Er is een baby opkomst, of je bent inmiddels al de meest trotse ouder op aarde. Dit brengt natuurlijk behoorlijk wat veranderingen met zich mee. Niet alleen voor het gezin, maar ook voor je hond. Hoe kun je er nou voor zorgen dat zowel de hond als jullie een tijd tegemoet kunnen gaan met alleen maar genieten?
Op het moment dat je er achter bent gekomen dat je in blijde verwachting bent, dan zal het niet lang meer duren voordat je hond ook door heeft dat er veranderingen plaats gaan vinden. De geboorte van een baby zorgt niet alleen voor aanpassingen en veranderingen bij jullie, bij eventuele broertjes of zusjes, maar ook voor de hond.
Je hond gaat op een gegeven moment ruiken aan je buik. Hij weet dat er wat aan de hand is, maar begrijpt nog niet echt wat. En dan is er nog het 'rumoer'. Er komt op een gegeven moment een box in de woonkamer te staan, een wandelwagen in de gang, knuffels en kleertjes worden vast uitgestald. Je hond ziet allemaal kleine dingen veranderen en begrijpt niet wat er allemaal aan de hand is.
Belangrijk is om bij de hond al vroeg te beginnen met de voorbereiding. Je zult de hond voordat de baby geboren is al moeten gaan sturen, maar ook na die tijd. Maar wat komt daar nou allemaal bij kijken? En hoe kun je dit voor de geboorte al doen en wat moet je na de geboorte nog allemaal doen? Wij hebben een stappenplan samengesteld met zaken die je als (toekomstig) ouder al kan doen en wat je na de geboorte nog moet blijven doen.
Voordat de baby er is
Voordat de baby is geboren zul je jezelf onder de loep moeten nemen, maar ook je hond. Houdt rekening met gevoelens die tijdens je zwangerschap versterkt worden en overgedragen kunnen worden aan je hond. Hieronder volgen een paar belangrijke punten waar je rekening mee moet gaan houden
-
Kijk goed naar je hond
Als je weet dat je hond erg onvoorspelbaar, zeer territoriaal of agressief is, dan kun je je afvragen of het wel verstandig is om de hond in huis te houden of dat het misschien wijs is om een nieuw baasje voor hem te zoeken. Denk je bij je zelf dat het gedrag aan te pakken / te veranderen is, schakel dan op tijd een expert in om samen te proberen om het gedrag aan te pakken. Probeer wel van een afstand te beoordelen of dit gelukt is.
-
Kijk goed naar jezelf
Tijdens je zwangerschap ben je vaak een brok van emoties. Je zult ongerust worden, wellicht wat gestrest en prikkelbaar. Probeer je eigen gedrag niet uit te stralen naar je eigen hond, want hij voelt dit allemaal vlekkeloos aan en de hond zal zelf ook onrustig gaan worden.
-
Stel grenzen en wees consequent
Stel grenzen met zowel tijd en ruimte. Vooraf zul je misschien gaan denken dat de tijd die je nu met je hond doorbrengt net zoveel zal zijn als op het moment dat de baby er is. Vaak is dit echter niet het geval. Een baby vergt nu eenmaal tijd en aandacht. Begin dit dus al langzaam aan een klein beetje af te bouwen met de hond. Zo zijn de 'aandachtstijden' voor de hond niet plots anders als de baby er is. Leer hem ook dat de baby kamer verboden terrein is, dit is zeker in het begin erg belangrijk. Leer hem bijvoorbeeld tot aan de drempel. Dan kan hij alles zien en ruiken en is hij er op een veilige afstand toch nog bij betrokken.
De baby is geboren
Voor een goede relatie tussen je baby en de hond zijn er volgens hondenfluisteraar Cesar Millan vijf stappen nodig.
-
De kennismaking
Als de kleine geboren is moet je je hond kennis laten maken met de nieuwe geur. Laat hem bijvoorbeeld aan een dekentje of kledingstuk ruiken. Stel op dat moment gelijk grenzen. Hij mag ruiken, maar van een kleine afstand. Als het moment aangebroken is om de baby aan de hond voor te stellen, doe dit dan op dezelfde manier. Zorg er voor dat de hond rustig en laat hem de eerste keer aan de baby ruiken vanaf een afstandje.Geleidelijk aan kan dit steeds een beetje dichterbij.
Je hond zal ook moeten wennen aan het huilen van de baby. Er zijn honden die hier wat gestrest van kunnen raken. Leer hem dat dit nieuwe geluiden zijn die er bij horen.
-
Eten
Zodra de kleine spruit kan zitten en eigen kinderstoel krijgt dan wil er nog wel eens wat eten op de grond vallen. Ook kan de kleine het leuk gaan vinden om eten naar de hond te gaan gooien. Stel van het begin af aan duidelijke grenzen aan. De hond mag niet bij de kinderstoel zitten of liggen. Zorg ervoor dat hij netjes op zijn plaats ligt en pas mag komen op het moment dat jij dat zegt.
-
De kruipfase
De baby heeft zijn beentjes ontdekt en kan nu zijn vrije gang gaan om overal naar toe te kruipen en alles te onderzoeken. Leer de baby hoe hij de hond moet aaien. Zachtjes aaien, onder de kin en niet over de hond heen laten hangen. Je hond moet vervolgens leren om niet te enthousiast te worden. Leer hem niet tegen de baby op te springen en leer hem rustig te blijven. Leer de baby ook dat de slaapplek van de hond verboden terrein is. De hond heeft immers een plek nodig waar hij ongestoord kan liggen en kan slapen.
-
De eerste stappen!
Je baby heeft geleerd hoe hij moet lopen. In het begin gaat dit nog erg lastig en zal hij vaak omvallen. Ook staat de baby nog wankel op de beentjes en kan makkelijk omver gelopen worden door de hond. Blijf de hond daarom aanmoedigen dat hij rustig moet blijven in de buurt van de baby.
-
Samen spelen
Je baby / peuter kan inmiddels prima zelf lopen en rennen. Een hele mooie fase om ze ook samen te laten spelen. Laat ze lekker balletje gooien. Pret voor zowel wel de hond als de kleine! Zorg er wel voor dat de hond niet te onstuimig wordt.
Ongeacht het ras is voorzichtigheid altijd geboden bij honden en baby's. Verhalen over bijtende Pitbulls en of Rottweilers halen het nieuws, verhalen over een bijtende Teckel, Jack Russel of Golden Retriever niet. Maar deze gebeuren veel vaker dan wij denken. Echter is de 'schade' beperkt dus vaak niet nieuwswaardig.
Hou altijd controle en gezag over je hond en zorg dat hij in elke situatie goed naar je luistert. Vertrouw je het niet? Schakel dan de hulp in van een expert.