Gebitsproblemen bij de hond
Het gebit van de hond bestaat, net als bij de mens, uit melktanden en blijvende tanden. Bij honden vindt er tussen de leeftijd van 3,5 maanden en 6 maanden de wissel plaats. Wat vaak voorkomt is het aanwezig blijven van de melktand, ook al zijn de definitieve tanden er door. Dat kan problemen geven en de achterblijvende melktanden worden dan ook onder narcose verwijderd
Om naar de tanden te kijken en of ze wel of niet gewisseld zijn, kan de dierenarts zien hoe oud een hond is. Later wordt dit steeds lastiger. Een goede verzorging van het begit van de hond is belangrijk. Dit voorkomt het gevaar van een infectie aan de tandwortel of het tandvlees. Controle is belangrijk en als er sprake is van overmatig tandsteen dan moet dit onder narcose worden weggehaald.
Tanden die niet verzorgd zijn kunnen stinken en zijn een broeihaard voor infecties en bacteriën.
Kleine honden krijgen gemakkelijker vieze tanden
Kleine honden hebben vaker gebitsproblemen dan grote honden, omdat ze vaak een ander gebit hebben en minder kauwen op hun voedsel. Kleine honden hebben vaak een relatief groot gebit in verhouding tot hun lichaamsgrootte, waardoor er minder ruimte is in hun bek en tanden en kiezen sneller op elkaar gedrukt worden. Dit kan leiden tot scheve tanden en kiezen, waardoor er sneller tandplak en tandsteen ontstaat.
Daarnaast hebben kleine honden vaak een andere kaakstructuur dan grote honden, waardoor hun tanden en kiezen vaak dichter op elkaar staan. Dit maakt het lastiger om voedselresten en bacteriën tussen de tanden en kiezen weg te krijgen, waardoor er sneller tandplak ontstaat.
Ten slotte kauwen kleine honden vaak minder op hun voedsel dan grote honden, waardoor er minder speeksel vrijkomt en er minder tandplak wordt weggepoetst. Ook hebben kleine honden vaak minder kracht in hun kaken, waardoor ze minder goed in staat zijn om hard voedsel te kauwen en de tanden schoon te houden.
Hoe ontstaat tandsteen bij honden?
Tandsteen ontstaat door een opeenhoping van tandplak op de gebitselementen, die ontstaat door voedselresten, speeksel en bacteriën. Wanneer mineralen uit het speeksel in contact komen met tandplak, kan dit leiden tot de vorming van kalk, wat uiteindelijk resulteert in tandsteen. Tandsteen heeft een bruine aanslag en kan ervoor zorgen dat tandplak nog makkelijker blijft zitten. Dit kan leiden tot ontsteking van het tandvlees en uiteindelijk tot terugtrekking van het tandvlees, waardoor de tandhals en wortel bloot komen te liggen. Dit kan het gebitselement ernstig beschadigen en in sommige gevallen zelfs verloren laten gaan.
Naast het schade toebrengen aan het gebit, kunnen bacteriën uit een ontstoken bek ook het lichaam binnendringen en elders klachten veroorzaken via de bloedbaan. Hierbij zijn tussenwervelschijf-, nier- en hartklepontstekingen berucht.
Het voorkomen van tandsteen is belangrijk om tand- en tandvleesproblemen te voorkomen. Door het gebit van je hond te poetsen kunnen voedselresten en bacteriën worden verwijderd en kan de vorming van tandplak en tandsteen worden verminderd.
Symptomen van tandproblemen bij de hond
Tandsteen is niet alleen een probleem bij mensen, maar ook bij honden. Het ontstaat door ophoping van tandplak en kan leiden tot diverse gebitsproblemen bij de hond. Het is daarom belangrijk om de symptomen van tandsteen bij honden te herkennen, zodat er op tijd ingegrepen kan worden. Hieronder vindt u een overzicht van de symptomen van tandsteen bij honden:
- Stank uit de bek: een onaangename geur uit de bek van de hond kan wijzen op de aanwezigheid van tandsteen en tandplak.
- Tandsteen op tanden en kiezen: tandsteen is te herkennen als bruine aanslag op de tanden en kiezen van de hond.
- Ontstoken (rood) tandvlees: tandsteen kan leiden tot ontstoken tandvlees, wat rood en gezwollen kan zijn.
- Niet of moeilijk eten: honden met tandsteen kunnen moeite hebben met eten of zelfs helemaal niet willen eten.
- Veel speekselen, bloed uit de bek: honden met tandsteen kunnen overmatig speekselen en soms zelfs bloed in hun speeksel hebben.
