Nieuws: Wat wij doen wat honden helemaal niet leuk vinden
Honden doen zo ongelooflijk hun best om onze beste vrienden te zijn, maar oh wat hebben ze het af en toe zwaar met ons als baas. Kijk maar eens wat honden
Onbewust maken wij als baas fouten bij onze honden. We zenden verkeerde signalen uit en doen dingen bij ze die ze helemaal niet leuk vinden. Het verschil tussen een mens en een hond is enorm groot. Maar waarom willen we dan zo graag dingen van een hond, die hun helemaal niet leuk vinden?
Natuurlijk zullen de meeste honden alles accepteren van hun baas zonder al teveel ernstige gevolgen. Maar toch is het wel belangrijk om te weten wat een hond echt niet leuk vindt. Dit kan een hoop frustraties wegnemen bij jou als baas, maar zeker ook bij de hond! En dit kan ook een gevaar van bijten tegen gaan. Leer een kind maar zo jong mogelijk dat ze iedereen mogen knuffelen, maar dat honden dit echt niet prettig vinden.
Misschien zul je verbaasd zijn over onderstaand lijstje met dingen die een hond echt niet leuk vindt, of zul je het er niet mee eens zijn. Maar onthoudt dat we dit in het belang van de hond schrijven, want we willen niet dat het een keer fout gaat toch?
Kortom, eigenaars van honden hebben het beste voor met hun viervoeter... maar ze realiseren zich soms niet dat de hond bepaalde dingen iet leuk vindt. Bijvoorbeeld:
1. Teveel praten
Het gebruik van woorden meer dan lichaamstaal
Wij mensen zijn behoorlijk vocaal. We houden ervan om lekker te kletsen, zelfs tegen onze huisdieren Maar wat wij vergeten is dat een hond maar een paar woorden kan leren en herkennen. Jouw lichaamstaal maakt de hond duidelijk wat je van hem verwacht, en hier gaat het dan ook fout. Veel eigenaren hebben vaak helemaal niet door hoeveel signalen ze onbewust naar een hond uitstralen. De hond raakt hiervan in de war.
Een groot experiment kan zijn voor jou als baas om een te proberen om de hele dag niet tegen je hond te praten en alles met je lichaamstaal voor elkaar te krijgen. Je zult dan beseffen hoeveel je hond begrijpt zonder ook maar één woord gesproken te hebben.
2. Knuffels geven
Wij mensen vinden het heerlijk om een arm om je heen te krijgen, of als je een dikke knuffel krijgt van je partner, kind, familie of vrienden. En dit doen we ook bij onze honden, maar die vinden dit helemaal niet prettig! Armen of handen rondom de schouders bij de hond is een teken van dominantie. En hier zitten veel honden echt niet op te wachten. Veel honden zullen dit toestaan omdat je de baas bent, maar dit il niet zeggen dat ze dit ook fijn vinden. Let maar eens op de houding van de hond als je dit doet. Is de hond wat gespannen? Probeert ze haar hoofd wat weg te draaien? Vermijdt ze oogcontact? Wil ze dan graag een 'kus' geven? Als de hond dit laatste probeert, dan toont de hond zich onderdanig of nerveus. Knuffelen is echt niet nodig om aan je hond te laten zien hoeveel je van haar houdt.
3. Op de kop aaien
Wij mensen vinden het al vervelend als er een hand richting e gezicht komt. Laat staan een hond. Die kan dit als een bedreiging zien. Let er maar eens op als je voor je of een hond staat en je hand naar hem uitsteekt om hem over het koppie te aaien. Veel honden trekken hun kop een beetje terug of doe hun kop naar beneden. Dit komt omdat ze dit gebaar niet prettig vinden. Aai ze lekker op hun rug, dit vinden ze alles behalve bedreigend en veel fijner.
4. Staren
We weten allemaal hoe krachtig oogcontact is. Voor ons is het een teken van interesse, concentratie en een vertrouwd gevoel. Als iemand met je aan het praten is, dan blijf je hem in de ogen aankijken, wel zo netjes. Maar dit vindt een hond alles behalve fijn! Ononderbroken oogcontact betekend voor de hond dominantie, maar kan ook leiden tot agressie. De beste manier om een vreemde hond te benaderen is door je lichaam ietwat zijdelings te draaien, je ogen ietwat af te wenden en rustig te praten. Zo weet de hond dat je geen kwaad wil en doet.
5. Geen structuur
Honden hebben echt behoefte aan duidelijkheid en regels. Je zal misschien denken dat het leven voor hem dan saai wordt, maar dit is het niet. Honden willen duidelijkheid van hun baas. Regels maken het leven een stuk meer voorspelbaar, een stuk minder verwarrend en een stuk minder stressvol. Veel leuker voor je hond toch?
6. De omgeving verkennen
Er zijn wandelingen, en er zijn wandelingen. Het is zeker belangrijk om een hond te leren om te luisteren aan de riem. Maar het is zeker zo belangrijk om je hond de tijd en de kans te geven om de omgeving in zich op te nemen middels geuren. Honden 'zien' met hun neus, geef de hond de tijd om de omgeving op te nemen. Neem ook eens wat vaker een ander rondje. Dan heeft je hond de kans om nieuwe indrukken en nieuwe geuren op te doen. Hij zal je dankbaar zijn!
7. Te strakke riem
Als je de hele wandeling lang de riem wat aangetrokken houdt, dan brengt dit spanningen teweeg bij de hond. Niet alleen voelt hij constant de spanning op de lijn in zijn nek, maar dit geeft hem ook het signaal dat hij alert moet zijn. Jij als baas veroorzaakt namelijk spanning door de lijn strak te houden. Op deze manier kan je hond zich niet ontspannen. Een verbazingwekkende hoeveelheid energie wordt overgedragen tussen jou en je hond door dat kleine stukje riem. Door de lijn losser te houden laat je de hond weten dat alles is prima is, dat er geen reden tot ongerustheid is.
8. Spanningen
Zoals we al eerder vertelden kun je weinig tot niets verbloemen voor je hond. Omdat je hond redelijk goed is in het lezen van lichaamstaal, neemt hij jouw gemoedstoestand gewoon over. Dus mocht je je afvragen waarom je hond zo nerveus of rusteloos, kijk eens naar jezelf. wellicht heb je hier zelf ook last van.
9. Saai, saai, saai
Je hebt het zelf vast ook wel eens, dat je je stierlijk verveelt. Jij kunt daar zelf nog wat aan doen, maar je hond is afhankelijk van jou. Elke dag maar weer hetzelfde rondje lopen met uitlaten is echt niet fijn voor een hond. Neem eens een andere route! Ga eens lekker spelen met een balletje of iets dergelijks in huis. Geef je hond mentale uitdagingen middels bijvoorbeeld een Kong. Hij zal je dankbaar zijn!