebben. Het is maar net wat de hond zelf belangrijk vindt.. Tevens kan er een zeer goede en duidelijke rangorde in bij de roedel zijn, maar een nieuwe hond kan deze rangorde helemaal verstoren en omgooien.
Dominantie is echter een term die verwijst naar het idee dat een hond een andere hond moet domineren om te bewijzen dat hij of zij de 'leider' is.
Houding van een dominante en een onderdanige hond
Alhoewel het niet altijd duidelijk wie de baas is, kun je aan de lichaamstaal van de hond heel veel zien. Er zijn natuurlijk altijd factoren die van invloed kunnen zijn op de houding, maar de richtlijnen voor de houding van een dominante en onderdanige hond hebben wij hieronder geprobeerd zo duidelijk mogelijk uit te leggen:
De houding van een dominante hond
Een dominantie hond straalt dominantie echt uit. Zijn hele houding zegt "Ik ben hier de baas!".
- Groot maken: De hond probeert zichzelf zo groot mogelijk te maken door zich lang en groot te maken en er zijn honden bij die zelfs hun voeten gebruiker om nog hoger te lijken.
- Stijf: De hond zal zijn hele lijf aan gaan spannen. De nekharen zullen omhoog gaan en hij kan gaan staren met de oren naar voren gericht.
- Staart: De staart wordt hoog gehouden en wordt soms over de rug gebogen. Als er al gekwispeld wordt, dan is dit met een stijve, ietwat gebogen staart.
Om zijn punt duidelijk te maken bij de andere hond, kan de dominante hond zijn kop of kin op de schouder of rug leggen van de andere hond. (Dit is wel vaak een moment om alert te zijn, want er zijn honden (die ook dominant zijn) die dit echt niet pikken en dit kan escaleren tot een stevige knokpartij. Mocht de andere hond vanaf het begin al erg onderdanig zijn door te gaan liggen dan kan de dominante hond over de onderdanige hond heen gaan staan om zijn punt duidelijk te maken
De houding van een onderdanige hond
In directe tegenstelling tot de dominante hond zal de onderdanige hond een lichaamstaal uitstralen van "Oke, ik begrijp het, jij bent de baas, doe me geen pijn!" Of "Ik ben geen bedreiging!"
- Klein maken De hond zal proberen om zichzelf zo klein mogelijk te maken. De oren naar achteren gericht en de ogen zullen elke contact met de dominante hond ontwijken.
- Staart laag De staart wordt laag gehouden en mogelijk zelfs onder hun buik gehouden. In een extreme gevallen van onderdanigheid zal de hond op zijn rug gaan liggen met zijn kwetsbare buik naar boven.
Een dominante hond die de hondentaal goed begrijpt zal nooit en te nimmer een hond aanvallen die op deze manier zijn onderdanigheid toont. Probeer als baas niet om de hond te laten staan als deze op zijn rug gaat liggen. Je verstoort daarmee juist een gedrag die goed is! De hond snapt namelijk de taal van de dominante hond.
Er komt natuurlijk veel meer kijken bij dominant gedrag dan hierboven beschreven. Het lastige is echter dat het altijd afhangt van de situatie. Wat vindt de dominante hond belangrijk en wat niet. Tijdens een spel kan het maar zo zijn dat een dominante hond een wat onderdanige rol aanneemt. De hond vindt het op dat moment niet belangrijk genoeg om tijdens het spel ook de 'baas te moeten zijn'. Het kost voor een baas erg veel tijd om je hond echt tot in de puntjes te begrijpen.