Honden zijn sociale dieren en hebben veel verschillende manieren om te communiceren, zowel wat ze nodig hebben en wat ze voelen. Niet alleen gebruiken honden hun stem, maar net als mensen en andere dieren, gebruiken ze ook lichaamstaal. Middels de zogenaamde kalmerende signalen zorgen honden ervoor dat er een gezonde sociale hiërarchie is om gevechten met elkaar vermijden .
Deze geritualiseerde signalen helpen bij het oplossen van conflicten tussen honden zonder dat ze elkaar in de haren hoeven te vliegen. Dominante honden gebruiken deze gebaren om aan te tonen dat ze geen schade aanrichten, en ondergeschikte honden gebruiken dezelfde signalen om de alfa-hond te sussen zodat deze niet aan gaat vallen.
Kalmerende signalen
Honden en puppy's gebruiken kalmerende signalen richting ons als mens wanneer ze zich bedreigd voelen en iemand nodig hebben om zich rustig te voelen. Wanneer je hond bijvoorbeeld een puinhoop achterlaat op het tapijt en je ziet dat op het moment dat je thuis komt en dan boos wordt, begrijpt je hond niet wat hij verkeerd heeft gedaan en kan hij een schuldige blik tonen. Maar hij voelt zich niet echt schuldig; je hond gebruikt verzoenings- en verplaatsingsgedrag om te proberen je te laten stoppen met tegen hem te schreeuwen.
Sommige signalen voor het kalmeren van honden zijn duidelijk: ze lopen langzaam of bevriezen wanneer een onbekend iemand nadert om te laten zien dat ze niet bedreigend zijn of ze maken een soort buiging met de voorpoten uit elkaar om iemand te kalmeren. Hieronder volgen enkele andere veel voorkomende signalen die honden gebruiken om interacties met mensen aangenamer te maken.
Vermijden direct oogcontact
Onder honden wordt direct oogcontact als bedreigend gedrag beschouwd. Maar een hond zal zijn baas wel gewoon direct in de ogen aankijken. Zolang zijn uitdrukking niet gestrest of geagiteerd lijkt, is dit prima. Als het een hond is die u niet kent, neem dan aan dat direct oogcontact als bedreigend wordt beschouwd.
Als een hond zijn ogen afwendt, vooral als het je eigen hond is of een andere hond die je goed kent, signaleert dit een van twee dingen: ofwel is de hond nerveus door jou aanwezigheid (misschien voelt hij dat je boos bent), of het is signaal van nederigheid / onderwerping.
In een boog naar je toe komen
Net als het vermijden van oogcontact, komen honden niet in contact met een andere hond of mens die ze niet meteen kennen. In plaats daarvan lopen ze in een bocht naar de andere toe om aan te geven dat ze niet agressief zijn en geen schade aanrichten. Dit is een gedrag dat de meeste mensen normaal niet waarnemen, maar dit is een heel duidelijk signaal naar andere honden en mensen toe dat alles goed is.
Gapen
Net als mensen gapen / geeuwen honden wanneer ze slaperig of vermoeid zijn. Maar honden gapen ook in sociale situaties wanneer ze een andere hond (of een mens) willen laten kalmeren. Als je een nieuwe hond tegenkomt die nerveus of onzeker is bij je, probeer dan te gapen. Kijk de hond niet in de ogen terwijl je dit doet, omdat dit agressief overkomt (zie hierboven). Je zult wellicht merken dat de hond ook gaat gapen als hij zich eenmaal op zijn gemak voelt.
Likken van neus op lip
Wanneer een hond zijn neus of het gebied rond zijn bek likt probeert hij zichzelf te kalmeren. Dit is een gedrag dat je zult zien als je hond zich ongemakkelijk of onzeker voelt in een sociale situatie, zoals bijvoorbeeld het ontmoeten van een nieuwe hond of persoon. Wanneer een hond een milde angst voelt, zal hij zijn neus likken voordat hij verder gaat.
Kwispelen met de staart
Meestal interpreteren we staartkwispelen als een indicatie dat een hond gelukkig of tevreden is. Dit klopt het grootste deel van de tijd, maar niet altijd. Als uw hond zich nerveus of onderdanig voelt, mag hij zijn staart lager houden of tussen zijn achterpoten stoppen. Hij kan zijn staart nog steeds kwispelen in deze positie, maar je zult merken dat hij sneller zwaait dan wanneer hij alleen maar tevredenheid toont.
In ons artikel Lichaamstaal van de hond worden de verschillende houdingen met behulp van illustraties uitgelegd.