Nieuws: Valse feiten over honden waarvan je dacht dat ze waar waren
Honden, we houden van ze en kunnen niet meer zonder ze. Ook denken we honden vrij goed te kennen. Maar welke misvattingen bestaan er nou precies over ze?
We houden van onze honden, dat is geen geheim. We houden van alles wat ze doen, zoals die zich schuldige blik die ze hebben als ze weten dat ze wat verkeerd hebben gedaan of als ze de boel op stelten hebben gezet als we even weg zijn.
Wij hebben van onze ouders 'feiten' geleerd over honden en geven dit vaak ook weer door aan onze eigen kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd van de hond. Die moet je keer 7 doen. Klakkeloos nemen we dit aan en geven dit weer door aan anderen. En zo ontstaan er allerlei misvattingen en onwaarheden.
Echt hoor, geloof me
De mensen hebben al eeuwenlang honden en we denken echt dat we ze goed kennen, dat we alle feiten over de echte leeftijd, de natte neuzen wel kennen. Maar toch bestaan er een paar misvattingen rond deze verbazingwekkend trouwe metgezellen.
Toch lijken we van bepaalde 'waarheden' maar niet af te komen. Hier volgt een lijstje van 'feiten' die gewoon weg niet waar zijn.
1. Honden en katten snappen elkaar niet
Elk huishouden die uit meerdere diersoorten bestaat kan echt een uitdaging zijn en net als bij mensen onderling kunnen er echt wel eens strubbelingen voorkomen. Er wordt altijd gezegd dat de hond en de kat niet samen kunnen leven vanwege de verschillende lichaamstalen. Als een hond blij is dan kwispelt hij met zijn staart. Als een kat boos is, dan gaat zijn staart heen en weer. Als een hond blij is dribbelt hij lekker heen en weer. Als een kat blij is kan hij rustig blijven zitten en overziet ondertussen alles.
Onderzoekers aan de universiteit van Tel Aviv hebben het onderlinge gedrag van honden en katten onderzocht. Ze keken naar 200 huishoudens die zowel een hond als een kat als huisdier hadden om erachter te komen hoe ze met elkaar omgaan. Slechts bij 10 procent van die huishoudens was er een klein conflict tussen de twee. De lichaamstaal en de sociale signalen van zowel de hond als de kat werden onder de loep genomen en wat bleek? De hond en de kat hebben het lezen van elkaars lichaamstaal aan elkaar aangepast en spreken in wezen dezelfde taal. Ze snappen elkaar. Hoe jonger de kittens en de puppy's waren toen ze werden geïntroduceerd, hoe meer bedreven ze werden in het uitlezen van de lichaamstaal.
2. Bij sommige rassen gaan de kaken op slot
Bij sommige rassen vergrendelen de kaken en is de bijtkracht onmeetbaar
Luister eens goed naar mensen die een vooroordeel hebben over de Pitbull, de Stafford, de Boxer of de Rottweiler en je zou denken dat het regelrechte moordmachines zijn. Kaken die op slot schieten bij een beet en een bijtkracht die niet te meten is.
Stop, hou op. Het is namelijk onzin. Laten we beide 'waarheden' eens even onder de loep nemen.
Volgens onderzoekers, zoals bijvoorbeeld aan de Universiteit van Georgia's I. Lehr Brisbin, Ph.D., hebben pitbull-achtige honden geen kaken die vergrendelen, die op slot schieten. De kaken van dit soort honden is niet anders dan de kaken van andere rassen.
National Geographic heeft een onderzoek uitgevoerd over de bijtkracht. Niet alleen bij honden maar ook bij andere dieren en mensen. (psi is pounds per square inch)
De uitkomst: De Pitbull 335 psi, de Duitse Herder 238 psi en de Rottweiler 328 psi. Klinkt belachelijk hoog he? Maar ook bij mensen werd de kaakdruk gemeten en de uitkomst hiervan ligt gemiddeld tussen de 150 en 200 psi. De Hyena haalde maar liefst 1.000 psi, maar de absolute topper is toch echt wel de zoutwater krokodil met 3700 psi. Al met al valt het dus best mee met deze 'enge' honden.
3. Ex-vechthonden blijven altijd gevaarlijk
Die mensen die beweren dat een pitbull in staat is om ledematen af te scheuren zijn waarschijnlijk dezelfde mensen die zeggen dat honden die gefokt en opgegroeid zijn om te vechten altijd onbetrouwbaar en agressief zullen zijn. Ook dit is niet waar. Kijk maar naar Sox en Hector, voormalige vechthonden die ziekenhuizen en verpleeghuizen bezoeken als therapiehonden.
