De Smoushond: een hond met een gevoel voor humor

Alles wat je wilt weten over de Hollandse smoushond

Over de Hollandse smoushond

In het begin van de twintigste eeuw was de Smoushond met name in de stad Amsterdam erg populair vanwege het vrijhouden van de stallen van ongedierte. De herkomst van dit ras is niet helemaal bekend. Aangenomen wordt dat ze waarschijnlijk via de Rotterdamse haven vanuit Duitsland kwamen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het laatste nest in het stamboek bijgeschreven. Daarna duurde het tot 1973 voor de Hollandse smoushond weer in de belangstelling kwam. Een paar echte liefhebbers van dit ras zijn begonnen met het zogenaamde terug-fok-programma en op 1 april 1978 werd de Hollandse Smoushonden Club opgericht. In het buitenland is de Hollandse Smoushond nauwelijks bekend vanwege het feit dat de fokkers de honden alleen in Nederland plaatsen.

Wat kost een Hollandse smoushond

De kosten voor een Hollandse smoushond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Hollandse smoushond ergens tussen de $300 en de $400 zal liggen.

Karakter van een Hollandse smoushond

Deze gehoorzame hond is een vriendelijke en charmante metgezel. De Smoushond kan verlegen zijn bij mensen die hij niet kent maar is zeer liefdevol naar mensen die hij wel kent. Deze bekwame en intelligente hond heeft een aanzienlijk aanpassingsvermogen, is alert en heeft een gevoel voor humor. De Smous is afhankelijk, sober en gevoelig en het is een goede waakhond. Leer de hond met mate te blaffen anders kan dit obsessief gedrag worden.

Temperament van een Hollandse smoushond

De Smoushond kan goed met kinderen en andere huisdieren zoals katten en soortgenoten leven. De Nederlandse Smoushond wil erg graag behagen, dus trainen en opvoedingen mogen doorgaans geen problemen opleveren. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd consequent bent, aangezien ze anders kunnen ze proberen om de leidersrol over te nemen.

Verzorging van een Hollandse smoushond

De Hollandse Smoushond heeft een ruwe, draadharige vacht die regelmatig geborsteld moet worden om klitten te voorkomen. Het is belangrijk om de vacht ook af en toe te trimmen om de dode haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Eenmaal per jaar is het verstandig om de vacht van de Smoushond te plukken.

Daarnaast is het belangrijk om de oren van de hond schoon te houden om oorontstekingen te voorkomen. Regelmatig de nagels knippen is ook noodzakelijk om problemen met de poten te voorkomen.

Erfelijke aandoeningen zijn niet bekend bij de Smous

Vacht van een Hollandse smoushond

De Hollandse Smoushond heeft een ruwe, draadharige vacht die bescherming biedt tegen de elementen. Het vereist regelmatig onderhoud om de vacht gezond en in goede conditie te houden. De vacht moet ongeveer twee keer per jaar worden geplukt, om te voorkomen dat de vacht te lang wordt en klitten gaat vormen. Het is belangrijk om de vacht na het plukken te borstelen, om losse haren te verwijderen en de vacht er netjes uit te laten zien.

De kleur van de Hollandse Smoushond is overwegend geel of blond. De vacht kan variëren van licht tot donker, en sommige honden hebben een zwarte snuit.

Trainen en opvoeden van een Hollandse smoushond

De Hollandse Smoushond is een slimme hond die snel leert en graag wil behagen. Hij is echter ook eigenwijs en kan soms koppig zijn, dus het is belangrijk om hem op een consequente maar positieve manier op te voeden. Een goede socialisatie is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat hij goed omgaat met andere mensen en dieren.

Het trainen van een Hollandse Smoushond kan leuk en uitdagend zijn, en er zijn veel verschillende activiteiten waar hij van kan genieten. Gehoorzaamheidstraining en hondensporten zoals behendigheid en flyball zijn goede manieren om hem bezig te houden en zijn energie kwijt te raken. Het is echter belangrijk om zijn grenzen te respecteren en hem niet te overbelasten, vooral niet op jonge leeftijd.

Als baasje is het belangrijk om geduldig te zijn en positieve versterking te gebruiken in de training. Straffen heeft meestal een averechts effect en kan de hond angstig of agressief maken. Beloningen en lof zullen de Hollandse Smoushond aanmoedigen om te blijven leren en groeien.

Activiteit en bewegen van een Hollandse smoushond

De Hollandse Smoushond heeft redelijk wat beweging nodig, maar niet zo extreem veel als sommige andere rassen. Dagelijkse wandelingen en af en toe lekker rennen in een afgesloten gebied zijn voldoende om hem gezond en gelukkig te houden. De hond is van nature intelligent en wil graag werken, dus het is leuk om met hem te trainen en nieuwe dingen te leren. Houd er echter rekening mee dat hij soms eigenwijs kan zijn en zijn jachtinstinct kan volgen, dus houd hem altijd aangelijnd in openbare gebieden en train hem om op commando terug te komen.

Kenmerken van een Hollandse smoushond

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 35-42 cm. Teef: 35-42 cm
  • Gewicht: Reu: 9-10 kg. Teef: 9-10 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Hollandse smoushond

De Hollandse smoushond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Hollandse smoushond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test