Over de Welsh Corgi Pembroke
De geschiedenis van de Welsh Corgi Pembroke gaat terug tot de 12e eeuw, toen deze kleine honden werden gebruikt als veedrijvers en als waakhonden op de boerderijen in Wales. In 1925 werd de Welsh Corgi Club opgericht om de fokkerij en het behoud van het ras te bevorderen. Het duurde nog enkele jaren voordat het ras volledig werd erkend en werd opgesplitst in twee afzonderlijke rassen, de Pembroke en de Cardigan.
Interessant is dat koningin Elizabeth II in 1933 haar eerste Pembroke, Rozavel Golden Eagle, kreeg van haar vader. Dit heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de populariteit van het ras. Tot aan 1934 werden de Pembroke en de Cardigan nog gefokt onder dezelfde rasnaam, de 'Welsh Corgi'.
Het woord Corgi is afgeleid van de Welsh-woorden "cor" wat "dwerg" betekent en "ci" wat "hond" betekent. Een andere theorie is dat het woord Corgi afkomstig is van "cur dog", wat duidde op het feit dat deze honden oorspronkelijk werkhonden waren en geen gezelschapshonden.
Als hamsters in een rad
Corgi-achtige honden werden vroeger gebruikt als zogenaamde 'turnspit' honden, tot halverwege de 19e eeuw. Deze kortbenige honden met langere lichamen en gekromde voorbenen werden in grotere huishoudens en pubs gebruikt als werk besparende hulpjes. De hond werd in een soort rad geplaatst dat aan het spit was verbonden en wanneer de hond het rad in beweging zette, begon het spit te draaien en werd het vlees aan het spit gegaard. Vaak werden deze honden in paren gehouden om het werk te kunnen verdelen. In die tijd waren de omstandigheden voor de honden niet diervriendelijk. Als de hond niet wilde lopen, werden er een paar hete kooltjes in het rad gelegd om de hond te dwingen te bewegen. Honden die het werk niet meer aankonden door blessures of verwondingen werden afgemaakt of verkocht voor een lage prijs aan mensen die ze gebruikten als voetwarmers in de kerk op zondag. Naarmate de keukens steeds meer gemechaniseerd werden, raakte dit gebruik uit de tijd.
De verschillen tussen de Welsh Corgi Cardigan en de Welsh Corgi Pembroke:
De Welsh Corgi Cardigan en de Welsh Corgi Pembroke zijn twee verschillende rassen die vaak verward worden. Hieronder worden enkele van de belangrijkste verschillen tussen de twee rassen beschreven:
-
Oorsprong: De Welsh Corgi Cardigan komt oorspronkelijk uit Cardiganshire in Wales, terwijl de Welsh Corgi Pembroke afkomstig is uit Pembrokeshire, ook in Wales.
-
Bouw: De Welsh Corgi Cardigan is groter en langer dan de Pembroke. De Cardigan heeft ook een langere staart en rondere oren.
-
Vacht: De Welsh Corgi Cardigan heeft een dikkere, meer wollige vacht dan de Pembroke, die een kortere en gladdere vacht heeft.
-
Kleur: De Welsh Corgi Cardigan komt voor in verschillende kleuren, waaronder rood, zwart, blauw en sable. De Welsh Corgi Pembroke komt voornamelijk voor in rood, sable en driekleur (zwart, wit en bruin).
-
Persoonlijkheid: Beide rassen staan bekend om hun vriendelijke, intelligente en levendige persoonlijkheid. De Welsh Corgi Pembroke is echter vaak wat energieker en assertiever dan de Cardigan. De Cardigan hangt graag een beetje de clown uit, heeft meer boevenstreken
Wat kost een Welsh Corgi Pembroke
De kosten voor een Welsh Corgi Pembroke kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Welsh Corgi Pembroke ergens tussen de € 1.500 en de € 2.500 zal liggen.
Karakter van een Welsh Corgi Pembroke
De Pembroke is een hond die bekend staat om zijn pittige en energieke karakter. Hij is zeer actief en waaks en straalt veel zelfvertrouwen uit. Het is een intelligent ras dat snel leert en beschikt over een grote moed en uithoudingsvermogen. De Pembroke kan soms wat dominant zijn, maar is over het algemeen een trouwe en geharde hond.
Als het gaat om kinderen kan de Pembroke goed overweg, mits hij met respect behandeld wordt. Hij hecht zich sterk aan zijn gezin en zal er alles aan doen om hen te beschermen. Het is dan ook geen verrassing dat dit ras populair is als gezinshond. De Pembroke is een echte aanwinst voor gezinnen die houden van een actieve en waakzame hond die altijd voor hen klaarstaat. Ze worden vaak beschouwd als "een grote hond in een klein verpakking".
