De Morkie: hondje met een sterk en vastberaden karakter

Alles wat je wilt weten over de Morkie

Over de Morkie

De Morkie is een relatief nieuw hondenras dat ontstaan is uit de kruising tussen een Maltezer en een Yorkshire Terriër. Deze kleine hondjes hebben de beste eigenschappen van beide ouders geërfd en zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als gezelschapshond.

Hoewel het niet precies bekend is wanneer de eerste Morkies werden gefokt, is het waarschijnlijk dat dit pas in de afgelopen twee decennia is gebeurd. De populariteit van deze honden is deels te danken aan hun uiterlijk en vriendelijke karakter.

Omdat Morkies afkomstig zijn van twee verschillende rassen, kunnen ze eigenschappen hebben die verschillen van hond tot hond. Sommige Morkies hebben bijvoorbeeld een meer Maltezer-achtige vacht, terwijl anderen meer op hun Yorkshire Terriër-ouder lijken. Over het algemeen hebben ze echter allemaal een zachte, zijdeachtige vacht en staan ze bekend om hun speelse en liefdevolle karakter.

Hoewel de Morkie nog niet officieel erkend is als hondenras, is er wel steeds meer belangstelling voor deze kleine hondjes.

Wat kost een Morkie

De kosten voor een Morkie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Morkie ergens tussen de $0 en de $0 zal liggen.

Karakter van een Morkie

De ideale Morkie is goed geproportioneerd, stoer in hun verschijning en ze bezitten een levendige en lieve uitdrukking. De Morkie is een hond met een sterk en vastberaden karakter, maar tegelijkertijd ook erg afhankelijk van zijn baasjes en vraagt veel aandacht.

Deze hond is ook wat wantrouwig tegenover onbekende personen en andere dieren, maar als het vertrouwen er eenmaal is dan is hij zeer liefdevol

Temperament van een Morkie

De Morkie wordt niet aanbevolen voor gezinnen met kleine kinderen. Ze zijn aanhankelijk, trouw, toegewijd en liefdevol en doen het goed met honden en niet-honden huisdieren bij wie ze zijn opgegroeid. Ze hechten zich sterk aan hun familie en kunnen er niet goed tegen als ze voor een langere tijd alleen gelaten worden. Verveling en eenzaamheid zal leiden tot destructief gedrag en onophoudelijke geblaf. De Morkie is achterdochtig tegenover vreemden en zal hun familie waarschuwen voor vreemden en vreemde geluiden.

Verzorging van een Morkie

De Morkie moet dagelijks geborsteld worden om matten en klitten te voorkomen. Wassen moet, indien nodig, worden gedaan met behulp van een milde shampoo. Mondhygiëne is van belang om vroege verlies van tanden te voorkomen. Ze kunnen gevoelig zijn voor gezondheidsproblemen zoals problemen met de spijsvertering, gevoeligheid voor anesthesie en huidproblemen. De verdere gezondheid van de Morkie is in vergelijking met de rassen waaruit hij afstamt, over het algemeen goed. Echter, hij is gevoeliger voor oog-, mond- en oorproblemen, zoals cataract, otitis en glaucoom. In zeldzame gevallen kunnen ook aandoeningen zoals trachea collaps, chronisch valvulair hartfalen en patella luxatie optreden.

Vacht van een Morkie

De Morkie heeft meestal een zachte, zijdeachtige vacht die licht golvend kan zijn. De kleuren variëren afhankelijk van de ouderlijke rassen en kunnen wit, zwart, grijs, bruin of een combinatie van deze kleuren zijn. Sommige Morkies hebben een effen kleur, terwijl anderen vlekken of strepen hebben.

Trainen en opvoeden van een Morkie

Vroege socialisatie en gehoorzaamheid worden aanbevolen. De Morkie kan koppig zijn en is moeilijk om zindelijk te maken.  Training en opvoeding zijn belangrijk voor elke hond, dus ook voor deze kleine Morkie. Deze hond is intelligent en leergierig, waardoor hij gemakkelijk te trainen is. Het is echter belangrijk om op een positieve en consistente manier te trainen, omdat de Morkie gevoelig kan zijn voor harde of negatieve behandeling.

Bij het opvoeden van een Morkie is socialisatie belangrijk, vooral op jonge leeftijd. Het is essentieel om de pup te laten wennen aan verschillende mensen, dieren en situaties om ervoor te zorgen dat hij zich ontwikkelt tot een vriendelijke en zelfverzekerde volwassen hond.

Het is ook belangrijk om de Morkie te leren wat wel en niet acceptabel gedrag is. Dit kan worden bereikt door middel van positieve bekrachtiging en beloningen voor goed gedrag. Straffen of schreeuwen kan de hond angstig maken en het vertrouwen in de eigenaar schaden.

Activiteit en bewegen van een Morkie

De Morkie heeft, ondanks zijn kleine formaat, wel degelijk dagelijkse beweging nodig om fit en gezond te blijven. Een paar wandelingen per dag en wat spelen in de tuin is voldoende om aan de bewegingsbehoefte te voldoen. Het is belangrijk om de Morkie niet te zwaar te belasten vanwege zijn kleine gestalte. Verder vinden veel Morkies het leuk om samen met hun baasje te spelen en te trainen. Het is dan ook aan te raden om de hond op jonge leeftijd te socialiseren en te trainen. De Morkie is intelligent en kan snel leren, maar het is belangrijk om de training af te stemmen op zijn kleine formaat en korte aandachtsspanne. Met geduld, positieve bekrachtiging en consequentie kan de Morkie goed getraind worden en zal hij veel plezier beleven aan het samenwerken met zijn baasje.

Kenmerken van een Morkie

  • Rasgroep: Niet erkend
  • Leeftijd: 10-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 15-31 cm. Teef: 15-31 cm
  • Gewicht: Reu: 2,5-5 kg. Teef: 2,5-5 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

ImageSource: Chelsearock, MorkieWalk, CC BY-SA 3.0

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test