De Tsjechoslowaakse Wolfhond: onverschrokken en moedig

Alles wat je wilt weten over de Tsjechoslowaakse Wolfhond

Over de Tsjechoslowaakse Wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is ontstaan in de jaren 50 van de 20e eeuw in Tsjecho-Slowakije door middel van een experimentele kruising tussen Duitse Herders en in het wild levende Karpatenwolven. Het doel was om een nieuw ras te creëren dat de intelligentie, het uithoudingsvermogen en de moed van een wolf combineerde met de gehoorzaamheid, trainbaarheid en loyaliteit van een hond.

De fokkerij van de Tsjechoslowaakse Wolfhond begon in het militaire fokcentrum in het dorpje Milovice in Tsjecho-Slowakije. Het ras werd oorspronkelijk gefokt voor militaire doeleinden, zoals grensbewaking, reddingsoperaties en speurwerk. De Tsjechoslowaakse Wolfhond werd voor het eerst officieel erkend in Tsjecho-Slowakije in 1982. Sindsdien is het ras populair geworden als gezelschapshond en in de hondensport, zoals behendigheid en speuren.

Wat kost een Tsjechoslowaakse Wolfhond

De kosten voor een Tsjechoslowaakse Wolfhond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Tsjechoslowaakse Wolfhond ergens tussen de $1,000 en de $2,000 zal liggen.

Karakter van een Tsjechoslowaakse Wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond heeft een sterk en evenwichtig karakter en is zeer toegewijd aan zijn eigenaar en gezin. Dit ras is intelligent, zelfverzekerd, trouw en zeer alert. Ze zijn van nature gereserveerd en terughoudend ten opzichte van vreemden en zullen hun gezin beschermen tegen indringers. De Tsjechoslowaakse Wolfhond is van nature een werkhond en heeft daarom een hoge mate van energie en doorzettingsvermogen. Ze zijn zeer geschikt als waakhond, verdedigingshond, politiehond en speurhond. Het is een onafhankelijke en vindingrijke hond die uitdagingen nodig heeft om gelukkig te blijven. Dit ras is zeer loyaal aan zijn gezin en heeft een sterke behoefte aan menselijke aandacht en interactie.

Temperament van een Tsjechoslowaakse Wolfhond

Het temperament van deze Tsjech kun je het beste samenvateen in twee woorden, dapper en vastberaden. Maar er kunnen ook zeker honden tussen zitten die schuw zijn. Je kunt de sjechoslowaakse Wolfhond inzetten als waakhond, maar over het algemeen zal hij weinig blaffen. Ook als gezinshond is hij geschikt en hij kan goed samenleven met andere diersoorten, mits hij hiermee vanaf jonge leeftijd bekend is gemaakt. Als ze wat ouder worden dan moet je er rekening mee houden dat er rangordeproblemen ontstaan ten opzichte van andere honden.

De Tsjechoslowaakse Wolfhond houdt er niet van om alleen te zijn en zal vaak huilen, vergelijkbaar met wolven. Het komt ook regelmatig voor dat hij probeert uit te breken en ramen en deuren van zowel binnen als buiten opent.

Verzorging van een Tsjechoslowaakse Wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond heeft een stugge, stokharige vacht met een dichte ondervacht. Tijdens de ruiperiode kan er veel haar in huis terechtkomen. Het is voldoende om de vacht één tot twee keer per week te borstelen buiten deze periode. De Tsjechoslowaakse Wolfhond is over het algemeen een gezond ras zonder al te veel bekende erfelijke gezondheidsproblemen. De Tsjechoslowaakse Wolfhond ras doet het het beste in koudere klimaten.

Vacht van een Tsjechoslowaakse Wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond heeft een stokharige vacht met een dikke ondervacht. De vacht is van gemiddelde lengte en voelt hard aan. De kleur van de vacht is meestal grijs, maar kan variëren van geelachtig grijs tot zilvergrijs of bruinachtig grijs. Een witte vacht is niet toegestaan. Op de buik en de binnenkant van de poten is de vacht lichter van kleur. De vacht heeft een natuurlijke uitstraling en moet niet worden getrimd of bijgeknipt.

Trainen en opvoeden van een Tsjechoslowaakse Wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een zeer intelligent ras en heeft een consequente, maar liefdevolle opvoeding nodig. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met socialiseren en gehoorzaamheidstraining. Door zijn wolfachtige eigenschappen kan de Tsjechoslowaakse Wolfhond soms eigenwijs en onafhankelijk zijn, daarom is het belangrijk dat de baas zichzelf als leider van de roedel positioneert.

De opvoeding van de Tsjechoslowaakse Wolfhond is geen gemakkelijke taak. Als de training niet goed wordt uitgevoerd, zal hij snel zijn eigen regels bepalen en deze niet gemakkelijk loslaten. Met veel geduld en toewijding is het mogelijk om veel te bereiken met dit ras, maar het zal altijd proberen om zijn eigen initiatief en regels te behouden.

Deze hond is zeer geschikt voor verschillende soorten hondensport, zoals gehoorzaamheidstraining, behendigheid en zelfs speuren. Het is belangrijk om hem zowel lichamelijk als geestelijk uit te dagen om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen en ongewenst gedrag gaat vertonen. Het is daarbij wel van belang dat de training positief en beloningsgericht is, want de Tsjechoslowaakse Wolfhond kan gevoelig zijn voor harde trainingstechnieken.

Activiteit en bewegen van een Tsjechoslowaakse Wolfhond

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Dagelijks lange wandelingen maken en voldoende ruimte hebben om te rennen en te spelen is belangrijk voor zijn fysieke en mentale gezondheid. Deze hond heeft ook veel mentale stimulatie nodig, zoals training en speeltijd, om te voorkomen dat hij zich verveelt en ongewenst gedrag ontwikkelt. Het is belangrijk om te onthouden dat de Tsjechoslowaakse Wolfhond van nature een jachthond is en kan worden afgeleid door interessante geuren en dieren, dus het is belangrijk om hem altijd aangelijnd te houden of in een omheinde tuin te laten spelen.

Kenmerken van een Tsjechoslowaakse Wolfhond

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 10-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 65-69 cm. Teef: 60-67 cm
  • Gewicht: Reu: 35-45 kg. Teef: 28-35 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test