Over de Lancashire Heeler
De Lancashire Heeler is een kleine hond die oorspronkelijk uit het graafschap Lancashire in Engeland komt. Hoewel dit ras pas in 1981 officieel erkend werd, is de geschiedenis ervan veel ouder. In de 18e en 19e eeuw waren er in bijna elk graafschap in Engeland honden die gebruikt werden om koeien te drijven door in de hakken te bijten en snel weg te duiken voor de schop van de koe. Deze honden werden ook wel "nip 'n duck dogs" genoemd. De drovers uit Wales en Lancashire zijn echter de enigen die overleefd hebben.
In de 19e eeuw werden Lancashire Heelers gebruikt om koeien te drijven die vanuit Ierland naar Liverpool werden getransporteerd. Vanwege hun kleine formaat waren ze handig in de nauwe straten tussen de koeien. Toen het transport van koeien met treinen begon, verdwenen de Lancashire Heelers uit het straatbeeld. Maar op de boerderijen bleken ze nog steeds nuttig voor het bestrijden van ratten en muizen.
Deze veelzijdige honden hadden zelfs een rol in de mijnen: mijnwerkers namen ze mee ondergronds omdat ze altijd de weg terug vonden. Ook stropers vonden de honden handig vanwege hun formaat - ze pasten in een binnenzak - en noemden ze "poacher's dogs".
Rond 1960 werd de Lancashire Heeler ontdekt door Gwen Mackintosh en een aantal andere enthousiastelingen die werkten aan het behoud van het ras. Hoewel sommigen beweren dat de Manchester Terrier en de Welsh Corgi Pembroke een rol hebben gespeeld in het ontstaan van de huidige populatie, is de echte basis waarschijnlijk gevormd door de "Farm Heelers".
De geschiedenis van de Ormskirk Heeler, een variant met een witte borstvlek, is minder bekend. Volgens sommigen heeft dit type mogelijk een rol gespeeld in de ontwikkeling van het ras.
Het stamboek van de Lancashire Heeler werd in 1986 gesloten, waardoor de fokbasis erg smal werd. Dit blijft een punt van aandacht voor de toekomst van het ras.
5 bijnamen van de Lancashire Heeler
Deze hele geschiedenis leverde dit kleine ras maar liefst 5 bijnamen op! Zo wordt hij ook wel de "nip 'n duck dog" genoemd vanwege zijn specifieke manier van drijven, de "Butcher's dog" vanwege zijn werk in de slachterijen, de "poacher's dog" vanwege zijn handige formaat voor stropers, de "Farm Heeler" vanwege zijn oorspronkelijke functie als koeiendrijver op boerderijen en de "Ormskirk Heeler" die mogelijk zijn sporen heeft achtergelaten in het ras. En als je het hebt over de witte borstvlek die je soms ziet bij de Lancashire Heeler, dan wordt gezegd dat deze afkomstig is van de Ormskirk Heeler.
Wat kost een Lancashire Heeler
De kosten voor een Lancashire Heeler kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Lancashire Heeler ergens tussen de $600 en de $1,250 zal liggen.
Karakter van een Lancashire Heeler
De Lancashire Heeler van nu is een kleine maar actieve hond met een groot hart, een beetje te veel zelfvertrouwen en een sterke genegenheid voor zijn baasje. Hij is altijd in de buurt van zijn eigenaar, of het nu op de bank of in de badkamer is, maakt hem niet uit. Hij is heel leergierig en bijzonder intelligent.
De Lancashire Heeler is van nature een zeer vindingrijke en ondernemende hond, wat komt door het werk waarvoor ze oorspronkelijk werden gefokt. Ze moeten niet bang zijn en zijn erg levendig. Het zijn echte atleten die niet alleen onvermoeibaar zijn, maar ook uitblinken in verschillende takken van hondensport, zoals flyball, behendigheid, gehoorzaamheid en tracking. Daarnaast is het drijfinstinct bij veel honden nog steeds goed ontwikkeld.
Ze zijn ontzettend aanhankelijk en sociaal, maar hebben ook zeker hun terrier-trekjes. Als echte herders kondigen ze bezoek vaak luid en duidelijk aan, dus daar hoef je geen deurbel voor te hebben.
Temperament van een Lancashire Heeler
Een Lancashire Heeler kan soms nogal macho zijn als het een reutje is, en een teefje kan dominant gedrag vertonen. Het is daarom belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding en leiding te geven. Voldoende beweging en activiteiten zijn essentieel voor deze hond, anders kan hij zijn energie omzetten in vocale uitingen.