- Krabben en schuren aan de snuit: honden kunnen gaan krabben of schuren aan hun snuit als gevolg van de pijnlijke tanden en kiezen.
- Dikte onder het oog (kieswortelontsteking): in sommige gevallen kan tandsteen leiden tot een kieswortelontsteking, wat te herkennen is aan een dikke zwelling onder het oog van de hond.
Diagnose van tandproblemen bij de hond
De diagnose van tandproblemen bij honden wordt gesteld door een dierenarts. Bij een gebitscontrole zal de dierenarts het gebit van de hond grondig inspecteren en eventuele afwijkingen vaststellen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de aanwezigheid van tandsteen, maar ook naar andere gebitsproblemen, zoals ontstekingen, afgebroken tanden of kiezen, verkeerde stand van het gebit en tumoren in de bek.
In sommige gevallen kan de dierenarts besluiten om röntgenfoto's te maken van het gebit. Hiermee kunnen afwijkingen worden vastgesteld die niet zichtbaar zijn aan de buitenkant, zoals ontstekingen aan de wortel van een tand of kies. Ook kan een röntgenfoto helpen bij het bepalen van de juiste behandeling voor een gebitsprobleem.
Als er gebitsproblemen worden vastgesteld, zal de dierenarts een behandelplan opstellen. Afhankelijk van de aard en de ernst van de gebitsproblemen kan dit bestaan uit een gebitsreiniging, het trekken van tanden of kiezen, het aanpassen van de voeding of andere behandelingen. Het is belangrijk om gebitsproblemen bij honden tijdig te behandelen, omdat deze kunnen leiden tot pijn, ontstekingen en andere gezondheidsproblemen.
Behandeling van tandproblemen bij de hond
De behandeling van tandproblemen bij honden hangt af van de aard en de ernst van het probleem. In de meeste gevallen zal een dierenarts een gebitsreiniging uitvoeren om tandsteen te verwijderen en het gebit te reinigen. Hierbij wordt de hond onder narcose gebracht, zodat de dierenarts het gebit grondig kan schoonmaken en eventuele gebitsproblemen kan behandelen.
Als er sprake is van ontstekingen, afgebroken tanden of kiezen, of andere gebitsproblemen, kan de dierenarts besluiten om deze te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door het trekken van tanden of kiezen, het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling of het aanbrengen van een vulling. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om een gebitsprobleem te behandelen.
Progonose van tandproblemen bij de hond
De prognose voor de behandeling van tandproblemen bij honden hangt af van de aard en de ernst van het probleem. In de meeste gevallen is de prognose echter goed als de gebitsproblemen tijdig worden behandeld.
Preventie van tandproblemen bij de hond
Het is belangrijk om het gebit van je hond regelmatig te onderhouden om gebitsproblemen te voorkomen. Dit kan middels tandenpoetsen, speciaal voer of gebitssanering.
Tandenpoetsen bij je hond
Tandenpoetsen is een effectieve manier om het gebit van je hond gezond te houden. Hierbij is het wel belangrijk om te beginnen wanneer het dier nog jong is, zodat het kan wennen aan tandenpoetsen.
Voor het tandenpoetsen kun je speciale tandenborstels en tandpasta gebruiken die zijn afgestemd op huisdieren. Het is niet aan te raden om reguliere tandpasta voor mensen te gebruiken omdat huisdieren de tandpasta vaak doorslikken. Eenmaal per dag poetsen is voldoende om tandplak en tandsteen te voorkomen.
Speciaal voer of kauwstaven
Als tandenpoetsen niet lukt, zijn er andere manieren om het gebit van je hond bij te houden. Er zijn speciale voedingen op de markt die bijdragen aan een gezond gebit. Deze voedingen bestaan uit stevige, vezelrijke brokken die tandplak mechanisch verwijderen en een enzymatische reiniging van het gebit bevorderen. Daarnaast kun je de hond ook kauwstrips, kluiven en flostouwen geven.
Kippebotjes en varkensbotten vermijden, deze kunnen gaan splinteren.
Gebitssanering
Als er al sprake is van tandsteen, is het nodig om een gebitsbehandeling uit te laten voeren door een dierenarts. Tijdens deze behandeling wordt al het tandsteen verwijderd met speciaal instrumentarium en wordt het gebit gepolijst. Indien nodig worden er ook elementen getrokken. Na de behandeling is het belangrijk om het gebit van je hond goed te onderhouden om nieuwe tandsteen te voorkomen.
Welke rassen zijn vatbaar voor tandproblemen
Van de volgende rashonden is bekend dat ze aanleg hebben of gevoelig zijn voor tandproblemen
Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.
Bronnen: Bron foto: Brambleberries Photography, Whippet teeth, cropped, CC BY 2.0