Over de Shiba
De Shiba (Shiba Inu) is een inheems Japans hondenras dat al sinds oudsher bestaat. Volgens archeologische opgravingen vergezelden voorouders van de huidige Shiba de eerste immigranten naar Japan, de Jomonjin, rond 7000 v.Chr. Deze immigranten hadden kleine honden. Een nieuwe groep immigranten bracht in de derde eeuw v.Chr. hun honden mee naar Japan en deze werden gekruist met de nakomelingen van de Jomonjin. Hieruit ontstonden honden met rechtopstaande oren en een gekrulde staart.
De naam "Shiba" betekent niet alleen klein maar ook kreupelhout. Dit zou kunnen verwijzen naar het kreupelhout waarin ze joegen, dat in de herfst diep rood van kleur is. De Shiba's werden gebruikt bij de jacht op kleine dieren en veerwild. Er waren kleine verschillen in de honden, afhankelijk van de regio waar ze voorkwamen.
In de periode van 1868-1912 werden honden zoals de Engelse Setters en Engelse Pointers geïmporteerd uit Engeland, en jagen werd een sport in Japan. De Shiba's werden met deze honden gekruist, waardoor de Shiba zeer zeldzaam werd. Op 5 mei 1928 werd de Nihonken Hozonkai (Vereniging tot bescherming van de Japanse hond), ook wel bekend als Nippo, opgericht door Dr. Hirokichi Saito en zijn team.
In 1934 werd de Shiba omschreven in een officiële rasstandaard en in 1937 werd het aangewezen als natuurlijk monument. Na de oorlog werden er Shiba's gehaald vanuit het afgelegen platteland en werden er fokprogramma's opgezet. De restanten van verschillende bloedlijnen werden gecombineerd tot de Shiba werd wat we heden ten dage kennen als een superieur ras.
Wat kost een Shiba
De kosten voor een Shiba kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Shiba ergens tussen de $2,400 en de $3,000 zal liggen.
Karakter van een Shiba
De Shiba is een alerte, zelfverzekerde en slimme hond met een dominante persoonlijkheid. Hoewel hij trouw is aan zijn baas, heeft hij ook een onafhankelijk karakter. Hij is zeer oplettend en mist niets, en zijn jachtinstinct kan nog steeds sterk aanwezig zijn. Over het algemeen is de Shiba vriendelijk tegen mensen, maar kan hij enigszins gereserveerd zijn. Hij heeft een trotse uitstraling en zijn eigen handleiding. De Shiba kan een handenbindertje zijn en heeft een ervaren eigenaar nodig.
Hoewel de Shiba buiten zeer zelfstandig is, kan hij er niet goed tegen als hij lang alleen gelaten wordt. Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te oefenen met alleen thuis blijven en de tijd langzaam op te bouwen. Het is ook belangrijk om de tijd dat hij alleen thuis is te compenseren met activiteiten die samen met de eigenaar worden ondernomen.
Temperament van een Shiba
Omdat de Shiba van nature een jager is, zijn kleinere huisdieren zoals konijnen, hamsters en vogels niet altijd veilig in zijn nabijheid. Als de Shiba echter van jongs af aan is opgegroeid met deze dieren in huis, kan hij leren om ze niet te bejagen. Over het algemeen kan een Shiba ook goed omgaan met katten die in hetzelfde huis leven, mits hij hiermee is opgegroeid.
De omgang met andere honden kan echter lastiger zijn, vooral als het gaat om honden van hetzelfde geslacht. Met bekende soortgenoten, vooral van het andere geslacht, wil een Shiba meestal wel spelen. De Shiba heeft van nature een dominante houding, door zijn opstaande oren, omhoog gedragen staart en uitstaande vacht, wat hem niet meteen toegankelijk maakt. Als een volwassen reu wordt uitgedaagd, wat snel kan gebeuren, zal hij niet snel over zich heen laten lopen. Toch zijn Shiba's geen vechtersbazen die ruzie zoeken. Bij ruzie tussen teven kan het echter escaleren, dus het is belangrijk voor de eigenaar om snel in te grijpen om een gevecht te voorkomen. Wanneer teven eenmaal flinke ruzie hebben gehad, kunnen ze niet altijd meer. samenleven.
Shiba's kunnen goed overweg met kinderen, maar het is belangrijk om ze met respect te behandelen. Ze houden er niet van om als speelgoed te worden behandeld. Als hun grens wordt overschreden, kunnen ze agressief worden. Ook willen ze graag zelf bepalen wanneer ze wel of niet willen spelen en reageren ze niet altijd op verzoeken om te spelen. Het is belangrijk om de signalen van de hond te begrijpen en te respecteren om ervoor te zorgen dat de interactie tussen kinderen en Shiba's veilig en prettig is.
Verzorging van een Shiba
De Shiba heeft een vacht die geurloos is en zichzelf bijna katachtig schoonhoudt. Maar twee keer per jaar vindt er een enorme ruiperiode plaats. Tijdens deze periode is het belangrijk om regelmatig te borstelen en te kammen. Om de losse haren te verwijderen, kunt u de Shiba wassen met een PH-neutrale shampoo en/of water. Buiten de ruiperiode heeft de vacht weinig onderhoud nodig. Bij sommige Shiba's moeten de nagels regelmatig worden geknipt.
