Over de Deerhound
De vroege geschiedenis van onze hedendaagse Deerhound is iets wat niemand echt weet. Wat we wel weten, is dat in het verre verleden zeer grote honden werden gebruikt in het noorden van Schotland voor de jacht op herten.
Bewerkte stenen met afbeeldingen van grote honden zijn verspreid over Schotland gevonden. In het "National Museum of Antiquities of Scotland" bevindt zich een verzameling van deze oude stenen, en velen tonen afbeeldingen van grote honden die op herten jagen.
Het is niet bekend wanneer de Deerhound zijn naam kreeg, want in vroegere tijden sprak men van Schotse Greyhound, Ierse Greyhound, Highland Deerhound, Ruwharige Greyhound en variaties hiervan. Rond 1859, toen de eerste hondententoonstellingen werden georganiseerd, kreeg de Deerhound zijn definitieve naam.
Er zijn geen afbeeldingen of goede rasbeschrijvingen van de Deerhound bekend van voor de eerste helft van de 18e eeuw. Wel zijn er vele verhalen bekend vanaf het begin van de 15e eeuw over jachten met grote ruwharige honden op het Edelhert. Het gewei is een zeer gevaarlijk wapen en vele jonge, onervaren Deerhounds verloren toentertijd door hun overmoed het leven. De Deerhound moet dus wel over enorme kracht, snelheid, moed, wendbaarheid en inzicht beschikken om zo'n machtig en krachtig hert aan te kunnen.
Wat kost een Deerhound
De kosten voor een Deerhound kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Deerhound ergens tussen de $1,000 en de $1,500 zal liggen.
Karakter van een Deerhound
De Deerhound is een rustige en gemakkelijke hond in huis. Hij beschouwt zichzelf eerder als huisgenoot dan als ondergeschikte. Deze hond is niet waaks en zal daarom zelden blaffen. Als je op zoek bent naar een hond die je huisraad bewaakt of kunstjes op commando kan vertonen, dan kun je beter kijken naar een ander ras. De Deerhound is gefokt om zelfstandig te jagen en zal dit instinct blijven volgen als hij de kans krijgt. Maar zodra het konijn of de kat uit het zicht verdwijnt, zal de Deerhound direct terugkeren. Hij heeft een enorme "wil om te behagen" en is daardoor zeer volgzaam, vooral voor een windhond.
Temperament van een Deerhound
Deerhounds zijn van nature geen vechtersbazen en vertonen zelfs geen overdreven dominant gedrag, omdat ze groot genoeg zijn en zichzelf niet hoeven te bewijzen. Het is echter wel belangrijk om een jonge reu goed te begeleiden en te corrigeren als hij dominant gedrag vertoont, zodat hij op latere leeftijd zonder agressie langs andere reuen kan lopen. De Deerhound is een gehoorzame, intelligente, trotse en zachtaardige hond die vooral graag tijd doorbrengt met mensen. Hij heeft een goed temperament en mag nooit achterdochtig, agressief of nerveus zijn. In huis is hij rustig en voelt hij zich het meest op zijn gemak tussen de mensen. Maar zodra hij zijn huis verlaat, zal hij veel aandacht hebben voor zijn omgeving en kan zijn jachtlust de kop opsteken in landelijke gebieden.
Verzorging van een Deerhound
De vacht van een Deerhound vereist niet veel verzorging. Door hem één keer per week goed te kammen en te borstelen, verwijdert u de dode haren. Het is belangrijk om een Deerhound pup niet te lang uit te laten. De botten van een pup zijn namelijk nog zacht en groeien snel. Hoe verleidelijk het ook is om lange wandelingen te maken, een pup heeft de nodige rust nodig om goed te kunnen groeien. Daarentegen heeft een volwassen Deerhound veel lichaamsbeweging nodig.
De Deerhound is over het algemeen een gezond ras, maar net als bij alle rassen zijn er enkele gezondheidsproblemen die kunnen optreden. Zo kan epilepsie, een immuunziekte, nierfalen, Cystinuria of iets anders ernstigs af en toe voorkomen. Het is belangrijk om op te merken dat wanneer een Deerhound ziek wordt, het vaak een ernstige aandoening betreft, zoals maagtorsie, botkanker of andere vormen van kanker en hartproblemen. Het is daarom van groot belang om uw hond regelmatig te laten controleren door een dierenarts en eventuele symptomen tijdig te signaleren en te behandelen.
Vacht van een Deerhound
De vacht van een hond is erg belangrijk voor de uitstraling van het ras. De Deerhound heeft een ruige, maar niet overmatig behaarde vacht. Een wollige vacht is niet acceptabel. De juiste vacht is een dikke, stugge vacht die vast aanligt. Het haar op het lichaam, de hals, voor- en achterpoten moet stug en hard aanvoelen met een lengte van ongeveer 8 tot 10 centimeter. Het haar op het hoofd, de borst en buik is veel zachter. Er is enige franje aan de binnenkant van de voor- en achterbenen.
Wat betreft de kleur van de Deerhound, zijn donker blauwgrijs en verschillende variaties van grijs en gestroomd toegestaan, evenals geel, zandkleurig rood en rood-reekleurig met zwarte aftekeningen. Een witte borst, witte tenen en een kleine witte punt aan de staart zijn toegestaan, maar hoe minder wit, hoe beter, aangezien de Deerhound een eenkleurige hond is. Een witte bles op het hoofd of een witte kraag is niet toegestaan. De kleur van de vacht kan variëren, maar de ruige textuur en de lengte van het haar zijn kenmerkend voor het ras.
Trainen en opvoeden van een Deerhound
Deerhounds zijn zeer intelligente en gevoelige honden die gevoelig zijn voor jouw stem en lichaamstaal, dus het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn tijdens de training.
Het is raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen met trainen en socialiseren, zodat jouw Deerhound goed gedrag aanleert en kan wennen aan verschillende situaties. Aangezien het ras is gefokt om onafhankelijk te jagen, kan jouw Deerhound soms koppig of eigenwijs zijn. Daarom is het belangrijk om de training leuk en uitdagend te houden.
Beloningsgerichte training, zoals clickertraining, kan zeer effectief zijn voor Deerhounds. Het gebruik van positieve versterking, zoals beloningen en lof, zal jouw hond motiveren om te leren en goed gedrag te vertonen.
Deerhounds zijn gevoelige honden en het gebruik van harde straffen of ruwe behandeling kan traumatisch zijn voor jouw hond en zijn vertrouwen in jou schaden.
Activiteit en bewegen van een Deerhound
Als je op zoek bent naar een leuke activiteit om te doen met je Deerhound, dan is windhondenrennen of coursing een goede optie. Windhondenrennen wordt gedaan op een ovale baan, waarbij de honden achter een mechanisch konijn aanrennen. Coursing daarentegen is een vorm van rennen waarbij het konijn plots van richting verandert en de honden moeten reageren en jagen.
In Nederland zijn er verschillende regionale windhondenrenverenigingen waar je je bij kunt aansluiten. Deze verenigingen bieden vaak rentraining en sommige geven ook coursingtrainingen. Het is belangrijk om te onthouden dat Deerhounds veel lichaamsbeweging nodig hebben en dit soort activiteiten kunnen helpen om hun energie kwijt te raken en hun geest te stimuleren.