De Keeshond: de lachende Hollander

Alles wat je wilt weten over de Keeshond

Over de Keeshond

De Keeshond is een hondenras dat hoort bij rasgroep 5: ‘spitzen en oertypes’. Er zijn verschillende maten, namelijk de grote, middenslag, kleine en Dwergkeeshond. De wolfsgrijze grote Keeshond wordt internationaal gezien als een aparte variant en wordt Keeshond of German Wolfsspitz genoemd. De andere kleurvarianten van de Grote keeshond hebben namen zoals German giant spitz, German medium spitz, German miniature spitz en German toy spitz of Pomeranian. In deze rassenbijsluiter hebben we het over het ras in het algemeen en gebruiken we de term ‘Keeshond’.

De oorsprong van de Keeshond ligt in Duitsland, waar het ras in 1957 erkend werd. Al ver voor het begin van onze jaartelling werden er Keeshondachtige honden afgebeeld. Deze honden werden oorspronkelijk gebruikt als waakhond en gezelschap bij boerderijen en voeren zelfs mee op binnenvaartschepen. In die tijd hadden de honden meer het formaat van de huidige middenslag. De naam Keeshond danken ze waarschijnlijk aan een leider van de Nederlandse patriotten uit de 18e eeuw die Kees (Cornelis) heette en zo'n hond bezat. In de 19e eeuw ontstonden er ook kleinere varianten van het ras en werden ze meer gehouden als gezelschapshond. De Dwergkeeshond stamt af van kleine Keeshonden die vanuit Pommeren aan de Baltische zuidkust naar Engeland werden gebracht en daar steeds kleiner werden gefokt.

Keeshonden zijn echt leuke gezelschapshonden! Ze zijn aanhankelijk en trouw, en hebben veel energie en speelsheid. Het zijn slimme honden die niet veel jachtinstinct hebben, en meestal niet snel weglopen. Maar ze zijn wel waaks en kunnen soms snel gaan blaffen. Over het algemeen worden Keeshonden relatief oud, vaak tussen de 12 en 16 jaar, waarbij de kleinere varianten vaak nog wat ouder worden dan de grotere.

Sommige mensen kruisen dwergkeeshonden met husky's om de "pomsky" te krijgen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat elke hond uit zo'n kruising uniek zal zijn en niet voorspelbaar in grootte, uiterlijk of persoonlijkheid.

Wat kost een Keeshond

De kosten voor een Keeshond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Keeshond ergens tussen de $1,500 en de $3,000 zal liggen.

Karakter van een Keeshond

De Keeshond heeft een uitgaande persoonlijkheid en ze worden vaak aangeduid als de "lachende Hollander". Dit komt door hun vermogen om hun lip op te krullen zodat het op een lach lijkt. 

De Keeshond is een vrolijke en vriendelijke hond, maar kan soms wel wat eigenwijs zijn. Ze zijn erg nieuwsgierig en vinden het leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Ze zijn erg gehecht aan hun eigen mensen en willen het liefst altijd bij ze zijn. Ze zijn ook erg oplettend en willen graag nieuwe dingen leren. Door hun waakse karakter zijn ze snel geneigd om te blaffen als er iets niet pluis is.

Temperament van een Keeshond

Ze zijn zeer intelligent en aanhankelijk en houden van menselijk gezelschap. Ook zijn ze vriendelijk naar andere mensen en honden en zijn ze dol op kinderen, waardoor ze uitstekende huisdieren zijn. Door hun empathische en intuïtieve aard worden ze vaak ingezet als therapiehonden. Hoewel ze geen problemen hebben met blaffen, zijn ze zeker geen agressieve honden. Hun kenmerkende luide blaf maakt hen echter wel goede waakhonden. Al met al zijn Keeshonden loyaal en vol persoonlijkheid, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op elk gezin!