Er is weinig bekend over erfelijke aandoeningen bij de Shiba, dus de lijst met ziektes verder op de pagina kan onvolledig zijn. Toch worden patella luxatie en heupdysplasie vaak gezien bij dit ras. Daarnaast is er een DNA-test beschikbaar voor GM gangliosidose, een aandoening waarbij er sprake is van degeneratie van de zenuwen. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een Shiba aandacht te besteden aan de gezondheid van de ouderdieren en te informeren naar eventuele gezondheidsproblemen in de familie.
Vacht van een Shiba
De Shiba heeft een bovenvacht die hard, recht en relatief kort is, terwijl de ondervacht juist zacht en dicht is. Het ras staat bekend om zijn erkende kleuren: rood, zwart en tan en sesam. Maar wat betekent de kleur sesam precies? Bij deze kleur is er sprake van een gelijke mix van witte en zwarte haren. Bij zwart sesam zijn er meer zwarte dan witte haren aanwezig, terwijl bij rood sesam de basiskleur van de haren rood is met een mix van zwarte haren.
Ongeacht de kleur, moeten alle Shiba's het "Urajiro" bezitten. Dit betekent dat er een witachtige vacht aanwezig moet zijn aan weerszijden van de snuit en de wangen, aan de onderzijde van de kaak en nek, op de borst en maag, de onderkant van de staart en de binnenkant van de benen.
Trainen en opvoeden van een Shiba
De Shiba kan koppig, eigenwijs en zelfstandig zijn, maar hij is ook zeer intelligent. Door zijn dominantie denken veel mensen dat de Shiba met harde hand moet worden opgevoed, maar dit is een misvatting. Een harde hand werkt niet bij dit ras. Het is belangrijk om de Shiba met respect te behandelen en goed gedrag te belonen. Als de Shiba merkt dat hij gewaardeerd wordt, zal hij zijn best doen om aan de verwachtingen te voldoen.
Vanwege zijn intelligentie moet de opvoeding zeer consequent zijn. Een Shiba zal privileges nooit vergeten en het afleren ervan kan bijna onmogelijk worden. Als de Shiba bijvoorbeeld op de bank mag zitten, zal hij het moeilijk vinden om dit af te leren. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin duidelijke regels te stellen en deze consequent toe te passen. Op deze manier zal de band tussen mens en hond versterken en zal de Shiba zich ontwikkelen tot een trouwe en gehoorzame metgezel.
Shiba's kunnen niet altijd loslopen. Als je hem losmaakt, kan hij flinke afstanden nemen, meer dan je misschien zou willen. Wachten tot de hond terugkomt is dan het enige wat je kunt doen. Meestal doen Shiba's dat wel, maar ze zijn niet per definitie weglopers. Er zijn uitzonderingen, zoals Shiba's die hun baas niet uit het oog verliezen. Maar er zijn ook andere uitzonderingen, Shiba's die urenlang wegblijven of zich niet meer willen laten aanlijnen.
Met de juiste training is het loslopen en terugkomen als je roept meestal wel aan te leren, maar ga er niet vanuit dat dit altijd lukt. Laat je getrainde Shiba echter alleen los in veilige gebieden.
Activiteit en bewegen van een Shiba
De Shiba is een fysiek sterke en sportieve hond die graag lange wandelingen maakt. Hij is de perfecte metgezel voor lange wandelingen, zelfs in bergachtige gebieden. Hoewel hij niet veel beweging nodig heeft, vindt hij het wel fijn om regelmatig te bewegen.
De Shiba is niet altijd trouw aan zijn territorium en zal weglopen als hij de kans krijgt. Als hij de tuin uit kan, zal hij zijn eigen bewegingen bepalen en is het mogelijk dat hij uw huis verlaat. De zelfstandige aard van de Shiba betekent ook dat hij niet altijd bereid is om te doen wat zijn baas zegt.
De Shiba doet het goed bij gehoorzaamheid, agility (behendigheid), flyball of doggydancing, mits de training leuk en uitdagend wordt gehouden. Ze zijn zeer intelligent en pikken oefeningen razendsnel op, maar als ze geen zin hebben, dan stoppen ze gewoon. Het is belangrijk om de training afwisselend te houden, zodat de Shiba gemotiveerd blijft.
De Shiba houdt ervan om dingen te ondernemen met zijn baas, en met de juiste training kunnen ze veel plezier beleven. Het is belangrijk om altijd geduldig te blijven bij het trainen van deze slimme, eigenzinnige hond.
Kenmerken van een Shiba
- Rasgroep: Spitsen en oertypes
- Leeftijd: 12-14 jaar
- Schofthoogte: Reu: 35-41 cm. Teef: 35-38 cm
- Gewicht: Reu: 8-14 kg. Teef: 8-14 kg
Ziektes bij een Shiba
De Shiba is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Shiba is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
ImageSource:Maja Dumat, 1Shiba Inu Kazumi, CC BY 2.0