Kattenaids bij de kat

Kattenaids

Kattenaids bij de kat

Kattenaids (Feline immunodeficiëntievirus ook wel  FIV. Een aantasting van het immuun-systeem aan.
Hierbij horen ook FeLV (Feline leukemie), HIV (de veroorzaker van aids bij de mens) en overige virussen, die runderen, paarden en schapen besmetten. Het lijkt er op dat FIV, die verwant is aan HIV, alleen huiskatten en wilde katten en kan besmetten

Wat zijn de oorzaken van FIV:
Er wordt gedacht dat  het gebeurt door speeksel, dus bij het bijten van een andere kat. Maar de wetenschappers weten niet exact hoe FIV overgedragen wordt . Via dekking is het ook mogelijk dat een kat besmet wordt. Een behoorlijke hoeveelheid van het virus is nodig voor het overdagen van de infectie. Overleven buiten het lichaam kan het virus niet lang. Het komt bijna tot niet voor dat het zich verspreidt bij een katte-groep die niet vechten.

Hoe wordt een kat besmet met FIV?
Via bloed-contact wordt het virus overgebracht. De infectie vindt met name plaats via bijtwonden en vechtwonden. Doordat een kater vaker vecht ligt het percentage van een geïnfecteerde kater 2x zo hoog als bij een geïnfecteerde poes. Bij de normale huiskat die naar buiten gaat komt het het meeste voor.

Doordat katten die binnenleven ineen groep, waar geen probleem in de orde van rang is, en dus niet met elkaar vechten is de kans op besmetting niet hoog. Als er een dekking plaats vindt, dan wordt er dikwijls in de nek gebeten, en daardoor raakt de poes besmet. Een poes die drachtig is, kan via de placenta en na de geboorte via de melk  FIV 'doorgeven' aan haar kittens. Het gebeurd veel meer door een (directe)bijtwond en minder door direct contact. Dit in tegenstelling tot FeLV. Dit  wordt hoofdzakelijk door langdurig sociaal contact overgedragen. En minder door vechten .

Symptomen van kattenaids bij de kat

Ca 5 weken na de infectie hebben ze wat verhoging en voelt de kat zich enkele dagen niet goed. Veel katten krijgen op het lichaam opgezette klieren. ze kunnen maanden lang dik blijven. Dan komt er (in de meeste gevallen) een periode
van maanden tot jaren waarin het lijkt alsof er niks gebeurd.

Als er nadere symptomen komen, dan is dit vaak het gevolg van andere terugkerende ziektes of infecties, Dit omdat FIV de normale beschermende immuunreactie onderdrukt heeft van de kat. De met FIV besmette kat daarvan verschillen de combinatie van symptomen nog al eens. Het verloop van de ziekte is  vergelijkbaar met HIV. Het aantasten van het immuunsysteem (immunosuppressie) en hierdoor wordt hij gevoelig wordt voor allerlei infecties.
Als de infectie plaats heeft gevonden zijn er verschillende stadia:
  1. Het acute stadium. Dit treedt zonder ziekteverschijnselen op. Af en toe wat koorts=
  2. De asymptomatische fase. Er zijn nog geen verschijnselen van ziekte. Dit kan een aantal jaren duren. Af en toe zelfs langer dan vijf jaar. Wel kan de kat een andere kat besmetten
  3. De ase met algemene, vage symptomen:  oogontstekingen (uveitis), terugkerende koorts, vermageren, verminderde eetlust
  4. Het AIDS gerelateerd stadium. Hier ziet de baas dat de kat niet helemaal goed is. Vaak voorkomende verschijnselen zijn: oogontstekingen, tandvleesontstekingen, vermageren, lymfeknoopzwelling, diarree, benauwdheid. Over een periode van luttele maanden worden de symptomen erger.
  5. De AIDS. Op den duur zal een deel van de katten in een stadium komen die te vergelijken is met mensen met AIDS. De kat krijgt chronische ziekteproblemen , hij valt af, en hij krijgt secundaire infecties waar hij niet van kan winnen, zoals longontsteking. Zenuwafwijkingen worden ook wel gezien

Diganose van kattenaids bij de kat

Door een bloedonderzoek kan het aangetoond worden. Hiermee worden anti-lichamen tegen het FIV virus aangetoond.
Vaak maken de meeste katten na een week of drie tot vier antilichamen na infectie op. Een 1-malige (positieve) uitslag betekend dat de kat besmet is. Een test methode is de Snap Combo-test (ELISA). Deze is van Idexx. Hiermee wordt het virus in het bloed door antilichamen aangetoond. Binnen enkele minuten na het afnemen van het bloed is de uitslag bekend

Behandeling van kattenaids bij de kat

Het is helaas niet te genezen.De behandeling bestaat uit het onderdrukken van de secundaire infecties met antibioticum. 100% werkzaam is het niet, maar specifieke antivirale therapie met Interferon van virbac is mogelijk.
Tevens is deze erg kostbaar en wordt daardoor weinig gedaan
Helaas is er in Nederland nog geen vaccinatie voor FIV. Van belang is dat een besmette kat geen andere katten kan infecteren. Dus niet meer naar buiten en niet bij andere huisgenoten.

Prognose van kattenaids bij de kat

Heeft een kat met aids toekomst?
Er zit een periode van ca vijf jaar tussen de besmetting met het virus en het ontwikkelen van de ziekteverschijnselen.Hierdoor heeft de kat die FIV heeft een beter vooruitzicht dan een kat met FELV. Ze hebben eerst nog een goed leven totdat ze ziekte zich ontwikkeld. Toch zal helaas de kat uiteindelijk overlijden aan de gevolgen van de complicaties.

Preventie van kattenaids bij de kat

Het voorkomen van FIV
Bij katten die niet naar buiten gaan is het risico het minst. Als katten goed met elkaar overweg kunnen, in een groep leven en niet vechten is er weinig kans op FIV. Als ze in grote groepen leven, bijv,  in een dierenasiel of een pensions moeten ze met regelmaat gecontroleerd worden.Als de uitslag positief is, moet het dier in carantaine. Komt er een nieuw dier, dan is preventief testen aan te raden voordat hij bij de groep gezet kan worden (eerst vier weken quarantaine en daarna  bloedonderzoek).

Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.

Anderen bekeken ook