Verzorging van een Keeshond

Als je naar een Keeshond kijkt, zou je kunnen denken dat er veel tijd in de verzorging van hun vacht gaat zitten. Maar eigenlijk valt dat wel mee. De ondervacht is wel wollig, maar de bovenvacht bestaat uit langere, niet al te zachte dekharen..Om de vacht mooi te houden, is het voldoende om de hond één keer per week te borstelen met een universele borstel, een varkensharenborstel en een middelgrote kam. Door het borstelen worden eventuele vuilresten verwijderd en wordt de huid van de hond gemasseerd. Dit bevordert de bloedsomloop in de huid, waardoor de vacht een optimale conditie behoudt.

De bevedering, de lange haren aan de voorpoten, wordt voorzichtig gekamd. Borstel de Keeshond 'tegendraads', te beginnen bij de kop. Borstel de nekharen achter de oren naar voren en houd het haar met de hand plat om laagje voor laagje te borstelen. Let extra goed op klitten achter de oren. Borstel de staart in de groeirichting. Als je je Keeshond regelmatig borstelt, hoeft hij eigenlijk niet gewassen te worden. Veelvuldig wassen kan namelijk de haren zacht maken en de huid ontvetten, waardoor de vacht droog en dof kan worden. Mocht het wassen toch nodig zijn, gebruik dan altijd een speciale shampoo voor honden en laat de hond pas naar buiten als hij helemaal droog is. Ook honden kunnen namelijk kou vatten! Als je de lange haren bij de tenen wil knippen, gebruik dan een schaar.

Bij de Keeshond kunnen verschillende aandoeningen voorkomen waaronder de volgende:

  • Heupdysplasie
  • Epilepsie (bij alle soorten)
  • Elleboogdysplasie
  • Syringomyelie
  • Patella luxatie
  • PRA (grote witte Keeshond)
  • Black Skin Disease / Alopecia X (Dwergkeeshond)
  • Chiari-like malformatie en Syringomyelie (Dwergkeeshond)
  • Open fontanel (Dwergkeeshond)
  • Trachea collaps (Dwergkeeshond)

Vacht van een Keeshond

De Keeshond heeft een pluche, overvloedige dubbele vacht. De bovenvacht is lang, recht en hard en de ondervacht is zacht en donzig van textuur. De vacht is erg dik rond de nek, schouders en borst. Het haar op het hoofd is kort, glad en zacht. De Keeshond heeft markeringen rond de ogen die op een bril lijkt. De vacht is langer op de benen en is lichter van kleur. De meest voorkomende kleur van de vacht is een mengsel van zwart, crème en grijs. Zij kunnen ook worden zwart, bruin, oranje en wit. De vacht verhaard twee maal per jaar.

Trainen en opvoeden van een Keeshond

De Keeshond is een slimme hond en is over het algemeen makkelijk te trainen. Het is belangrijk om consequent te zijn en de hond te belonen voor goed gedrag. Keeshonden hebben een gevoelige aard en reageren goed op positieve bekrachtiging. Het is ook belangrijk om vroeg te beginnen met socialisatie om ervoor te zorgen dat de hond goed omgaat met andere mensen en dieren. Keeshonden hebben ook behoefte aan voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie. Het is daarom aan te raden om regelmatig lange wandelingen te maken en spelletjes te spelen met de hond. Een goed opgeleide en gesocialiseerde Keeshond kan een fantastisch huisdier zijn.

Activiteit en bewegen van een Keeshond

De Keeshond is een actieve hond die van beweging houdt. Het zijn geen couch potatoes die de hele dag willen slapen, maar ze hebben ook geen overdreven hoeveelheid beweging nodig. Een paar wandelingen per dag en wat spelen in de tuin of binnenshuis zijn genoeg om de Keeshond tevreden te houden. Het zijn echter wel slimme honden die mentale uitdaging nodig hebben. Trainen, spelen en puzzels oplossen zijn leuke manieren om hun geest bezig te houden en te vermaken. Let wel op dat de Keeshond in de zomer niet te lang in de hitte blijft, want ze kunnen niet goed tegen warm weer vanwege hun dikke vacht.

Kenmerken van een Keeshond

  • Rasgroep: Spitsen en oertypes
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 25-49 cm. Teef: 25-49 cm
  • Gewicht: Reu: 14-18 kg. Teef: 14-18 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Keeshond

De Keeshond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Keeshond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test