Waarom springt een hond tegen mensen op?
Veel honden springen tegen mensen op als ze enthousiast zijn of begroet willen worden. Dit gedrag kan zowel schattig als vervelend zijn, afhankelijk van de grootte van de hond en hoe het gedrag wordt ervaren door de persoon die begroet wordt.
Honden zijn van nature sociale dieren en proberen vaak contact te maken met andere honden en mensen. Als een hond tegen iemand opspringt, kan dit een teken zijn dat de hond de persoon wil begroeten of laten weten dat hij opgewonden is. In sommige gevallen kan het ook een manier zijn voor de hond om aandacht te vragen.
Hoewel het gedrag van een hond die tegen mensen opspringt onschuldig kan lijken, kan het voor sommige mensen een probleem zijn. Honden die groot en sterk zijn kunnen mensen omverwerpen of krassen veroorzaken met hun nagels. Bovendien kan het gedrag ongewenst zijn in situaties waarin de hond niet mag springen, zoals bijvoorbeeld bij bezoek aan een dierenarts.
Als hondeneigenaar is het belangrijk om te leren hoe je je hond kan trainen om niet tegen mensen op te springen. Het is een goed idee om je hond te belonen als hij zich gedraagt en te vermijden dat je hem beloont als hij tegen mensen opspringt. Een andere optie is om je hond te leren zitten of liggen als hij mensen begroet, zodat hij niet de neiging heeft om te springen.
Begin op jonge leeftijd
Je vindt het waarschijnlijk alleen maar aandoenlijk. Je komt thuis van je werk of boodschappen doen en op het moment dat je naar binnen stapt dan is je puppy zo blij dat je weer thuis bent dat hij tegen je opspringt en drukt kwispelt. Op die jonge leeftijd is dit nog lief en leuk, maar denk je dan eens in dat ditzelfde pluizebolletje volwassen is en rond de 40 kilo weegt. Dan is dit erg vervelend en wil je dit niet meer. Begin daarom van jongs af aan dat dit gedrag niet toegestaan is. Je hond zal het immers niet snappen waarom hij dit eerst wel mocht doen en later niet meer. Zoals altijd geldt: De hond heeft duidelijk nodig.
Zorg ervoor dat het thuiskomen voor de hond een normale gang van zaken is. Er moet geen reden zijn tot over enthousiasme. Geef de hond niet eerder aandacht totdat hij kalm is en uit de buurt van de deur is. Hij moet nu al leren dat hij niet wordt beloond met aandacht vragen of tegen je op springen. Als je hond rustig is geworden en je begroet je hond doe dit dan kalm en rustig. Doe je dit namelijk erg enthousiast, dan leer je de hond dat het heel normaal is om ook enthousiast te zijn. Op deze pagina vindt je tips terug die ook nog eens kunnen voorkomen dat je hond verlatingsangst ontwikkeld.
Het commando zit is een erg belangrijk commando om je hond te leren. Dit is de basis van controle hebben over de hond en het geeft ook gelijk aan dat jij de leider bent. En leiderschap is iets wat de hond nodig heeft. Op deze pagina kun je lezen hoe je dit commando aan kunt leren. Als het gelukt is om je hond te laten zitten, dan kun je hem het commando zit geven op het moment dat je ziet dat je hond tegen je op wilt springen. Je hond krijgt op dat moment duidelijkheid. En wat de hond nog leuker vindt is de beloning die hij krijgt voor het uitvoeren van de opdracht. Hij krijgt die welverdiende aai of een beloning.
De fout die te vaak gemaakt wordt
Het opspringen van je hond is niet noodzakelijkerwijs 'dominant' gedrag, maar eerder vriendelijk en blij gedrag. Het is daarom belangrijk om je hond nooit te straffen als hij tegen je opspringt! Word niet boos en duw of geef hem vooral geen knie. Jouw hond vertoont volkomen normaal hondengedrag.
Laag roepen werkt niet. Wanneer een hond tegen een mens opspringt, is het gebruikelijk om te roepen: "Láág!" Maar meestal werkt dit niet. Dit komt doordat we het commando op hetzelfde moment roepen als dat hij springt. De hond associeert het gedrag dan met het opspringen, niet met het laag blijven! Het commando "laag" betekent dus eigenlijk niets voor hem.
De eerste stap is daarom om het commando "laag" alleen te geven als de hond daadwerkelijk met vier poten op de vloer staat: ook als dat 'per ongeluk' gebeurt.
