De Saarlooswolfhond is een Nederlands hondenras en dankt zijn naam aan Leendert Saarloos. Het is een gefokte wolfhond, ontstaan uit wolf-hondhybriden. Leendert Saarloos was een liefhebber van de Duitse herder, maar hij vond dat de Duitse Herder te nerveus was geworden door verkeerde fok. Daarom vatte hij het plan op om een nieuw ras te creëren met natuurlijke eigenschappen. Mogelijk heeft de kruising met de wolf gezorgd voor een goede verversing van de zwakkere genen en heeft dit een lichamelijk relatief gezonde herdershond voortgebracht. De Saarloos wolfhond werd in 1975, zes jaar na het overlijden van Leendert Saarloos, erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland en als postuum eerbetoon aan zijn schepper Saarloos Wolfhond genoemd.
De kosten voor een Saarlooswolfhond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Saarlooswolfhond ergens tussen de € 1.200 en de € 1.500 zal liggen.
Doordat de Saarlooswolfhond gekruist is met de wolf is de schuwheid van de wolf er ook mee in gefokt. Deze honden zijn duidelijker slechter gesocialiseerd dan alle andere, al langer gedomesticeerde, rassen. De Saarlooswolfhond is een sterke, harmonisch gebouwde hond die in bijna alles doet denken aan een wolf, zelf het karakter van dit ras doet je denken aan een wolf.
De Saarlooswolfhond is een energieke hond met een trotse en onafhankelijke houding. Hij gehoorzaamt alleen als hij dat zelf wil en is niet onderdanig, maar wel toegewijd en aanhankelijk aan zijn eigen mensen. Naar vreemden en nieuwe situaties kan hij terughoudend en afwachtend zijn. Dit is typisch voor het ras en hij vermijdt alles wat hij niet vertrouwt. Gedwongen contact met vreemden is voor hem onprettig en hij maakt contact op zijn eigen voorwaarden. Om een Saarlooswolfhond op te voeden is consequentie belangrijk, maar er moet ook ruimte zijn voor de ontwikkeling van zijn unieke persoonlijkheid. Het ras wordt vrij laat volwassen en vereist ervaring en kennis van honden- en wolvengedrag. Als je zijn eigenzinnige karakter kunt waarderen, is de Saarlooswolfhond een fantastische vriend en huisgenoot. Echter, begin niet aan dit ras als je weinig ervaring hebt met honden.
Door zijn trotse eigenzinnige karakter vraagt de Saarlooswolfhond om als onderdeel van het gezin aanvaard en gerespecteerd te worden. Het zal nooit en te nimmer een hond worden met slaafse gehoorzaamheid. Als eigenaar moet je tegen dit terughoudende en trotse temperament kunnen. Kun je daar goed mee overweg dan heb je een uitzonderlijk goede relatie met de Saarlooswolfhond. De wolf heeft als instinct om te vluchten bij conflictsituaties en dit heeft de Saarlooswolfhond ook. Mede hierdoor is dit ras ongeschikt als waakhond of als verdedigingshond. Blaffen zal de Saarlooswolfhond nauwelijks doen.
De Saarlooswolfhond is geen hond om lang alleen gelaten te worden. Het is een ras die trouw en aanhankelijk is en het liefste altijd bij zijn roedel en gezin is. De vacht dit ras is uniek te noemen. Niet alleen door de vachtstructuur en de kleuren, maar ook door de verzorging die zijn vacht vraagt, namelijk niet al te veel! Het advies is om zijn vacht af en toe door te borstelen, maar die dit zeker niet elke dag! Zijn vacht heeft namelijk zelf de eigenschap om zich te reinigen en daarmee schoon te houden.
Er zijn DNA-testen beschikbaar voor degeneratieve myelopathie, wat een aantasting van het ruggenmerg inhoudt, en voor hypofysaire dwerggroei, wat een tekort aan groeihormoon betekent. Door middel van deze testen kunnen fokkers en eigenaren ervoor zorgen dat deze aandoeningen niet worden doorgegeven aan toekomstige generaties van dit ras. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een Saarlooswolfhond goed te letten op de gezondheid van de ouderdieren en te vragen naar eventuele testresultaten. Zo draag je bij aan een gezonde en sterke populatie van dit prachtige ras.
De vacht van een Saarlooswolfhond bestaat uit een wollige ondervacht en een dekkende laag. Met name in de zomermaanden komt zijn dekkende vacht mooi uit de veren aangezien hij tijdens de rui de ondervacht heeft verloren. In de wintermaanden zie je met name bij de kraag een mooie volle beharing door de ondervacht
De Saarlooswolfhond is niet een hond die voor iedereen geschikt is. Hij heeft een sterke wil en heeft een consequente opvoeding nodig. Dit vergt behoorlijk wat geduld, maar het voornaamste is liefde. Met een zachte hand kun je dit ras goede gedragseigenschappen en gehoorzaamheid bijbrengen. Dit ras zal nooit slaafs zijn, de Saarlooswolfhond is zeer zelfstandig en zal zelf beoordelen of iets zin heeft. Bij gehoorzaamheidstraingen zal dit ras nooit de beste van de klas worden, dit komt door zijn onafhankelijke aard.
Vroeger was de Saarlooswolfhond gewend om veel te bewegen, iets wat je bij de wolven ook ziet. Je moet hem dagelijks van de nodige beweging voorzien, hij moet echt zijn energie kwijt kunnen. Laat hem lekker rondrennen en laat hem een beroep doen op zijn uithoudingsvermogen.
Formaat:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
De Saarlooswolfhond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Saarlooswolfhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Hou mij op de hoogte bij reacties.
Plaats je bericht Lees hier ons privacy statement
Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Bedankt voor je reactie! Je bericht is geplaatst.
Er is iets niet goed gegaan Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
ImageSource:Claudia Schröder, Oishani Othari van Koekie's Ranch in Snow, Resized, CC BY-SA 4.0
Lees het artikel
Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?
Plaats advertentie
Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?
Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in
Video Foto
Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.
Doe de test