Bloedonderzoek

Bloedonderzoek bij de hond

Een zeer vaak gebruikt hulpmiddel voor het stellen van een diagnose is een bloedonderzoek. Dit is een redelijk goedkoop onderzoek waar zeer veel informatie mee te krijgen is. Meer en meer dierenartsen hebben zelf een toestel in huis waar ze bloed mee kunnen onderzoeken, maar meestal wordt het bloed opgestuurd naar een centraal laboratorium.

Wat gebeurt er bij een bloedonderzoek
Bij het bloedonderzoek gaat men enzymes en cellen bepalen. Veel enzymes in het bloed worden aangemaakt door 1 of enkele organen. Een stijging of een daling van deze enzymes kunnen dus een idee geven over de functie van deze organen. De meest gebruikte enzymes geven een beeld over de functie van de lever, de nieren, de alvleesklier (pancreas), de spieren, het hart, de schildklier en de bijnieren.

Waaruit bestaan bloedcellen
De cellen in het bloed bestaan uit rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Afwijkingen in de aantallen kunnen helpen bij het stellen van de diagnose.

Voordeel van bloedonderzoek bij de hond

Het grote voordeel van een bloedonderzoek is, is dat het een eenvoudig onderzoek is. Het onderzoek is niet duur, de resultaten zijn snel beschikbaar en het is voor het huisdier geen vervelend onderzoek. Men kan zeer veel organen screenen met een bloedonderzoek

Nadeel van bloedonderzoek bij de hond

Men kan niet alles halen uit een bloedonderzoek. Veel enzymen zijn niet specifiek voor 1 orgaan. Bij afwijkingen in zo'n enzym weet men dus niet altijd waar het probleem juist ligt. Elk enzym dat men wil bepalen moet men specifiek aanvragen en dit kost geld: hoe uitgebreider het bloedonderzoek, hoe duurder het wordt.

Nut van bloedonderzoek bij de hond

Bloedonderzoek kan gebruikt worden voor de diagnose en opvolging van een hele resem ziektes. Vaak voorkomende ziektes die met bloedonderzoek kunnen vastgesteld worden zijn oa.:

  1. leverproblemen
  2. nierproblemen
  3. schildklierproblemen
  4. spierproblemen
  5. problemen met de rode bloedcellen
  6. infecties
  7. kanker
  8. pancreasproblemen
  9. suikerziekte

Wij willen je erop wijzen dat deze informatie puur ter kennisgeving is. Wij raden iedereen te allen tijde aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Anderen bekeken ook

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test