Blaft, jankt of huilt je hond als je het huis verlaat? Kom je thuis en heeft je hond weer het nodige kapot gemaakt ook al ben je maar kort weg geweest? Ligt je hond voortdurend bij je en volgt je hond je echt overal naar toe? Dan kan het maar zo zijn dat je hond verlatingsangst heeft.
Verlatingsangst is extreme angst die je hond ervaart als je weg bent. Het resulteert vaak in ongepast gedrag in het huis, het krassen en kauwen op deuren en ramen en overmatig geblaf om jou te vinden. Het is van vitaal belang om te begrijpen dat dit gedrag niet plaatsvindt om je aandacht te krijgen. Je hond is in paniek omdat je er niet bent. Wat absoluut niet kan en mag is je hond straffen als hij verlatingsangst heeft. Dit zal de hele situatie alleen maar verergeren.
Hoe komt mijn hond aan verlatingsangst?
Verlatingsangst kan zich ontwikkelen na een traumatische gebeurtenis. Te denken valt bijvoorbeeld aan een lang verblijf in een asiel, of een langere opname periode bij een dierenarts. Ook een belangrijke verandering in het leven van je hond kan een rol spelen. Hierbij valt te denken aan dat er iemand uit huis is gegaan, of er een nieuw persoon in het huis is getrokken.
Verlatingsangst, wat kun je er tegen doen
Er zijn verschillende manieren om verlatingsangst te behandelen en de beste methode is om ze allemaal te combineren. Omdat de periode waarin de gedragsverandering plaats moet vinden lang is voor je hond, verlatingsangst behandelen gaat veel tijd én geduld kosten, zijn er een paar dingen die je in de tussentijd kunt doen.
Wat absoluut niet kan en mag is je hond straffen als hij verlatingsangst heeft. Dit zal de hele situatie alleen maar verergeren.
DAP verdamper
Begin met de aankoop van DAP verdamper. De DAP verdamper geeft feromonen vrij. Feromonen worden geproduceerd door zogende dieren en deze feromonen worden door de talgklieren uitgescheiden. De feromonen hebben een geruststellende werking op zowel de pup als de volwassen hond.
Geen stilte
Als je niet thuis bent probeer dan de TV of radio aan te houden. Dit kan je hond ervaren als gezelschap. Leg ook iets bij de hond neer waar je geur in zit. Denk bijvoorbeeld aan een T-shirt. Dit zal de hond ontspannen en hem gerust stellen.
Eventueel medicatie
Er zijn ook verschillende medicijnen die je hond kunnen helpen om te ontspannen wanneer je niet thuis bent. Overleg met je dierenarts .
Verlatingsangst, de training begint
Als je hond zich middels deze middelen veiliger thuis voelt, kun je beginnen met de training. Het is voor jou als baas uiteraard niet makkelijk om weg te gaan, omdat je weet dat je hond in paniek raakt als hij alleen thuis is. Je wilt hem het liefste nog even een dikke knuffel geven voor het weggaan. Dit werkt echter averechts. Geef hem gewoon een aai over zijn bolletje, zeg nog twee woorden tegen hem en ga weg. Maak er geen toestanden van. Als je dan weer terug bent, en je hond is super enthousiast, ga dan niet mee in dit gedrag. Zeg rustig gedag en ga je eigen gang in huis. Als je hem namelijk ook overenthousiast terug begroet, dan geef je de hond de bevestiging dat het inderdaad vreselijk was dat je zolang weg bent geweest en dat jullie samen moeten vieren dat jullie weer samen zijn.
Onbewust geven wij als baas signalen af dat we weggaan.
Hoewel je het misschien zelf niet op hebt gemerkt, geef je bij het verlaten van het huis diverse signalen af aan je hond die je vertrek aankondigen. Denk aan je jas aan doen, je telefoon pakken, de sleutels enzovoorts. De hond heeft gelijk door dat je op het punt staat om weg te gaan en dit maakt hem bang.
Doorbreek deze cirkel als volgt. Doe een paar keer per dag je jas aan, pak je sleutels en telefoon, loop naar de deur en ga vervolgens gewoon weer zitten. Blijf dit net zo lang doen, totdat je merkt dat je hond niet meer onrustig wordt bij deze routines. Zodra op een gegeven moment de onrust weg is bij je hond ga je een stap verder.
Doe weer je jas aan, pak je sleutels en telefoon en ga dit keer ook de deur uit. Doe de deur dicht, maar ga gelijk weer terug naar binnen. Je hond zal in het begin weer onrustig zijn maar op een gegeven moment zal hij doorkrijgen dat je toch wel weer gelijk terugkomt en je hond zal er geen aandacht meer aan schenken.
Als je dit punt bereikt hebt dan ga je weer een stapje verder. Blijf nu ongeveer 5 minuten weg. Train dit weer net zolang totdat de hond deze vijf minuten ook rustig blijft en zo voer je deze periodes steeds verder op.
Verlatingsangst, de laatste loodjes
De laatste fase van het trainen is aangebroken. Je hond heeft inmiddels begrepen dat je altijd weer terug komt en je hebt de hond geleerd om niet bang te zijn als je weggaat. Nu is het een kwestie van bijhouden. Je zou je hond ook een heerlijk gevoel kunnen geven door bijvoorbeeld voor vertrek even een lekker stuk met hem te gaan wandelen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je hond al een grote dosis energie kwijt is geraakt en hij een stuk rustiger zal zijn. Als je eenmaal weer thuis bent, ga dan weer een lekker stuk met hem lopen. Vergeet niet dat elke hond een energiedump nodig heeft, ze willen bewegen.
Wat je ook kunt doen is hem een uitdaging geven als je weggaat. Geef hem bijvoorbeeld een kong. Vul deze eerst met makkelijke hapjes en maak het hem gaandeweg steeds moeilijker. Het is voor de hond een geestelijke uitdaging en ze worden er nog eens lekker voor beloond ook.
Verlatingsangst is geen makkelijk probleem om op te lossen, maar met veel geduld, consistentie en liefde kan je hond gelukkiger en meer ontspannen zijn als hij alleen is. En dan kun jij dat ook.