Het aantal honden dat na een bijtincident door de politie in beslag wordt genomen, is de laatste tijd flink gestegen. In 2023 heeft de politie bijna het dubbele aantal honden weggehaald in vergelijking met voorgaande jaren. Een opvallende ontwikkeling, die deels lijkt terug te voeren op de gevolgen van de coronaperiode.
Waar de politie in de afgelopen jaren gemiddeld zo’n tachtig honden per jaar in beslag nam na een bijtincident, lag dat aantal in 2023 op maar liefst 164. Dit jaar staat de teller tot nu toe al op ruim negentig honden. Een flinke toename dus en volgens kenners is dit geen toeval.
Coronaperiode en stijgende vraag naar honden
Tijdens de coronacrisis steeg de vraag naar honden enorm. Mensen die plotseling veel meer thuis waren, zochten vaker naar gezelschap van een viervoeter, wat leidde tot een forse toename in de handel van honden. Reguliere fokkers konden die plotselinge vraag niet aan, waardoor commerciële fokkers op de markt sprongen en ook veel zwerfhonden naar Nederland werden gehaald. Dit zorgde voor een groei van de populatie honden.
Volgens een deskundige van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht heeft deze situatie geleid tot meer angstige honden. ,,Veel van deze commercieel gefokte honden zijn doorgefokt, wat bijdraagt aan gedragsproblemen. Dat is een direct gevolg van de massale vraag en het aanbod dat daarop inspeelde.”
Minder sociaal contact, meer gedragsproblemen
Naast de problemen door het fokken, speelt ook het gebrek aan sociaal contact tijdens de pandemie een belangrijke rol. Veel puppy’s hadden tijdens de lockdown nauwelijks de mogelijkheid om goed gesocialiseerd te worden, zowel met mensen als met andere honden. Dit kan in sommige gevallen leiden tot gedragsproblemen die agressie in de hand werken. ,,En dat agressieve gedrag kan zich uiten in bijtincidenten,” legt de deskundige verder uit.
De verwachting is dat het aantal incidenten nog zeker twee jaar op een hoger niveau zal blijven. Daarna zou de situatie zich langzaam kunnen stabiliseren, aldus dezelfde deskundige.
Verwaarlozing en mishandeling blijven ook een probleem
Bijtincidenten vormen echter niet de enige reden voor inbeslagnames. Jaarlijks wordt zo'n 20 procent van de honden om deze reden weggehaald bij hun baasjes. Het overige deel van de in beslag genomen honden wordt bij hun baas weggehaald vanwege verwaarlozing of mishandeling. Uit cijfers die het ANP opvroeg, blijkt dat de politie sinds de pandemie veel vaker moet ingrijpen. In de eerste acht maanden van dit jaar heeft de politie maar liefst 535 honden in beslag genomen bij hun eigenaren, een cijfer dat zeven keer hoger ligt dan in dezelfde periode van 2018.
Het lijkt erop dat we, net als op zoveel andere gebieden, nog steeds de gevolgen van de pandemie voelen. En helaas zijn het in dit geval honden die er ook de dupe van worden.