De Norwich Terriër werd oorspronkelijk gefokt en verkocht door een hondenhandelaar genaamd meneer Lawrence. Hij verkocht de hondjes aan studenten van de Universiteit van Cambridge en ze werden destijds Catab Terriers genoemd. De studenten hielden de honden als gezelschapsdieren en om de ratten weg te houden. Later begonnen andere fokkers, waaronder Jodrell Hopkins en Lewis Low, ook met het fokken van Norwich Terriërs. Hopkins noemde zijn honden Trumpington Terriers en Low kruiste zijn witte terrier met vleermuisoren met de kleine Ierse terrier om de dieprode kleur te verbeteren. De terriërs werden uiteindelijk Norwich Terriërs genoemd, nadat Low ze zo noemde na een bezoek aan het Engelse plaatsje Norwich. In het begin waren er Norwich Terriërs met hangende en staande oren, maar vanaf 1964 werden ze gescheiden in de Norfolk Terrier met hangende oren en de Norwich Terrier met staande oren.
De kosten voor een Norwich Terriër kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Norwich Terriër ergens tussen de € 900 en de € 2.200 zal liggen.
De Norwich Terrier is een vrolijke, aanhankelijke en moedige hond die niet snel bang is. Oorspronkelijk werden deze kleine terriers gefokt voor de jacht op vossen en dassen, waardoor ze ook geschikt zijn als ongediertebestrijders op het erf en in huis. Wanneer ze eenmaal een spoor hebben gevonden, zullen ze blijven graven totdat ze hun buit hebben gevonden, waardoor jouw tuin soms een uitdagend terrein kan worden.
De Norwich terrier is geen agressieve hond, maar wel eigenwijs en onafhankelijk. Een consequente en zorgvuldige opvoeding is daarom belangrijk. Te veel straffen heeft geen zin, je moet ze eerder uitdagen en stimuleren om te doen wat jij van ze vraagt. Met beloning en geduld zijn ze zeer leergierig en kunnen ze goed luisteren.
Norwich terriers zijn ook gek op behendigheidsspelletjes en apporteren, al bepalen ze zelf wanneer ze zin hebben om mee te doen. Hun eigenzinnigheid maakt ze soms wat lastig te trainen, maar het zijn zeer slimme en actieve hondjes die graag in beweging blijven.
De Norwich Terrier is een bijzonder intelligente hond. Ze hebben een voorkeur voor menselijke gezelschap en kunnen goed overweg met kinderen. Ook kunnen ze goed samenleven met andere honden, maar kunnen katten als prooi zien. Om die reden moeten ze al op jonge leeftijd gesocialiseerd worden met katten. Het is belangrijk om de Norwich Terrier ook op jonge leeftijd te socialiseren, anders kunnen ze verlegen worden in onbekende situaties. Deze levendige bemoeial houdt ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan en betrokken te zijn bij alles wat er in zijn omgeving gebeurt.
De Norwich Terrier heeft een gemakkelijk te onderhouden vacht. Een keer per week kammen met een ijzeren kam is voldoende, waarbij je meteen de oren controleert op oorpijt of oorontsteking. Oormijt ziet eruit als donkergekleurde korstjes en een oorontsteking is gelig van kleur. Het poetsen van de tanden wordt het beste dagelijks, maar minstens één keer per week gedaan.
Ongeveer om de zes maanden is het aan te raden om de Norwich Terrier naar een trimsalon te brengen. Let erop dat de hond met de hand geplukt wordt en niet geschoren. Als de Norwich Terrier geplukt wordt, behoudt hij zijn mooie rode kleur. Als er geschoren wordt, verandert de vachtkleur vrijwel direct en kan de hond last krijgen van een verstikte huid. Wassen is niet nodig voor de Norwich Terrier. Na het kammen wordt het vuil uit de vacht gekamd.
Er is weinig onderzoek gedaan naar erfelijke aandoeningen bij de Norwich terriër, dus de lijst met medische aandoeningen kan onvolledig zijn. Wel is er een grote kans op patella luxatie, heupdysplasie en dystocia (keizersnede). Ook komen er erfelijke oogaandoeningen voor bij dit ras.
Er zijn DNA-testen beschikbaar voor enkele erfelijke aandoeningen bij de Norwich Terriër. Zo kan er getest worden op lensluxatie, wat een loslating van de lens inhoudt. Dit kan leiden tot glaucoom en uiteindelijk tot blindheid bij de hond. Door het testen van fokdieren kan deze aandoening worden voorkomen in de toekomstige nakomelingen.
De vacht van de Norwich Terrier is stug, draadhaar en ligt recht en vlak tegen het lichaam aan. Onder de dekharen bevindt zich een dikke ondervacht. Op de hals is het haar langer en grover, waardoor een kraag ontstaat. Op de kop zijn de haren kort en glad. De kleur van de vacht kan elke roodschakering hebben, tarwekleurig, zwart en/of grijs. Witte aftekeningen in de vacht zijn niet gewenst, maar worden wel toegestaan.
De Norwich terrier is een slimme hond die graag leert. Het is belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met trainen en socialiseren. Wees echter voorzichtig met het te hardhandig zijn tijdens het trainen, omdat dit hun zelfvertrouwen kan ondermijnen. Zorg ervoor dat de trainingen kort, leuk en afwisselend zijn, en gebruik beloningen en positieve bekrachtiging om gewenst gedrag aan te moedigen.
Norwich terriers hebben de neiging om koppig te zijn en hun eigen wil te hebben, dus het is belangrijk om consequent te zijn en grenzen te stellen. Begin zo vroeg mogelijk met het aanleren van basiscommando's, zoals "zit", "blijf" en "kom hier", en blijf deze oefenen en versterken gedurende hun hele leven.
Het socialiseren van een Norwich terrier is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere honden, katten en mensen. Laat ze kennismaken met verschillende situaties en mensen op jonge leeftijd, zodat ze zich op hun gemak voelen in nieuwe omgevingen en sociale situaties.
De Norwich Terrier is een actieve en energieke hond die veel beweging nodig heeft. Dagelijkse wandelingen en speelsessies in de tuin of op een omheind veldje zijn een must. Ze houden ervan om hun omgeving te verkennen en nieuwe dingen te ontdekken. Het zijn uitstekende metgezellen voor lange wandelingen, hardlopen en zelfs fietsen, zolang je maar rekening houdt met hun korte pootjes. Ze hebben een hoge prooidrift en kunnen daardoor geneigd zijn om achter kleine dieren aan te gaan, dus ze moeten altijd aangelijnd zijn tijdens het wandelen. Het is belangrijk om de Norwich Terrier zowel fysiek als mentaal bezig te houden, anders kunnen ze zich gaan vervelen en ongewenst gedrag gaan vertonen. De Norwich houdt er niet van om lang alleen te zijn.
Formaat:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
De Norwich Terriër is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Norwich Terriër is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Hou mij op de hoogte bij reacties.
Plaats je bericht Lees hier ons privacy statement
Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Bedankt voor je reactie! Je bericht is geplaatst.
Er is iets niet goed gegaan Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
ImageSource: Helene Gisin Hgisin, Norwich Terrier1, CC BY-SA 4.0
Lees het artikel
Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?
Plaats advertentie
Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?
Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in
Video Foto
Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.
Doe de test