De eikenprocessierups ook gevaarlijk voor je hond

De eikenprocessierups ook gevaarlijk voor je hond

Nieuws: De eikenprocessierups ook gevaarlijk voor je hond

Dat de eikenprocessierups bij de mens voor veel problemen kan zorgen is bekend, maar pas ook op met je hond, want ook voor je hond is deze rups gevaarlijk

Al enkele jaren veroorzaakt de eikenprocessierups problemen in Nederland en dan met name in de periode mei tot augustus. Rond deze tijd vervelt de rups tot een onopvallende nachtvlindertje. Vanuit België verspreid dit diertje zich over heel Nederland en met name in eiken langs lanen, parken, en wegen maakt ze haar nesten. De processierups dankt zijn naam aan de lange optocht waarin de rupsen ’s nachts over de zuidkant van de eikenstammen op zoek gaan naar eikenbladeren. Zo’n processie kan wel 10 meter lang worden. Niet alleen veroorzaakt de rups schade aan de eikenbomen, maar kan ook gezondheidsproblemen opleveren voor mens en hond.

Wat veroorzaakt nu de problemen
Het is niet zozeer de kleine rups die de problemen veroorzaken, maar de brandharen van dit dier. Deze brandharen zijn 0,2 tot 0,3 millimeter groot en één rups heeft maar liefst honderdduizenden tot een miljoen van deze haren op zijn lijf. Mocht de rups zich bedreigt voelen dan zal deze zijn pijlvormige haren afschieten. Deze kleine haren kunnen zich makkelijk de ogen, huid of luchtwegen binnendringen.

De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen.

De stoffen die dan van de haren afkomen veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zorgen voor zwellingen, jeuk en rode ogen. Mocht je hond een rups in zijn bek krijgen of inslikken dan kan de hond ook misselijk worden of kan dit een allergische reactie op de slijmvliezen veroorzaken. Minder vaak komt het voor dat er andere verschijnselen ontstaan, zoals braken, duizeligheid en koorts. De brandharen verspreiden zich met de wind, dus er hoeft geen fysiek contact te zijn om last te krijgen. Deze brandharen blijven ook na het vertrek van de rupsen in de nesten Na jaren kunnen deze nesten bij aanraking nog steeds overlast veroorzaken.

Wat kun je doen?
Als je denkt dat je hond contact heeft gehad met de processierups spoel dan zo snel mogelijk de bek van je hond met veel water. Draag zelf handschoenen om contact met je huid te vermijden. Laat je hond niet los lopen op plekken waarvan je weet dat deze rupsen aanwezig zijn en wees voorzichtig met het laten snuffelen of ravotten in bermen. De allergische reactie kan namelijk dodelijk zijn.

Wat zijn de symptomen?
De volgende symptomen kunnen ontstaan als je hond in contact is geweest met de brandharen van de rups:
  1. Zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek
  2. Tong kan zwellen
  3. Blaren op de tong
  4. Hond krijgt veel jeuk
  5. Veel speeksel
  6. Moeite met slikken
  7. Rode of ontstoken ogen
  8. Diarree of koorts
  9. Soms rode bultjes met jeuk op plekken waar weinig vacht is


Welke behandelingen zijn er?
Mocht je enkele van bovenstaande symptomen zien bij je hond en je vermoed dat dit komt door de eikenprocessierups is het erg belangrijk om de bek zo snel en goed mogelijk te spoelen met water om de brandharen te verwijderen. Denk er om om dan zelf handschoenen aan de doen om contact met de brandharen te vermijden. Neem contact op met je dierenarts zodat deze de hond goed na kan kijken en zo nodig een injectie kan geven tegen de allergische reactie zodat de verschijnselen zo snel mogelijk weg gaan en niet erger worden

De meeste gemeentes hebben een speciaal meldpunt. Heb je een nest gezien neem dan vooral contact op met je gemeente zodat er een bestrijdingsplan gemaakt kan worden.