De Tervuerense herder: het ras met een elegante uitstraling

Alles wat je wilt weten over de Tervuerense herder

Over de Tervuerense herder

De Tervuerense Herder is één van de vier variëteiten van de Belgische Herder. Het ras dankt zijn naam aan de stad Tervuren, gelegen in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. De geschiedenis van de Tervuerense Herder gaat terug tot het einde van de negentiende eeuw.

De Belgische Herders werden oorspronkelijk gefokt als herdershonden, om schapen en ander vee te beschermen en hoeden. In de jaren 1890 werd de eerste rasstandaard voor de Belgische Herders opgesteld door Professor A. Reul. Deze standaard beschreef vier variëteiten van de Belgische Herder: de Tervuerense, de Mechelse, de Laekense en de Groenendaeler.

De Tervuerense Herder onderscheidde zich van de andere variëteiten door zijn langharige vacht en elegante bouw. Het ras werd al snel populair als waakhond en gezinshond, dankzij zijn intelligentie en loyaliteit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Tervuerense Herders ingezet als berghonden en boodschappers. Na de oorlog werd het ras steeds meer gefokt als gezelschapshond.

In de jaren 1950 en 1960 werd het ras populair in de Verenigde Staten, en begon de Tervuerense Herder ook daar steeds meer te worden gefokt. Inmiddels is de Tervuerense Herder over de hele wereld geliefd als gezelschapshond, maar ook nog steeds als werkhond.

De geschiedenis van de Tervuerense Herder is er één van hard werken en loyaliteit. Dit ras is in de loop der jaren uitgegroeid tot een geliefde en gewaardeerde hond voor vele families over de hele wereld.

Wat kost een Tervuerense herder

De kosten voor een Tervuerense herder kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Tervuerense herder ergens tussen de € 800 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Tervuerense herder

De Tervuerense Herder is een intelligente en zelfverzekerde hond met een zeer levendig karakter. Ze zijn erg toegewijd aan hun eigenaar en hebben een grote behoefte aan lichamelijk contact en interactie. Van nature zijn ze beschermend en waaks, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Ze hebben ook een sterke drang om te werken, waardoor ze uitstekende werkhonden zijn en vaak worden ingezet bij politie- en bewakingswerkzaamheden.

De Tervuerense herder is loyaal en gedijt goed in gezelschap. Ze worden niet aanbevolen voor onervaren hondenbezitters. Ze zijn beschermend en kunnen zich sterk hechten aan een familielid. Deze herders zijn achterdochtig en wantrouwig tegenover vreemden en zullen hun familie, eigendommen en territorium bewaken en beschermen. Ze gaan goed om met kinderen waarmee ze zijn opgegroeid, maar kunnen moeite hebben met onbekende kinderen. Dit ras gaat goed samen met andere honden waarmee ze zijn opgegroeid, maar het wordt niet aanbevolen om ze in huizen te plaatsen met niet-hondenhuisdieren.

Temperament van een Tervuerense herder

De Tervuerense herder is een alerte en energieke hond, altijd klaar om in actie te komen. Dit maakt hem bij uitstek geschikt voor diverse hondensporten. De hond is gevoelig en vereist een zachte maar consequente opvoeding. Dankzij zijn aangeboren 'will to please' is hij gemakkelijk te trainen en kan hij een hoog niveau van gehoorzaamheid bereiken. Veel Belgische herders hebben nog steeds hun natuurlijke aanleg om vee te drijven.

De Tervuerense herder is aanhankelijk aan zijn eigenaren en houdt zich graag bezig met alles wat er in huis gebeurt. Zijn gevoelige aard en bewegingsdrang worden soms ten onrechte als nervositeit gezien. Met een goede socialisatie, voldoende beweging en uitdaging kan de Belgische herder een rustige en fijne huisgenoot zijn.

Verzorging van een Tervuerense herder

De Tervuerense herder heeft niet veel verzorging nodig. Ze moeten regelmatig geborsteld worden, maar hoe vaak hangt af van de kwaliteit van de vacht en het verharen. Sommige vachten klitten sneller dan andere. Gesteriliseerde of gecastreerde honden krijgen vaak zeer overvloedig en wat droog haar. Tervuerense herders verharen gewoonlijk tweemaal per jaar, wat kan resulteren in veel losse haren in huis.