Niemand vertelde Jonny Justice hoe gewelddadig hij moest zijn, want hij bracht zijn dagen, na een gevecht-hond te zijn geweest, door in de lokale bibliotheken, om kinderen te helpen bij het voorlezen (Helaas moest de bibliotheek hiermee stoppen na diverse klachten van bezorgde ouders.) Dit zijn slechts drie van de zogenaamde Vicktory honden, gered uit kennels van Michael Vick en een levenslang misbruik. Talloze anderen honden dragen nog steeds de littekens, zijn doorgegaan met leven en knuffelen nu hun poezen-vrienden, liggen te dutten op de bank en zijn intens lief.
Deze ex-vechthonden zijn het bewijs dat ze niet gewelddadig en agressief blijven. Diegenen die nu met hen werken zien honden die bang en getraumatiseerd zijn en ze zien honden die liefde willen geven.
4. Honden hebben een alfa baas nodig
Jarenlang hebben hondenbezitters geleerd dat de enige manier om hun hond te leren luisteren is om een ??machtspositie te verkrijgen. Jezelf altijd boven de hond stellen. Als je als baas een goede alfa leider bent zul je een gehoorzame en onderdanige hond krijgen. Serieus? Niemand werkt op deze manier en er is geen hond blij met deze opstelling.
Dit alles begon omdat we er van uitgingen dat honden op dezelfde manier leven als wolven. We hadden immers de wolven bestudeert. Het probleem zit hem echter in het feit dat deze studies plaatsvonden bij wolven die in gevangenschap leefden. Een ongelooflijke kunstmatige manier om gedrag te bestuderen toch? En hoe zit het dan met wolven in het wild? Dan is er geen alfa wolf en is er meestal geen agressief gedrag tussen de volwassen wolven van de roedel. De roedel werkt samen om te overleven, om te jagen. Samenwerking, geen dominantie.
Het idee om onze huisdieren op te voeden door duidelijk te maken dat jij als baas de alfa leider bent is populair geworden in 1940 door een Oostenrijkse dierlijk gedragsdeskundige genoemd Konrad Lorenz. De technieken van Lorenz waren gebaseerd op de training methoden die werden gebruikt op de Duitse militaire honden. "Training" in de meest verschrikkelijke zin van het woord. Zijn manier van trainen om dominant te zijn omvatte een training met een harde riem / steel die ook kon worden gebruikt om een hond middels slaan te dwingen tot onderdanigheid. (Als je denkt dat de perfecte manier is, ben je geen huisdier waard in onze ogen.)
Recente studies van wilde honden tonen aan dat de sociale structuur erg verwant is aan de mens. De ouders staan boven aan in de roedel en de pups volgen. Vandaag de dag wordt er gedacht dat we de relatie tussen mens en hond ook zo moeten zien. Wij als mens zijn de ouders en wij voeden de honden (de kinderen dus) op. Hierdoor gaan ze luisteren, hebben ze respect voor ons en willen ze ook echt met ons werken, zonder dwang, zonder hardhandigheid.
5. Oudere honden bouwen geen band meer op
Oudere honden zullen geen band opbouwen met nieuwe mensen en ze zullen nooit luisteren
Ga je liever voor een puppy omdat je hebt gehoord dat het moeilijk is om een band op te bouwen met een oudere hond? Omdat deze oude hond dit niet meer wil? Fout. Ongeacht hun leeftijd honden blijven altijd sociale dieren. Ze zullen altijd onderdeel uit willen maken van het gezin, willen liefde nemen en geven. Maar je moet een oude hond, net als een pup, wel de tijd geven om die band op te bouwen. Je moet ze wel het gevoel geven dat ze belangrijk zijn binnen je gezin.
Honden gedijen op routines. Zo ook een oudere hond die je in huis neemt. Gun de oude hond de tijd, dit doet men bij de pup ook. Het zal je verbazen hoe flexibel een oude hond kan zijn!
6. Een mensenjaar staat gelijk aan zeven honden jaren
Op het eerste gezicht vrij logisch toch? Honden leven niet zo lang als wij mensen, maar hebben wel verschillende (7) levensfasen. Toch? Nope, fout. En het is belachelijk ingewikkelder dan je zou denken!
