Wat zijn feromonen eigenlijk?
Feromonen zijn chemische stoffen die door dieren worden geproduceerd en gebruikt om met elkaar te communiceren. Deze stoffen worden uitgescheiden door klieren in verschillende delen van het lichaam, zoals de huid, de urine, en zelfs de speekselklieren. Bij honden spelen feromonen een belangrijke rol bij het communiceren van boodschappen en het beïnvloeden van gedrag.
Bij honden zijn er verschillende soorten feromonen die verschillende functies hebben. Een van de bekendste soorten feromonen bij honden zijn de zogenaamde apaisante feromonen of kalmerende feromonen. Deze worden afgescheiden door de moederhond en hebben een rustgevend effect op de puppy's. Ze helpen de puppy's zich veilig en comfortabel te voelen.
Daarnaast zijn er ook feromonen die te maken hebben met territoriummarkering en het aantrekken van partners. Reuen produceren bijvoorbeeld feromonen in hun urine om hun territorium af te bakenen en andere honden te laten weten dat dit hun gebied is. Teven, aan de andere kant, scheiden feromonen af die reuen aantrekken tijdens de vruchtbare periode.
Door de lucht te likken, kunnen honden geurdeeltjes opvangen en naar hun geurreceptoren brengen voor analyse. Dit gedrag kan hen helpen belangrijke informatie te verzamelen over hun omgeving, inclusief de aanwezigheid van andere dieren, voedselbronnen en potentiële partners.
Feromonen worden opgevangen door de neus van een hond, waar ze worden gedetecteerd door speciale receptoren in het reuksysteem. Deze receptoren sturen signalen naar de hersenen van de hond, die vervolgens de informatie verwerken en interpreteren. Op basis van deze informatie kunnen honden beslissingen nemen en hun gedrag aanpassen. Feromonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van het gedrag van honden. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het kalmeren van gestreste honden, het bevorderen van sociaal gedrag, het markeren van territorium, het aantrekken van partners, en het aangeven van gevaar of angst.
Het begrijpen van feromonen is essentieel voor hondeneigenaren en professionals in de dierenwereld, omdat het kan helpen bij het begrijpen en aanpakken van gedragsproblemen. Het gebruik van synthetische feromonen in de vorm van verstuivers of halsbanden kan bijvoorbeeld helpen bij het kalmeren van gestreste honden of het markeren van gewenste territoria.
De receptoren die verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van deze boodschappen, zijn doorgaans dierspecifiek. Dit betekent dat feromonen voor honden geen effect hebben op mensen of bijvoorbeeld katten. Het tongelen en snuffelen van honden is een manier waarop ze geurinformatie verzamelen en verwerken. De geurreceptoren in hun neus en mond spelen hierbij een rol. Door de lucht te likken, kunnen honden geurdeeltjes opvangen en naar hun geurreceptoren brengen voor analyse. Dit gedrag kan hen helpen belangrijke informatie te verzamelen over hun omgeving, inclusief de aanwezigheid van andere dieren, voedselbronnen en potentiële partners.
Synthetische feromonen verminderen stress
Feromonen worden synthetisch nagemaakt en op de markt gebracht vanwege hun potentieel om bij te dragen aan de oplossing van gedragsproblemen. Er is redelijk wat wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Zo is aangetoond dat feromonen bij honden kunnen zorgen voor vermindering van angst en stress bij pups die naar hun nieuwe eigenaar gaan. Ook in moeilijke situaties zoals bij de dierenarts en in het asiel kunnen deze stoffen zorgen voor stressvermindering. Ze kunnen ook een zinvolle bijdrage leveren aan het verminderen van verlatingsangst, reisziekte (gebaseerd op angst) en angst voor vuurwerk. Een belangrijke aanvulling is dat het middel in combinatie met gedragstherapie plaats heeft gevonden
Feromonen als ondersteuning!
Alleen feromonen zijn geen oplossing voor het probleem! Maar in gemiddeld 70-75% van de gevallen was er met feromonen een beter resultaat dan zonder. Hoewel dit geen 99% of 100% succespercentage is, is het zeker de moeite waard om het te proberen. Het middel is veilig en kan worden gecombineerd met medicatie zonder bijwerkingen. Het is zeker de moiete waard om het te proberen! Feromonen worden op de markt gebracht onder de naam Adaptil (voorheen DAP).
Volgens de producent kan het middel worden gebruikt bij angst en ander stressgerelateerd gedrag, zoals verlatingsangst, overmatig likken wat kan resulteren in likgranuloom (bijvoorbeeld aan de poten) of angsten. Het middel is een goede ondersteuning bij vrijwel elke vorm van angst en onrust, waarbij het gevoel van veiligheid van de hond wordt bedreigd.
Diverse producten
Er zijn drie verschillende producten met feromonen beschikbaar:
- Verstuiver: kan in een stopcontact worden geplaatst, net zoals je bijvoorbeeld een elektrische muggenverdrijver gebruikt. Dit is de meest ideale oplossing als de hond voornamelijk thuis angstig is (bijvoorbeeld bij verlatingsangst of vuurwerkangst)
- Halsband: De halsband is het meest geschikt voor een hond die angstig is buitenshuis of bijvoorbeeld in een pension.
- Spray: kan bijvoorbeeld op een deken in de auto worden gespoten, of op een kleed in de bench. Het is dus zeer plaatsgebonden. Als de hond angstig is in de auto, is de spray een logische keuze, eventueel in combinatie met de halsband.
Belangrijk om te vermelden is dat Adaptil geen wondermiddel is en bij gebruik je hond direct van zijn angst of stress af is. Het is de combinatie van training met als aanvulling het gebruik van een middel van Adaptil. Eventueel kan een gedragstherapeut je helpen om op deze manier je hond van zijn angsten af te helpen.