Rauw vlees of rauwe vis, geen gluten en/of granen. Een voedingshype die niet alleen bij mensen populair is, maar ook de huisdieren moeten er aan
Dierenartsen maken zich in ieder geval grote zorgen om deze opkomende hype. Huisdieren op deze manier voederen kan ernstige gevolgen hebben, met de dood tot gevolg. De eigenaren van de huisdieren die deze trend volgen zijn er van overtuigd dat natuurlijk voedsel vele malen gezonder is dan het commerciële voer. 'Er ontstaat regelmatig een welles-nietesdiscussie in de spreekkamer waarbij de bloeddruk van beide kanten hoog oploopt', aldus Tjerk Bosje, specialist interne geneeskunde der gezelschapsdieren in Amsterdam. 'Mensen gaan mee in de voedingshypes vanuit de allerbeste bedoelingen. Maar wij kennen de gevaren: darmklachten, vergroeiingen en botbreuken. Ik vrees dat we in de kliniek het topje van de ijsberg zien.' Vaak is de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen niet goed, weet Bosje. 'Ook maken we het weleens mee dat botresten obstipatie veroorzaken. We moeten de darm dan leeg spoelen onder narcose.' Erger is het, zegt Bosje, als een bot de slokdarm afsluit: littekenweefsel dat daardoor ontstaat, kan een vernauwing van de slokdarm veroorzaken. 'Soms is er zoveel schade aangericht dat we deze dieren niet meer kunnen helpen en we het dier alleen nog maar kunnen laten inslapen.' Dierenarts Joris van Ling uit Amersfoort meent dat de trend om huisdieren op deze manier te voeren geen onschuldige hype is. 'In de jaren zeventig zagen we regelmatig dieren met botvergroeiingen. Nu wantrouwen veel huisdiereigenaren opeens commerciële diervoeders. Mensen geloven bijvoorbeeld dat conserveermiddelen in commercieel voer allergieën bij hun hond of kat veroorzaken, maar dat is nog nooit aangetoond,' aldus Van Ling. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de beroepsvereniging van dierenartsen, is tegen het voeren van rauw vlees. 'Bij het publiek is nauwelijks kennis aanwezig over de risico's en de preventie van infecties bij versvleesvoeding', stelt Ronald Jan Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht. 'Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat veel mensen vanuit hun overtuiging dat vers vlees gezond is die risico's lukraak negeren. Dierenartsen moeten daarom de verantwoordelijkheid nemen om hun klanten daarover beter voor te lichten.' bron:volkskrant
Hou mij op de hoogte bij reacties.
Plaats je bericht Lees hier ons privacy statement
Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Bedankt voor je reactie! Je bericht is geplaatst.
Er is iets niet goed gegaan Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Lees het artikel
Naar de advertentie