Een veel voorkomende fout die er voor zorgt dat je hond denkt dat springen heel normaal is, is het onbewust belonen van dit gedrag. Wat vaak gebeurt is dat de hond bijvoorbeeld een bak eten krijgt of een lekkere kauwstaaf, dan wordt hij immers wel rustig. Maar wat je eigenlijk doet op dat moment is hem belonen. De hond zal denken, 'zie je, mijn enthousiasme is goed! Ik krijg te eten'. Het is belangrijk dat je dit dus niet doet. Wacht tot de hond rustig is en voer dan pas taken uit zoals eten geven, wandelen of spelen. Zorg dat jij regeert.
Hoe kun je het opspringen van je hond afleren?
Er zijn diverse methodes om je hond het springen af te leren. Hieronder staan diverse methodes beschreven. Probeer uit te zoeken welke methode het beste bij jou en je hond past. Onthoudt één ding. Er is geen 'gouden' methode. De beste methode is de methode die jou en je hond goed liggen.
-
Uit balans brengen
Wanneer je hond tegen je opspringt, neem dan op dat moment een stap naar voren en geef het commando "Uit" en vervolgens "Zit". Als de hond springt, dan staat hij op twee poten. De balans is op dat moment weg en ze hebben moeite om die balans te bewaren. Als jij op dat moment die stap naar voren zet, dan raakt de hond echt uit balans, wat hem een onaangename ervaring geeft. Als je dit consequent blijft doen, dus het uit balans brengen van je hond, dan zal hij het springen gaan associëren met een naar gevoel en zal het gedrag stoppen.
-
De dans
Indien je hond tegen je opspringt, pak dan zijn beide voorpoten vast en hou deze omhoog. Geef hem op dat moment het commando "Uit" en loop naar hem toe. Door die stap vooruit, moet de hond wel een stap naar achteren doen of zitten. De hond wordt op deze manier uit balans gebracht en dat voelt voor hem niet fijn. Blijf dit elke keer doen als hij springt en hij zal snel genoeg doorhebben dat het springen nare gevoelens met zich meebrengt en zal hij hier mee stoppen.
-
De riem methode
Doe de hond een halsband en een riem om. Zorg ervoor dat de riem losjes genoeg hangt, maar dat hij niet genoeg lijn heeft om te springen en zet je voet op de riem. Ga rechtop staan en houdt een stuk speelgoed of beloning in je hand op borsthoogte. Probeer hem enthousiast te krijgen zodat hij de beloning wilt pakken. Wanneer hij probeert om het speelgoed of de beloning te pakken door te gaan springen, geef je hem op dat moment het "zit" commando. De hond wordt door niet alleen door je stem gecorrigeerd maar ook nog eens door een vervelende ruk aan de lijn. Hoe vaker je dit doet, hoe vaker de hond het springen zal associëren met ongemakkelijk gevoel.
-
De rug toekeren
Als je hond tegen op je wilt springen of dit al doet, dan draait je je met de rug naar hem toe en negeer je hem volkomen. Geef hem het commando "zit". Blijft dit doen (omdraaien en laten zitten) totdat hij rustig is geworden. Beloon hem pas op het moment dat hij je commando uit heeft gevoerd. Je geeft op dat moment aan je hond aan dat dit drukke gedrag onacceptabel is en dat je hem net zolang negeert tot hij rustig is geworden. Beloon hem dan pas.
De knie methode, stop hiermee
Er zijn veel mensen die denken dat de knie methode de beste manier is. De knie methode houdt in dat op het moment dat je hond wil springen je je knie omhoog doet. Je hond krijgt de knie dan in de borstkas. Dit brengt hem uit balans wat hem weer die nare ervaring geeft. Of dit de beste manier is, valt te betwisten. Je hond kan de knie ook in de maag krijgen wat uiterst pijnlijk is of de knie kan tegen zijn keel komen. De kans op letsel bij de knie methode is aanwezig. Niet doen dus.
Elke hond heeft een rustige onderdanige kant. Het is jouw taak om deze kant naar boven te halen en deze te belonen. Het kan een langdurig proces zijn. Er zijn honden die supersnel leren, maar er zijn ook honden die er heel lang over kunnen doen. Hoe meer je je hond goed gedrag aan leert en onjuist gedrag afleert, hoe meer plezier je hebt van je hond. Voor elke opvoedingsmethode geldt: Heb geduld en blijf consequent.