Ons geliefde huisdier is lang zo gezond niet meer als het was en dit geeft heel veel onnodig leed bij veel rashonden.
Hoe de problemen zijn begonnen
Vroeger werden honden speciaal gefokt voor bepaalde vaardigheden. Denk aan jachtinstincten, kuddebewaking of erfbeschermers. Gezonde honden deden hun werk veel beter dan ongezonde honden en daardoor werd er juist alleen met gezonde honden gefokt. Totdat het uiterlijk van een hond een belangrijk rol ging spelen bij de mens. Het karakter, de gezondheid en de vaardigheden werden meer naar de achtergrond geschoven, want men
wilde graag een 'mooie' hond. Mede hierdoor zijn er nu bij veel rashonden erfelijke aandoeningen te bekennen. In een eerder verschenen artikel
kun je foto's vinden over de De "vooruitgang" van 100 jaar fokken. De rashond van toen en nu.
Schadelijk kenmerken bij het ras
Onder schadelijk raskenmerken verstaan wij uiterlijke kenmerken die wij als mens aan een hond hebben meegegeven middels fok, maar die voor de hond voor medische problemen zorgen. En dit zijn best veel problemen. Denk bijvoorbeeld aan de rashonden met een korte gedrongen snuit zoals bijvoorbeeld de Boxer, de Mopshond of de Engelse Bulldog. Door deze gedrongen snuit hebben deze rashonden doorgaans moeite met ademhaling en krijgen ze het benauwd bij inspanning.
Honden met 'mooie rimpels' zoals bijvoorbeeld weer de Engelse Bulldog of de Sharpei. De huid tussen de rimpels krijgt niet tot nauwelijks zuurstof waardoor en vaak problemen ontstaan met schimmels en infecties. Honden met een te kleine schedel die mede hierdoor constant hoofdpijn hebben. En zo zijn er veel andere voorbeelden te noemen van leed bij rashonden die volkomen onnodig zijn, maar helaas de trieste waarheid.
De erfelijke problemen
En zo zijn er ook de erfelijke aandoeningen bij rashonden. Onder erfelijke aandoening verstaan wij aandoeningen die per ongeluk in het ras zijn ontstaan, denk bijvoorbeeld aan heupdysplasie. Doordat de ouders problemen hadden met de heupen en er toch met deze honden gefokt werd zijn er nu veel honden die deze erfelijke aandoening ook hebben.
Omdat wij als mens iets 'mooi' vinden mag een hond daar nooit en te nimmer onder lijden
Kun jij helpen?
Ja zeker! Ben je op zoek naar een hond, kijk dan goed naar onder andere de bouw van een hond. Kies vooral geen rashond met extreme uiterlijke kenmerken zoals de platte snuit, oren die veel te lang zijn, een lijf die veel te gedrongen is of bijvoorbeeld veel rimpels.
Vraag bij de fokker naar de papieren met een gezondheidsverklaring van de ouders en vraag of ze getest zijn op ziektes. En onderzoek bij het ras of er erfelijke aandoeningen bekend zijn en of hier ook op getest is.
Waar moeten we naar toe?
We moeten toe naar het punt dat er geen ongezonde rashonden meer bestaan. Fokkers, keurmeersters, rasverenigingen en tevens de overheid moeten hierbij een cruciale rol spelen. Ouderdieren met erfelijke aandoeningen zouden uitgesloten moeten worden van de fok, net als huisdieren met extreme uiterlijke vertoningen.
Kun je beter een rasloze hond nemen?
Doordat er steeds meer in het nieuws wordt verteld dat je beter geen rashond kan nemen door alle gezondheidsproblemen denken veel mensen dat je dan beter voor een kruising of bastaard hondje kan gaan. Maar dit is zeker niet altijd het geval. Feit is dat er bij een bastaard hond minder snel sprake is van inteelt, maar deze hond kan nog steeds te maken hebben met erfelijke aandoeningen van de ouderdieren.
Eerder verschenen artikelen over problemen bij rashonden zijn:
Schotse Collie in groot gevaar, te veel inteelt
Is de Engelse Bulldog nog te redden of wil men dit niet
De "vooruitgang" van 100 jaar fokken