Omdat wij als mens falen, One Strike Out

Omdat wij als mens falen, One Strike Out

Nieuws: Omdat wij als mens falen, One Strike Out

Het rapport ‘Hondenbeten aan de Kaak gesteld’ van de Raad voor Dierenaangelegenheden heeft erg veel onrust veroorzaakt bij zowel eigenaren en fokkers.

Februari van dit jaar verscheen het rapport 'Hondenbeten aan de Kaak gesteld' en dit bracht behoorlijk wat reacties teweeg. En deze reacties zijn onze ogen terecht, want je kunt je afvragen waarom dieren toch altijd weer aan het kortste eind trekken. Omdat wij als mens falen, moeten 'hoog risico' honden straks een spuitje krijgen.

Wat is de RDA eigenlijk?
De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) is een onafhankelijke raad van deskundigen die adviezen uitbrengt (zowel gevraagd als ongevraagd) aan de staatssecretaris van Economische Zaken op het gebied van dierenwelzijn. Op het moment van schrijven bestaat de RDA uit ongeveer 35 leden met elk met zeer uiteenlopende achtergronden en deskundigheid.

Waarom is dit rapport gemaakt?
In het rapport valt te lezen dat 'mede omdat de maatschappelijke onrust over bijtincidenten met honden eerder toe is genomen dan afgenomen, de staatssecretaris van Economische Zaken aan de Raad heeft gevraagd om een nieuwe zienswijze.' Deze zienswijze is toegespitst op het bijtgedrag van 'hoog-risico' honden.
Maar wat zijn nou precies 'hoog risico' honden?

Rassen met 'hoog-risico'



De volgende rassen worden in Nederland door de Hondenbescherming gevaarlijk genoemd:

One strike out
In het rapport wordt onder meer gesproken over de 'One strike out' regel. Te lezen valt:
"Het voorkomen van (ernstige) bijtincidenten verdient meer aandacht. Naast het muilkorf- en aanlijngebod en de andere maatregelen gericht op preventie doet de RDA ook de aanbeveling om HR-honden die mensen of andere honden gebeten hebben met ernstige verwondingen of dood tot gevolg zondermeer te euthanaseren: “One strike out”. "

Een zeer verontrustende maatregel in onze ogen. Stel je nou voor dat je de eigenaar bent van een Boxer, een trouwe viervoeter, gek op kinderen en heeft nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Iedere kind in de buurt is gek op hem en hij houdt er van om te dollen en te ravotten met ze. Hij is al wat op leeftijd en krijgt last van de gewrichten. Tijdens een spelletje doet een kind hem per ongeluk pijn en uit een pijn-reflex bijt hij in het armpje. Moet je dan bang zijn dat je hond geëuthanaseerd wordt? Je hebt immers een hoog risico hond en de hond heeft een kind verwond. Is dit een geval "One strike out"? Wordt er niet gekeken naar de omstandigheden en of oorzaak?

Een hond wordt niet vals geboren



Omdat wij als mens falen is de hond straks de dupe. Er is geen enkel ras die gaat voor een bewuste aanval op de mens. Een hond wordt gemaakt en gevormd door de mens. Soms bewust, maar vaak onbewust leren wij honden fout gedrag aan. Als het goed is wil niemand een hond die zomaar uit kan vallen. Maar wat kun je als baas nou doen om bijt-incidenten te voorkomen?

  • Kies een ras die bij je past. De meest belangrijke is dat je een ras kiest die ook echt bij je past. Kies een hond niet uit op basis van zijn uiterlijk, maar kijk ook of jij de hond wel dat kunt geven wat hij echt nodig heeft. Er zijn veel rassen die een (soms ongekend) hoog energie-gehalte hebben. Kun jij de hond niet de beweging geven die hij toch echt nodig heeft? Kies dan een andere rashond. Want een hond die zijn energie niet kwijt kan is niet alleen erg ongelukkig, maar kan zijn frustratie ook op andere manieren gaan uiten. Wil je weten wel ras het beste bij jou past? Kijk dan maar eens op deze pagina.

  • Neem je verantwoordelijkheid. Als je merkt dat je hond van jongs af aan al een kort-lontje heeft, neem dan maatregelen. Een snuitje omdoen is niet zielig. Je beschermt hiermee niet alleen de andere mensen, maar ook je hond.

  • Durf hulp te vragen. Schroom niet om bij een gedragsverandering of een gedragsprobleem hulp in te schakelen van een professional.

  • Leer de signalen. Leer de hondentaal te begrijpen en leer je hond te lezen. In dit artikel gaan wij hier verder op in

  • Geef een goede opvoeding. Zodra je een pup in huis neemt is het jouw taak om ervoor te zorgen dat je de pup leert wat wel en niet mag. Op onze pagina over Gedrag hebben wij allemaal artikelen staan die je hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld fouten die je kunt maken tijdens het opvoeden van je pup

  • De riem.Lijn je hond aan als je gaat lopen


Voorlopig hoeven baasjes van de 'hoge-risico' honden zich nog geen zorgen te maken dat bij het eerste bijtincident de hond gelijk de spuit krijgt. Het uitgebrachte rapport is slechts een advies, het kabinet moet beslissen. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd.

Bronnen:
Brochure RDA
RDA.2017.031 Zienswijze Hondenbeten aan de Kaak gesteld

Update!Voor het laatste nieuws en de definitieve lijst verwijzen we je door naar de update: Definitieve lijst