Laten we eens kijken naar dat eerste jaar. Een vergelijking met het eerste jaar van een pup is dat ze evenveel leven als een 13-jaar-oud menselijk wezen. Maar dat is een moeilijke vergelijking om te maken aangezien de meeste honden hun volwassen grootte bereiken in het eerste jaar, terwijl dit bij de de 13-jarige mensen meestal niet het geval is. Verschillende stadia zijn verpakt in die eerste maanden, zoals de "enge" fase. De vindt plaats tussen de 4-8 maanden. Hier leren ze dat dingen potentieel angstaanjagend kunnen zijn. En de leeftijd tussen 6-10 maanden? De meeste verliezen dan hun vermogen om hun impulsen te beheersen.
Dat is het eerste jaar en daarna wordt het ingewikkelder. De relatieve leeftijd heeft veel te maken met de grootte van de hond. We hebben het hier dan over de gemiddelde leeftijd. Er zijn rassen die gemiddeld maar 7 jaar oud worden, maar er zijn ook rassen die gemiddeld 15 jaar kunnen worden. Veel grote rassen worden snel oud dus zijn ze al bejaard als ze pas 5 jaar oud zijn. En bij een kleinere hond is dit pas rond 8 - 9 jaar. Je kunt nu al wel de conclusie trekken dat er geen beproefde en ware methode is om uit te zoeken hoeveel mensenjaren gelijk staan aan hondenjaren.
7. Honden eten gras bij maagklachten
Dit is ook een veel voorkomende 'waarheid'.
Uit een studie die plaatsvond in 2008 is gekeken naar 1.571 verschillende honden. Hieruit is naar voren gekomen dat 68 procent van deze honden gewoon erg graag gras eet. Ook kwamen de onderzoekers er achter dat als een hond zich al niet lekker voelde voordat deze gras ging eten, de hond zich na die tijd nog beroerder voelde. Maar dit gold maar bij 8 procent van de honden. Gras bevat geen voedingswaarde, en honden kunnen het niet verteren,maar waarom doen ze het dan?
Eigenlijk is het een ingebakken gedrag dat al stamt uit de tijd dat het nog wilde honden waren. In het wild fungeert gras als een soort van natuurlijk ontwormingsmiddel. Vezels die door de darmen 'glijden' nemen op hun weg wormen mee en spoelen zo als het ware de darmen schoon.
Sommige dierenartsen suggereren dat het eten van gras er mee te maken heeft om het honger gevoel te stillen en anderen antwoorden dat 'ze het gewoon doen omdat het beschikbaar is'. Kortom wetenschappelijk niet onderbouwt.
8. Een natte neus betekent een gezonde hond
Elke baas ondervindt het wel. Het is lastig om te zien aan je hond of hij zich lekker voelt of niet. Er is ons geleerd dat als de neus van de hond droog en warm is de hond ziek is. Maar, dit is niet waar!
Volgens dierenartsen, betekent de mate van een natte neus niet zoveel. Een perfect gezonde hond kan best een warme droge neus hebben, net als oudere honden. Gewoon omdat ze bijvoorbeeld een tijd lang diep hebben geslapen of hun neus niet hebben gelikt.
Honden likken hun neus erg vaak, dus de neus is meestal enigszins vochtig. Er wordt ook gedacht dat honden hun neus graag vochtig houden om zo beter geuren op te kunnen nemen. Maar een droge neus houdt niet in dat de hond ziek is.
9. Castratie / sterilisatie verandert het gedrag van de hond
Er zijn veel goede redenen om je hond te laten steriliseren of castreren. Voor degenen die zeggen dat deze ingreep het karakter van de hond zal doen veranderen, absoluut niet. Het kan zelfs enkele problemen oplossen en je hond behouden voor ziektes.
Bij de castratie van een reu kan een gedragsprobleem verminderen, zoals agressie. Uit een studie bij 382 teefjes en 209 reuen bleek dat het enige gedrag wat veranderde het probleemgedrag was. Positief dus! Reuen en teven werden minder agressief, terwijl speelsheid, doorzettingsvermogen, vastberadenheid en waakzaamheid onveranderd bleven. Wat ook afnam was het ontsnap-gedrag bij reuen zodra ze een loopse teef roken. De geur van een loopse teef kan een ongecastreerde reu veranderen in een soort Houdini als het gaat om ontsnappen, op zoek naar zijn ware liefde.
Wat niet verandert is de persoonlijkheid van een huisdier