De Lapinporokoira: een hond die leeft om te behagen

Alles wat je wilt weten over de Lapinporokoira

Over de Lapinporokoira

De oorsprong van de Lapinporokoira, ook wel de Lappen-herdershond, ligt in Finland en sinds 1996 is dit ras door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland officieel erkend. 

De Lapinporokoira is een echte werkhond, en zijn voorouders hebben zich door de jaren heen bewezen als uitstekende rendierherdershonden in de Finse Samen gemeenschap. Helaas werden ze door het inkruisen van andere rassen minder geschikt voor deze taak en sommige honden begonnen zelfs te jagen in plaats van te hoeden. Gelukkig werd het ras gereconstrueerd en ontstond er een sterke en robuuste herdershond met een geschikte vacht voor zijn doel. De Lapinporokoira is niet heel bekend buiten Finland, maar in zijn thuisland is hij erg gewaardeerd vanwege zijn uithoudingsvermogen en harde werkmentaliteit.

Wat kost een Lapinporokoira

De kosten voor een Lapinporokoira kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Lapinporokoira ergens tussen de $1,000 en de $2,000 zal liggen.

Karakter van een Lapinporokoira

De Lapinporokoira Herder leeft om te behagen. Deze karaktereigenschap in combinatie met zijn hoge intelligentie maakt dit ras een zeer trainbare hond. Af en toe kan zijn onafhankelijke aard naar boven komen maar over het algemeen geldt dat dit ras onderdanig is en graag wil werken. Eenmaal gehecht aan zijn baas zal hij zich volledig toewijden en zijn gezin beschermen. Ondanks zijn vacht die de hond beschermt tijdens extreme temperaturen is dit ras het liefste binnen bij de baas. De Lapinporokoira is een open, vriendelijke, en evenwichtige rashond en zijn behoorlijk zelfstandig en zeer intelligent. Ze bewaken het huis en de bezittingen uitstekend, maar zullen bij gevaar zelden hun tanden gebruiken.

Omdat het een ras is die gebruikt werd als herder heeft de Lapinporokoira de neiging om veel te blaffen. Raadzaam is om dit van jongs af aan onder controle te houden. De Lapinporokoira heeft enorm veel energie en staat te popelen om te behagen en zal elke nieuwe truc die hem geleerd wordt graag uitvoeren.  De aard van deze rashond is moed en vastberadenheid en het ras heeft een aangeboren kalmte, is gehoorzaam en heeft het vermogen om onafhankelijk te denken. 

Temperament van een Lapinporokoira

De Lapinporokoira is een slimme hond die snel leert. Ze hebben veel energie als ze aan het werk zijn, bijvoorbeeld bij het hoeden van rendieren. Tijdens het werk of als ze opgewonden zijn, kunnen ze gemakkelijk blaffen. Maar dat betekent niet dat ze de hele tijd moeten blaffen. Hoewel ze tegenwoordig ook vaak als familiehond worden gehouden, blijft het een werkhond die het beste functioneert als hij samen met zijn baas aan het werk kan. In Finland hoeden ze rendieren, in Nederland kunnen ze schapen of koeien hoeden, samen speuren, reddingshondenwerk doen, agility, obedience, canicross of als aai- of hulphond werken. Het belangrijkste is dat de hond zowel fysiek als mentaal wordt uitgedaagd. Een hond die zich verveelt gaat namelijk zelf op zoek naar werk, en dat kan leiden tot kattenkwaad. Bij voldoende uitdaging is de hond rustig in huis!

Verzorging van een Lapinporokoira

De Lapinporokoira is een middelgrote hond met een vrij stevig lichaam en een relatief breed hoofd. Hij is langer dan hoog en heeft een water- en sneeuwafstotende bovenvacht die lang, ruw en glanzend is. De vacht is tamelijk vast tegen het lichaam gedrukt en op het hoofd en aan de binnenkant van de benen is het korter. Onder de bovenvacht heeft hij een dichte, zachte en wollige ondervacht. De Lapinporokoira heeft een zwarte vacht met lichtere aftekeningen.

Een voorkomend probleem bij de Lapinporokoira is een vorm van PRA, een oogaandoening genaamd prcd-PRA. Gelukkig worden alle honden die voor de fok ingezet worden hierop getest via DNA en worden lijders van deze aandoening uitgesloten van de fok. Verder kunnen er af en toe heup- en elleboogproblemen voorkomen. Het is daarom belangrijk om bij het kopen van een pup te informeren naar de gezondheid van de ouders en eventuele gezondheidstesten die zijn uitgevoerd.

Vacht van een Lapinporokoira

De vacht van de Lapinporokoira is gemiddeld tot lang van lengte en de ondervacht is fijn en dik. Op de hals, borst en op de achterzijde van de dijen is de ondervacht meestal dichter en lang

Trainen en opvoeden van een Lapinporokoira

De Lapinporokoira is een intelligent en leergierig ras dat graag werkt en actief bezig is. Het is belangrijk om deze hond voldoende fysieke en mentale uitdaging te bieden om verveling te voorkomen. Een gebrek aan uitdaging kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals blaffen of kattenkwaad uithalen. Daarom is het goed om de hond voldoende te trainen en te stimuleren met bijvoorbeeld hoeden, speuren, obedience of agility.

Het is belangrijk om de training en opvoeding van de Lapinporokoira met een consequente en liefdevolle aanpak te benaderen. De hond heeft behoefte aan een sterke en duidelijke leider, maar forceer de hond niet en gebruik geen harde hand.

Socialisatie is ook erg belangrijk bij de opvoeding van de Lapinporokoira. Het is goed om de hond op jonge leeftijd kennis te laten maken met verschillende situaties, mensen en andere dieren om zo angst of agressie te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om het jachtinstinct van de hond in de gaten te houden en dit te kanaliseren naar het hoeden van bijvoorbeeld schapen of koeien, en niet naar het jagen op andere dieren.

Activiteit en bewegen van een Lapinporokoira

De Lapinporokoira is van nature een zeer actieve hond die graag werkt en beweegt. Hij heeft dan ook voldoende beweging en uitdaging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Wandelen, rennen, zwemmen en spelen zijn allemaal activiteiten waar de Lapinporokoira van houdt. Ook is het belangrijk om hem mentaal uit te dagen met bijvoorbeeld training of het doen van speurwerk. Deze hond kan goed overweg met andere honden en vindt het vaak leuk om samen te spelen. Houd er wel rekening mee dat hij een hoog jachtinstinct heeft en daarom niet altijd goed samen kan gaan met kleine huisdieren.

Kenmerken van een Lapinporokoira

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 10-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 48-54 cm. Teef: 43-49 cm
  • Gewicht: Reu: 20-25 kg. Teef: 20-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Lapinporokoira

De Lapinporokoira is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Lapinporokoira is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Berzerk, Lapskvallhund, CC BY-SA 3.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test