Feline leukemie bij de kat
Feline leukemievirus of FeLV breekt het immuunsysteem van de kat af en wordt overgebracht door blootstelling aan het speeksel, urine, slijm, bloed en ontlasting van een besmette kat.
Oorzaken
FeLV is zeer besmettelijk. Speeksel is de meest voorkomende infectiehaard. Het virus kan worden overgedragen door regelmatig nauw contact en door bijtwonden. Kittens kunnen een FeLV-infectie van hun moeder krijgen via de placenta of via de moedermelk.
Er zijn drie vooruitzichten voor een besmette kat, afhankelijk van zijn leeftijd, de reactie van zijn immuunsysteem en de dosis van het virus die hij heeft gekregen:
- Een kat kan weerstand bieden tegen een infectie en immuun worden tegen een volgende infectie. Zo gaat het meestal bij oudere katten
- Een kat kan volledig door het virus worden overrompeld. Zijn immuunsysteem kan geen weerstand bieden en een chronische FeLV-infectie is het gevolg.
- Het immuunsysteem van de kat valt het virus aan maar is niet in staat het volledig te vernietigen. Er blijft wat virus in het lichaam achter maar op den duur lukt het toch het te verdrijven. Als dat niet lukt, ontwikkelt hij toch met FeLV samenhangende tumoren.
Symptomen van feline leukemie bij de kat
Deze ziekte heeft geen specifieke symptomen. Een kat die weerstand biedt tegen de oorspronkelijke infectie voelt zich misschien niet lekker, maar meestal wordt dit stadium niet opgemerkt. Een van de belangrijkste gevolgen van een permanente FeLV-infectie is de afbraak van het immuunsysteem.
Tot de meest voorkomende symptomen die samenhangen met chronische FeLV-infectie behoren:
- Tumoren.
De meest voorkomende tumor is maligne lymfoom maar ook leukemie, tumoren in lever, nieren, buikvlies of milt kunnen ontstaan. - Bloedarmoede
Doordat het beenmerg niet goed meer functioneert.- Vermageren
- ;Benauwdheid
- Koorts
- Sloomheid
- Zwelling van lymfeknopen
- Oogontstekingen zoals uveitis
- Slecht eten
- Voortplantingsproblemen
Bijvoorbeeld abortus, sterfte van pasgeboren kittens, onvruchtbaarheid. - Verlammingsverschijnselen
Het is afhankelijk van waar de tumoren zich bevinden en welke organen aangetast zijn, welke klachten de kat krijgt.
De incubatietijd voor met FeLV samenhangende ziekten kan erg lang zijn en de symptomen kunnen maanden of jaren na infectie de kop opsteken. Een chronisch geïnfecteerde kat ziet er tijdens de incubatietijd vaak volmaakt gezond uit terwijl hij de hele tijd het virus verspreidt.
Diganose van feline leukemie bij de kat
De infectie wordt vastgesteld met behulp van een bloedonderzoek. (Zie FIV)
Behandeling van feline leukemie bij de kat
Het is niet bekend wat de behandeling is van Feline leukemie bij de kat. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Prognose van feline leukemie bij de kat
Het is niet bekend wat de prognose is van Feline leukemie bij de kat. Voor vragen kun je altijd terecht bij je dierenarts.
Preventie van feline leukemie bij de kat
Hoe is FeLV te voorkomen? De enige manier om FeLV te voorkomen is om de kat binnen te houden en niet in contact te laten komen met andere katten.
Als u een FeLV vrije cattery heeft neem dan alleen nieuwe katten in huis die uit een veilige omgeving komen waar regelmatig getest wordt op FeLV. Er is een vaccinatie beschikbaar tegen FeLV maar deze is zeker niet 100% betrouwbaar. Ook een gevaccineerde kat kan de ziekte nog krijgen. Alleen in risicogebieden, of als het bekend is dat er buiten een met FeLV besmette kat rondloopt, adviseren we u om uw kat te laten vaccineren tegen FeLV. Het bestrijden van FeLV berust vooral op het opsporen van dragers die ongemerkt andere katten besmetten. Dit dient vooral in grotere groepen katten regelmatig gedaan te worden, bijvoorbeeld bij cattery's, multicat households of een dierenasiel.
Deze informatie is ter kennisgeving. Bij vragen en advies neem dan contact op met je dierenarts.