Temperament van een Welsh Corgi Pembroke
De Welsh Corgi Pembroke is een gehoorzame, liefhebbende, loyale en diep toegewijde hond. Deze energieke viervoeter is extravert, vriendelijk en gedijt op menselijk gezelschap en aandacht. Bovendien is de Pembroke alert, onverschrokken en assertief. Ze hebben een uitstekend waakhondinstinct, maar hun vasthoudendheid kan soms ook tot problemen leiden. Als ze voor langere tijd alleen worden gelaten, worden ze rusteloos en verveeld, wat zal leiden tot destructief gedrag en overmatig geblaf.
De Welsh Corgi Pembroke is vaak op zijn hoede bij vreemden en beschermt zijn familie en territorium. Desondanks doet dit ras het meestal goed met andere huisdieren. Het is belangrijk om de Pembroke op jonge leeftijd goed te socialiseren en te trainen om ongewenst gedrag te voorkomen. Het is een moedige en geharde hond met veel uithoudingsvermogen, waardoor ze uitstekende honden zijn voor actieve eigenaren.
Verzorging van een Welsh Corgi Pembroke
De Welsh Corgi Pembroke is een ras dat relatief weinig onderhoud vereist. Hun korte vacht hoeft niet vaak geborsteld te worden en wassen moet alleen worden gedaan als dat nodig is.
De Welsh Corgi Pembroke is speciaal gefokt op extreem korte poten (chondrodysplasie), maar deze korte poten hebben een bijzonder nadelige invloed op het lichaam en de gezondheid van deze honden. Een van de problemen die deze honden ondervinden is de gevoeligheid voor pijnlijke gewrichtsaandoeningen, zoals heup- en elleboogdysplasie. Een ander probleem dat vaak voorkomt bij de Welsh Corgi Pembroke als gevolg van de korte poten is het radius curvus syndroom. Dit is een groeistoornis aan de ellepijp en het spaakbeen, waarbij de ellepijp harder groeit en om het spaakbeen heen kruipt, wat leidt tot kromme, naar buiten gedraaide voorpoten.
Voor de Pembroke zijn de volgende DNA-testen beschikbaar om te testen op erfelijke aandoeningen:
- Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg)
- Exercise induced collapse (EIC) (instorten door inspanning)
- Von Willebrands ziekte (bloedstollingsziekte)
- X-chromosoom gebonden spierdystrofie (spierziekte door gebrek eiwit)
Genetische mutatie die bekend staat als de "Corgi-staart"
Het gen dat verantwoordelijk is voor de korte staart bij de Welsh Corgi Pembroke wordt beschouwd als een autosomaal dominant kenmerk, wat betekent dat slechts één kopie van het gen nodig is om de korte staart te produceren. Dit gen kan ook de grootte van de staart beïnvloeden, variërend van korter dan normaal tot volledig afwezig. Dit kenmerk is uniek voor de Welsh Corgi Pembroke en is een resultaat van selectieve fokpraktijken die al honderden jaren teruggaan.
Vacht van een Welsh Corgi Pembroke
De beharing van de Welsh Corgi Pembroke is van middelmatige lengte en recht van structuur. De vacht heeft een dichte ondervacht en mag niet zacht, golvend of draadharig zijn. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen om klitten en overtollig haar te verwijderen.
Wat betreft de kleur van de vacht, zijn alle effen kleuren toegestaan, waaronder rood, sable, fawn en black and tan. Ook witte aftekeningen op de benen, borst en hals zijn mogelijk. Een kleine hoeveelheid wit aan het hoofd en voorsnuit is ook toegestaan.
Trainen en opvoeden van een Welsh Corgi Pembroke
De Welsh Corgi Pembroke is een slimme en actieve hond die graag leert en graag bezig is. Het is belangrijk om ze van jongs af aan te trainen en te socialiseren, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot goed aangepaste volwassen honden.
Omdat de Pembroke intelligent en onafhankelijk is, is het belangrijk om een ??sterke en consistente leider te zijn tijdens de training. Beloningen, lof en positieve bekrachtiging werken het beste bij deze honden. Het gebruik van harde straffen of negatieve versterking kan averechts werken en de hond angstig of onzeker maken. Puppycursussen zijn een geweldige manier om te beginnen met trainen en socialiseren. Dit geeft de puppy de kans om te wennen aan andere honden en mensen, en helpt ook bij het ontwikkelen van basisvaardigheden zoals zindelijkheidstraining en gehoorzaamheid.