Deze honden zullen worden afgemaakt als gevolg van een verbod dat op 1 januari van kracht wordt.
Dit verbod omvat het weggeven, verkopen en achterlaten van deze honden in Engeland en Wales, wat ernstige consequenties heeft voor de asielen in het Verenigd Koninkrijk. Het besluit om dit verbod in te voeren komt voort uit recente incidenten waarbij deze honden betrokken waren, waaronder vijf aanvallen waarvan twee met dodelijke afloop.
De American Bully XL is de meest gevarieerde van de American Bully. Het verschilt van de standaard door zijn volwassen maat. Een reu meet 51cm tot 57cm in schofthoogte, terwijl een teefje 48cm tot 54 cm schofthoogte heeft. Het lichaam is zwaar gespierd, massief en omvangrijk
Premier Rishi Sunak van het Verenigd Koninkrijk rechtvaardigt het verbod door te stellen dat deze honden als gevaarlijk worden beschouwd, en hij benadrukt dat er alles aan zal worden gedaan om de veiligheid van de bevolking te waarborgen.
Volgens een onderzoek van 'Sky News' bevinden zich momenteel minstens 246 American Bully XL honden in Britse opvangcentra. Indien deze honden voor het einde van het jaar geen nieuwe eigenaar vinden, zullen ze worden geëuthanaseerd. De RSPCA, een dierenwelzijnsorganisatie, heeft bezwaar gemaakt tegen dit beleid en benadrukt dat zelfs gezonde honden zonder agressief gedrag slachtoffer zullen worden van deze maatregel. De kosten voor het uitvoeren van deze euthanasieoperatie worden geschat op maar liefst 100.000 euro, aangezien er meer medicatie nodig is voor grote honden en het cremeren van hun lichamen ook meer geld kost.
Vanaf 1 januari 2024 is het tevens verboden om nieuwe American Bully XL honden te fokken, en eigenaren van deze honden mogen ze alleen in het openbaar uitlaten als ze voorzien zijn van een riem en een muilkorf. In februari zal er een algeheel verbod gelden op het bezit van deze honden, en eigenaren zullen verplicht zijn om hun huisdieren te laten euthanaseren door een dierenarts. Een vrijstelling kan worden verkregen, maar in dat geval moet het dier worden gesteriliseerd.
Hoewel wetenschappers en dierenrechtenorganisaties erkennen dat de American Bully XL potentieel gevaarlijk kan zijn, hebben ze twijfels bij het verbod. Ze suggereren dat agressief gedrag vaak het gevolg is van gebrekkige training en vrezen dat fokkers simpelweg zullen overschakelen op andere gevaarlijke hondenrassen.
Bronnen:
Skynews
foto:Juan. botti, AMÉRICAN BULLY - BOTTI, modified, CC BY-SA 3.0