De Oost Europese Herdershond (korte naam van het ras in het Russisch is VEO - Vostochno Evropeyskaya Ovcharka, ofwel East European Shepherd) is een onafhankelijke waakhond. Ze werden in het midden van de vorige eeuw gefokt in de Sovjet-Unie voor het gebruik bij de leger, de grens troepen en de politie. De kynologen kregen de opdracht om een ras te creëren op basis van de Duitse Herder maar moest meer massief en steviger zijn. Hierdoor ontstond de Oost Europese Herdershond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1941-1945) waren de Oost Europese Herdershonden boodschappers, werden ze gebruikt om mijnen en explosieven op te sporen, ingezet bij reddingswerk en om mens en eigendom te beschermen. Oost Europese Herdershonden hebben deelgenomen aan de Parade van de Overwinning op het Rode Plein in Moskou mei 1945 en werden erkend als het meest patriottische ras. Bij een metrostation in Moskou op het "Plein van de Revolutie", staat een bronzen beeld van een grenswacht met een Oost Europese Herdershond. Mensen geloven dat als je over de bronzen neus van de hond wrijft of zijn poot aanraakt, dit geluk zal brengen. Vandaag de dag is de Oost Europese Herdershond één van de meest populaire rassen in Rusland.
Op dit moment is de Oost Europese Herdershond geen erkend ras bij de FCI (Fédération Cynologique Internationale)
De kosten voor een Oost Europese Herdershond (VEO) zijn bij ons niet bekend. Dit kan te maken hebben met de zeldzaamheid van het ras in Nederland of omdat er geen gegevens gepubliceerd worden over de verkoopprijs van een Oost Europese Herdershond (VEO).
Oost Europese Herdershonden hebben een evenwichtig karakter, zijn zelfverzekerd, alert, zeer goed trainbaar en betrouwbare metgezellen en bodyguards. Het meest opvallende kenmerk van de aard van dit ras is de focus op zijn eigenaar. De Oost Europese Herdershond is wantrouwig tegenover vreemden, maar heeft een evenwichtige geest en daardoor zeer stabiel, dus als het niet nodig is, zal hij zijn kracht en agressie niet gebruiken. Maar als er gevaar dreigt, dan heeft hij een extreem actieve afweerreactie. Het ras is ideaal voor hondentrainingen en ze gehoorzamen graag. Ze zullen niet proberen om de baas te domineren of onafhankelijk te zijn. De Oost Europese Herdershond kan goed opschieten met andere huisdieren en zullen altijd voor ze zorgen. Het zijn toegewijde vrienden van de mens, altijd vrolijk, actief en staan klaar om hun eigenaar en zijn familie te verdedigen. De Oost Europese Herdershond houdt van kinderen, kan spelen met hen en zal ze nooit kwaad doen. De Oost Europese Herdershond wordt aanbevolen voor de actieve eigenaars.
De Oost-Europese Herdershond, ook bekend als de Oost-Europese Ovcharka, staat bekend om zijn onafhankelijke en beschermende temperament. Het is van nature een waakhond en kan zeer alert en territoriaal zijn ten opzichte van vreemden. Deze hond heeft een sterke wil en kan soms koppig zijn, maar is ook zeer toegewijd aan zijn eigenaar en familie. Hij is intelligent en heeft een goede opleiding nodig om goed te functioneren als huisdier. De Oost-Europese Herdershond is van nature erg beschermend en kan soms agressief reageren op vreemden als hij niet goed gesocialiseerd is. Het is daarom belangrijk om hem vanaf jonge leeftijd goed te socialiseren en te trainen.
De Oost Europese Herdershond heeft een dikke, dubbellaagse vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten en overtollig haar te verwijderen. Tijdens de rui, die twee keer per jaar plaatsvindt, moet er meer aandacht worden besteed aan de vachtverzorging. Het is ook belangrijk om de oren en tanden van de hond schoon te houden om infecties te voorkomen. De nagels moeten regelmatig worden geknipt
Het Oost Europese Herdershond ras staat bekend om hun sterke gezondheid en lange levensduur. Ze blijven tot op hoge leeftijd fit en actief en bereiken een gemiddelde leeftijd van 10-12 jaar. Fokkers willen deze kwaliteiten waarborgen en daarom moeten honden die gebruikt worden voor de fokkerij getest worden op HD en ED (heup- en elleboog dysplasie) en DM (degeneratieve myelopathie).
Het zijn late bloeiers en pas rond de leeftijd van 3 jaar zijn ze volledig ontwikkeld. Het is een vitaal ras met een normale nestgrootte van 8-12 puppy's. VEO-puppy's hebben een stevige botstructuur en daarom moet fysieke belasting geleidelijk en met zorg worden opgebouwd.
De Oost Europese Herdershond heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is dik, stug, recht, halflang en strak. De ondervacht is goed ontwikkeld, dik en zacht, vaak lichter dan dekharen. De vacht komt voor in een verscheidenheid van kleuren zoals zwart en bruin, zwart en room, zwart en zilver, effen zwart en sable.
De Oost Europese Herdershond is een slimme en energieke hond die graag wil werken en uitgedaagd wil worden. Het is daarom belangrijk om tijd en moeite te investeren in hun training en opvoeding. Deze honden hebben een consequente, maar ook geduldige en positieve training nodig, met veel socialisatie om hun natuurlijke waakzaamheid en beschermende neigingen onder controle te houden.
Het is belangrijk om vroeg te beginnen met de training en om de hond regelmatig uit te dagen met verschillende soorten oefeningen en activiteiten. Oost Europese Herdershonden zijn intelligent en leren snel, maar kunnen ook koppig zijn. Het is belangrijk om consistent te zijn en de training leuk en interessant te houden.
Omdat deze honden van nature beschermend zijn, is het belangrijk om hen te socialiseren met andere dieren en mensen om te voorkomen dat ze overbeschermend worden. Het is ook belangrijk om hen te leren om te gaan met vreemden en om onderscheid te maken tussen vriendelijke en vijandige situaties.
Als deze honden niet voldoende gestimuleerd en uitgedaagd worden, kunnen ze zich gaan vervelen en destructief gedrag gaan vertonen. Voldoende beweging, zowel fysiek als mentaal, is daarom essentieel voor hun welzijn.
De Oost-Europese Herdershond is van nature een actieve hond en heeft dagelijkse beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Het zijn geen honden die graag alleen binnenshuis zitten en zichzelf vermaken, ze hebben de neiging om onrustig te worden en destructief gedrag te vertonen als ze niet voldoende beweging krijgen. Lange wandelingen, hardlopen, fietsen en zwemmen zijn allemaal activiteiten waar de Oost-Europese Herdershond van houdt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze niet overmatig worden belast tijdens hun groeiperiode om schade aan hun botten en gewrichten te voorkomen. Daarom is het belangrijk om hun beweging gelijkmatig op te bouwen en hen niet te zwaar te belasten voordat ze volledig zijn uitgegroeid.
Formaat:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
De Oost Europese Herdershond (VEO) is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Oost Europese Herdershond (VEO) is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Hou mij op de hoogte bij reacties.
Plaats je bericht Lees hier ons privacy statement
Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Bedankt voor je reactie! Je bericht is geplaatst.
Er is iets niet goed gegaan Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Lees het artikel
Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?
Plaats advertentie
Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?
Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in
Video Foto
Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.
Doe de test