Over het algemeen is de Lancashire Heeler tolerant tegenover andere honden en kinderen, mits hij op jonge leeftijd al gewend is aan deze omgang. Als hij hier niet aan gewend is, kan hij wat terughoudend zijn, maar meestal zijn deze honden juist heel tolerant en vriendelijk.
Een Lancashire Heeler is een taaie en volhardende hond die altijd voor je klaarstaat. Met de juiste begeleiding en training kan hij uitgroeien tot een fantastische metgezel die altijd in is voor avontuur. Hij is enorm energiek en enthousiast, en zal je altijd blijven verbazen met zijn speelsheid en leergierigheid. Zorg er wel voor dat je genoeg tijd en ruimte hebt om hem de nodige beweging en uitdaging te bieden, anders kan hij zich gaan vervelen en vervelend gedrag gaan vertonen. Maar als je hem de aandacht en liefde geeft die hij verdient, zal hij je belonen met een levenslange vriendschap en trouw.
Verzorging van een Lancashire Heeler
Een Lancashire Heeler heeft niet veel verzorging nodig en heeft een korte vacht die niet veel extra aandacht vereist. Tijdens de rui kan het zijn dat er wat meer haren uitvallen, maar verder is het niet nodig om de vacht vaak te borstelen of te wassen. Het is wel belangrijk om regelmatig de nagels en het gebit van de hond te controleren en te verzorgen. Het is verstandig om de hond hier al op jonge leeftijd aan te laten wennen, zodat het geen probleem is als de hond wat ouder wordt.
De Lancashire Heeler is over het algemeen een zeer gezond ras, dat lang kan leven zonder grote gezondheidsproblemen. Toch zijn er in het verleden wel wat problemen geweest, zoals oogproblemen en patellaluxatie, welke nog steeds voor kunnen komen. Maar door goede testen en samenwerking tussen fokkers zijn deze problemen tegenwoordig veel minder voorkomend. Het is wel belangrijk om bij de aanschaf van een pup te letten op de gezondheid van de ouders en eventueel testresultaten.
De rasvereniging is bezig met de gezondheid van de Lancashire heeler en hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek.
Vacht van een Lancashire Heeler
De Lancashire Heeler heeft een dubbele vacht die bestaat uit een fijne ondervacht en een korte, dichte en harde bovenvacht. De bovenvacht is waterbestendig en vlak, met iets langer haar in de nek. Het is belangrijk dat de ondervacht niet door de bovenvacht heen zichtbaar is en dat het langere haar in de nek niet uitstaat. Een lange of golvende vacht is zeer ongewenst.
Qua kleur kan de Lancashire Heeler zwart zijn met roodbruine aftekeningen, of leverkleurig met roodbruine aftekeningen. Het pigment moet overeenkomen met de vachtkleur. De warme roodbruine aftekeningen zijn te vinden op de wangen, boven de ogen, op de voorsnuit, voorborst, knieën, binnenkant van de achterbenen en onder de staart. Een duidelijke zwarte of leverkleurige aftekening direct boven de voorvoeten is gewenst. Wit in de vacht moet ontmoedigd worden en een klein wit vlekje op de voorborst is niet gewenst. De warmte van het roodbruin kan met de leeftijd verminderen.
Trainen en opvoeden van een Lancashire Heeler
De Lancashire Heeler is een slimme en leergierige hond, dus training en opvoeding zijn belangrijk voor een goede relatie met de eigenaar. Vanwege hun initiatiefrijke aard en soms macho-achtige gedrag is het belangrijk dat de hond consequent wordt geleid en dat de eigenaar de baas blijft. Een goede socialisatie is ook belangrijk, zodat de hond kan wennen aan andere honden en kinderen.
Het is aan te raden om de hond op jonge leeftijd te laten wennen aan diverse situaties en om hem te laten kennismaken met verschillende mensen en dieren. Dit zal helpen om de hond zelfverzekerd en sociaal te maken. Het is ook belangrijk om de hond voldoende uitdaging te bieden, zodat hij zijn energie kwijt kan. Een Lancashire Heeler houdt van spelletjes en activiteiten zoals behendigheid, flyball en tracking.
Een goede gehoorzaamheidstraining is essentieel voor een Lancashire Heeler, omdat ze soms de neiging hebben om hun eigen gang te gaan. Het is belangrijk om de hond van jongs af aan te leren om te luisteren naar de commando's van de eigenaar en om te reageren op beloningen en positieve bekrachtiging. Het is ook belangrijk om de hond te leren om alleen thuis te blijven en om hem te leren omgaan met veranderingen in de omgeving, zoals geluiden en nieuwe mensen.
Over het algemeen is de Lancashire Heeler een hond die graag wil leren en werken, dus training en opvoeding zullen zeker bijdragen aan een gelukkige en goed opgevoede hond.