Ectoparasieten bij de hond

Ectoparasieten

Ectoparasieten

Een ectoparasiet verblijft niet in het dier, maar deze parasiet zit op het dier. Er zijn diverse soorten ectoparasieten die honden belagen. Gelukkig zijn er maar een klein aantal belangrijk voor honden in Nederland.

Schurftmijt zien we nog maar weinig bij de hond in Nederland, en dan alleen nog maar  als het verwaarloosde honden zijn. Mijt-infecties gaan samen met extreme jeuk. De mijten die op de hond zitten zijn ook besmettelijk voor de mens.
Oormijten zijn vaak de reden van een oorontsteking. Als u vermoedt dat uw hond een oorinfectie heeft (schudden van de kop, een scheve kop, het oor doet zeer bij aanraking) is het advies om uw dierenarts te bezoeken.
Ook een mijt infectie, en net als de schurft- en oormijt komt dit mijtje maar weinig voor. Als u vermoed dat u hond een demodex infectie heeft (kale plekken op de kop, licht jeuk) neem dan contact op met uw dierenarts.
Veruit de belangrijkste ectoparasiet bij de Nederlandse hond is de vlo. Hoewel de meeste vlooien er in de zomer zijn, zien we vlooien ook steeds vaker tijdens andere seizoenen.
De laatste jaren vormen teken een steeds groter wordend probleem. Door het toenemen van de gemiddelde temperatuur komen er in Nederland steeds meer soorten voor, die voorheen alleen in zuidelijk Europa voor kwamen.
De teek op zich is geen groot probleem; ze zuigen een beetje bloed en laten zich dan weer vallen. Teken zijn alleen ook mogelijk de drager van een groot aantal infectieziektes. Ze kunnen deze ziektes overbrengen op de dieren en mensen waarvan zij bloed op zuigen. De bekendste ziekte is die van Lyme, die niet alleen besmettelijk is voor de hond maar ook voor de mens, met vaak nare gevolgen.
Een teek is een bloedzuigende parasiet, die behoort tot dezelfde familie als de spinnen, ze hechten zich vast in de huid van de hond. Teken zijn een tot drie millimeter groot, maar binnen enkele dagen na de aanhechting dan hebben ze zoveel bloed opgezogen dat ze tot wel 1cm groot kunnen worden.

Symptomen van ectoparasieten bij de hond

Wat de baas als eerste ziet is een kleine witte bol op de huid van de hond. Deze teek heeft zich al volgezogen met bloed. De hond heeft er helemaal geen hinder van. Heel af en toe kan er wat irritatie optreden. Het grootste gevaar is dat de teek de Lyme ziekte over kan brengen.

Diagnose van ectoparasieten bij de hond

Met het blote oog is de parasiet goed te zien.

Behandeling van ectoparasieten bij de hond

Met een tekenpincet wordt de teek zo spoedig mogelijk weggehaald. Let op dat de teek helemaal verwijderd wordt. Een fout die veel voorkomt  is namelijk dat de kop van de teek niet wordt verwijderd en in de huid achterblijft. Dit kan dan voor een infectie of een ontsteking gaan zorgen.
 
De teek eerst verdoven met medische alcohol is echt af te raden, omdat er een grote kans is dat de teek dan het speeksel in de huid van de hond spuugt. En het is juist het speeksel wat de veroorzaker is van Lyme.

Progonose van ectoparasieten bij de hond

De prognose voor een infectie van de teek  is goed. Maar kan veel minder worden als het dier werd geïnfecteerd met Lyme of babesiose

Preventie van ectoparasieten bij de hond

Er bestaat medicijnen die de teken doden als ze zich op de hond vastzuigen. Op deze manier  is de kans op overdracht van Lyme sterk afgenomen.

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook