Over de Rhodesian Ridgeback
Cornelis van Rooijen was een jager die ruim honderd jaar geleden zijn meute in Rhodesië samenstelde uit verschillende kruisingen van Europese rassen. Zijn honden varieerden in grootte en kleur, van kleine doggen tot terriërs, en werden gebruikt voor de jacht op groot wild. Van Rooijen kwam in contact met missionaris Charles Helm, die twee teven met een ridge bezat genaamd Powder en Lorna. Van Rooijen kruiste deze teven met zijn eigen honden, waardoor de Rhodesian Ridgeback ontstond.
Van Rooijen wist door strenge selectie en gebruik te maken van zowel inheemse rassen als bastaarden een hond te creëren die geschikt was voor de jacht onder barre omstandigheden. De Rhodesian Ridgeback was weinig gevoelig voor parasieten, had weinig verzorging nodig, had niet overmatig veel voedsel nodig en kon lang zonder water. Bovendien bezaten ze de eigenschap om een leeuw te stellen.
Wild bejagen en stellen
Wild bejagen en stellen verwijst naar het jagen op wild door een jachthond en het vasthouden of opjagen van het wild totdat de jager het kan schieten of vangen. Dit vereist dat de hond goed getraind is om te jagen en samen te werken met de jager om het wild te lokaliseren en te volgen. Het bejagen en stellen van wild is een vaardigheid die traditioneel werd gebruikt voor de jacht op voedsel, maar tegenwoordig wordt het vooral gedaan als sport of recreatie.
Van Rooijen's honden werden zeer gerespecteerd en veel andere jagers kochten hun honden bij hem of combineerden hun eigen honden met de zijne.
De Rhodesian Ridgeback dankt zijn naam aan de ridge die wordt gevormd door de streep haar op zijn rug die in de tegengestelde richting groeit. De box, die net achter de toppen van de schouderbladen begint, kan verscheidene vormen hebben en dient twee symmetrisch geplaatste kruinen te bevatten. De ridge heeft geen enkele functie voor de jacht en wordt dan ook niet gewaardeerd door jagers. De Rhodesian Ridgeback is een bijzondere hond die geschikt is voor de jacht in barre omstandigheden en wordt nog steeds veel gebruikt als jachthond.
Wat kost een Rhodesian Ridgeback
De kosten voor een Rhodesian Ridgeback kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Rhodesian Ridgeback ergens tussen de € 3.000 en de € 5.000 zal liggen.
Karakter van een Rhodesian Ridgeback
De Rhodesian Ridgeback staat bekend om zijn unieke karakter en temperament. Deze hond heeft een groot gevoel van eigenwaarde en komt daarom soms wat excentriek en arrogant over. Toch is hij ook zeer intelligent en kan hij wat terughoudend zijn tegenover vreemden, zonder agressief of verlegen te zijn. De Ridgeback heeft een uitstekend geheugen en beschouwt zichzelf als onderdeel van het gezin. Hij wil dan ook zo behandeld worden en is niet geschikt om in een kennel te houden.
Ondanks zijn luie aard is de Ridgeback een veelzijdige hond die van alles kan, waaronder verschillende hondensporten. Hij zal echter nergens echt in uitblinken. Zo hoef je niet van hem te verwachten dat hij een weggegooide bal steeds weer terugbrengt. En regen? Daar heeft hij een hekel aan. Al met al is de Ridgeback een unieke hond met een eigen persoonlijkheid die zeker niet voor iedereen geschikt is, maar voor de juiste eigenaar een geweldig huisdier kan zijn.
Temperament van een Rhodesian Ridgeback
De Ridgeback is een echte levensgenieter. Het is een atletische hond die dol is op beweging en activiteit, maar ook van luieren en slapen houdt. Het liefst liggen ze in de zon te genieten van de warmte, maar ook de kachel is een prima alternatief. Ridgebacks zijn gek op wandelingen en rennen in de vrije natuur. Ze houden van zwemmen, spelen en het ontdekken van nieuwe plekken. In huis zijn ze rustig en lui, en het liefst brengen ze hun tijd door op een comfortabele plek zoals de bank of op een dik kussen.
Ridgebacks zijn echte zonneaanbidders en als er geen zon is, dan is een warme kachel ook prima. Hun favoriete houding en poses zijn dan ook vaak onbetaalbaar om te zien.
Verzorging van een Rhodesian Ridgeback
De Ridgeback is een hond die relatief weinig verzorging nodig heeft. Door de korte en stevige vacht is een borstelbeurt af en toe al voldoende. Bovendien is deze hond van nature erg schoon en heeft hij geen specifieke ruiperiode. Toch verliest hij het hele jaar door wel wat haren, die makkelijk in kleding en stoffen kunnen blijven zitten. Let er ook op dat de korte vacht niet bestand is tegen heel koud weer.
DNA-testen zijn beschikbaar voor enkele gezondheidsproblemen die bij de Rhodesian Ridgeback kunnen voorkomen, zoals degeneratieve myelopathie (een aandoening die het ruggenmerg aantast), epilepsie en hemofilie (een bloederziekte). Dit ras heeft verschillende ernstige zenuw- en gewrichtsaandoeningen.
Vacht van een Rhodesian Ridgeback
De Rhodesian Ridgeback heeft een zeer duidelijke markering langs zijn rug, die wordt gecreëerd door haar dat in de tegenovergestelde richting groeit.
De Rhodesian Ridgeback staat bekend om zijn prachtige vachtkleur die kan variëren van licht tot rood tarwe. Witte plekken op de borst en voeten zijn toegestaan, maar overmatig wit op de borst, buik of boven de voeten wordt als ongewenst beschouwd. Naast de kleur van de vacht, kan de kleur van de neus ook variëren. Zo kan de neus van een Ridgeback zwart of bruin/leverkleurig (livernose) zijn. Bij livernoses kan het pigment in de neus sterk variëren in intensiteit, van licht en bijna roze tot aan een diepe chocoladekleur.
Trainen en opvoeden van een Rhodesian Ridgeback
De Ridgeback is een bijzonder slimme hond die snel nieuwe dingen oppikt en graag wil leren. Echter, deze gevoelige en intelligente hond kan ook snel negatieve associaties maken. Hierdoor kan één nare ervaring genoeg zijn om een afkeer te ontwikkelen voor iets of iemand. Het is dan ook van groot belang dat een Ridgeback goed gesocialiseerd wordt en voldoende begeleiding krijgt om te leren omgaan met nieuwe situaties en mensen.
Een goede hondenschool met gediplomeerde instructeurs is daarbij van onschatbare waarde. Hier kan een Ridgeback op een positieve manier getraind worden, zonder gebruik te maken van correctiemiddelen. Op deze manier kan de band tussen baas en hond versterkt worden en kan de Ridgeback zich ontwikkelen tot een stabiele en gehoorzame hond.
Het is belangrijk om te beseffen dat een Ridgeback geen harde hand nodig heeft, maar juist een liefdevolle en consequente opvoeding. Door op een positieve manier te trainen en te belonen, zal een Ridgeback gemotiveerd blijven en met plezier leren