Net als bij veel andere herdershonden, kan ook de Tervuerense herdershond last krijgen van heup- en elleboogdysplasie. Voor de Tervuerense is er een DNA-test beschikbaar voor cerebellaire ataxie, een aandoening van de kleine hersenen die leidt tot een dronkemansgang.

Vacht van een Tervuerense herder

De Tervuerense herder heeft een langharige vacht met een zwart masker. De kleur van de vacht kan variëren van zwart-gevlamd vaalros (fauve-charbonné) tot zwart-gevlamd grijs (gris-charbonné). Bij gevlamde of charbonné haren zijn de uiteinden zwart, waardoor de grondkleur wordt beschaduwd. De kleur van de Tervuerense herder kan verschillen van donkerroodbruin tot lichtroodbruin en van staalgrijs tot verschillende beigetinten. Een kleine witte vlek op de voorborst en de tenen is toegestaan. De dichte beharing samen met de wollige ondervacht biedt uitstekende beschutting tegen weersveranderingen.

Het haar op het hoofd en aan de buitenkant van de oren en het onderste deel van de ledematen van de Tervuerense herder is kort. De achterzijde van de onderarm, die van de elleboog tot aan de pols loopt, is bedekt met lange haren, ook wel 'franjes' genoemd. Over de rest van het lichaam is het haar lang en vlak aanliggend. Rond de hals en op de voorborst is het haar langer en overvloediger en vormt het een 'halskraag' en een 'borstveer' of 'bef'. De achterzijde van de dijen is bekleed met zeer lang en overvloedig haar, wat de 'broek' vormt. De staart is ook bedekt met lang en overvloedig haar, dat een 'veer' of 'pluim' vormt.

Trainen en opvoeden van een Tervuerense herder

De Tervuerense herder is een intelligente, gevoelige en actieve hond die uitstekend geschikt is voor hondensporten zoals gehoorzaamheid, agility en flyball. Het trainen van deze hond kan uitdagend zijn, maar is ook erg belonend als het goed wordt gedaan.

Bij het trainen van een Tervuerense herder is het belangrijk om een ??zachte, maar consequente aanpak te gebruiken. Deze hond is gevoelig en reageert goed op positieve versterking en beloning, zoals prijzen en traktaties. Vermijd harde correcties en fysiek geweld, omdat dit de relatie tussen hond en eigenaar kan beschadigen.

Een goede socialisatie is essentieel bij het opvoeden van een Tervuerense herder. Vanwege hun beschermende en achterdochtige aard moeten ze wennen aan verschillende mensen, situaties en omgevingen om zich op hun gemak te voelen. Vroege socialisatie kan helpen bij het voorkomen van verlegenheid en angst.

Activiteit en bewegen van een Tervuerense herder

De Tervuerense herder is van nature een zeer actieve en energieke hond, die veel beweging nodig heeft om zijn lichaam en geest gezond te houden. Ze zijn gefokt om te werken en hebben daarom veel mentale en fysieke uitdaging nodig om tevreden en gelukkig te zijn.

Dagelijkse wandelingen zijn absoluut noodzakelijk voor deze hond. Ze hebben minstens één uur per dag nodig om te rennen, spelen en hun zintuigen te stimuleren. De Tervuerense herder houdt ervan om te verkennen en te ontdekken, dus het is een goed idee om afwisselende wandelroutes te kiezen en speeltijd toe te voegen aan de routine.

Naast wandelingen hebben Tervuerense herders ook baat bij behendigheidstraining en andere hondensporten, zoals obedience, flyball en frisbee. Deze activiteiten bieden hen een mentale en fysieke uitdaging en helpen hen hun intelligentie en vaardigheden te ontwikkelen. Ook is het belangrijk om regelmatig met de Tervuerense herder te spelen en hem nieuwe uitdagingen te geven om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen.

Een Tervuerense herder die onvoldoende beweging en mentale stimulatie krijgt, kan zich gaan vervelen en destructief gedrag ontwikkelen

Kenmerken van een Tervuerense herder

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 61-66 cm. Teef: 56-61 cm
  • Gewicht: Reu: 25-30 kg. Teef: 20-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Tervuerense herder

De Tervuerense herder is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Tervuerense herder is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test