De Schapendoes: vrijdenkend, onafhankelijk en levendig ras

Alles wat je wilt weten over de Schapendoes

Over de Schapendoes

De Schapendoes is een typische schaapsherdershond die veel zelfstandigheid nodig heeft om te kunnen werken. Oorspronkelijk werd dit ras gebruikt door herders in Drenthe en op de Veluwe, maar in de literatuur en schilderkunst werd hij niet genoemd. Het ras werd niet historisch erkend als ras, maar als werk- en gebruikshond. Er waren geen speciale namen voor het ras, maar wel veel synoniemen zoals herdersdoes, siep en olde grise.

De Schapendoes behoort tot de grotere groep van langharige herdershonden met een dicht behaard hoofd. Hij is verwant aan andere rassen zoals de Bearded Collie, de Puli, de Owczarek Nizinny, de Bobtail, de Briard, de Bergamasco en de Duitse Schafpudel van de variëteit die in Hessen, Odenwald en in het Nederrijn gebied voorkomt. Al deze rassen lijken op elkaar en zijn verkleinde mutaties van berghonden.

Kynoloog P.M.C. Toepoel wordt beschouwd als de initiator voor de (weder)opbouw van dit ras. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist hij interesse te wekken voor de Schapendoes en tussen 1940 en 1945 werden exemplaren van dit bijna verdwenen ras overal waar hij ze maar vond, gebruikt voor de fok. In 1953 werd de Schapendoes voor het eerst erkend als ras, in 1954 werd de standaard vastgesteld en werd het ras opgenomen in het stamboek. De definitieve erkenning volgde in 1971, waarna alleen nog maar gefokt werd met geregistreerde honden.

Tegenwoordig is de Schapendoes een gezelschapshond die nog steeds graag actief bezig is. Hij heeft voldoende beweging en mentale uitdaging nodig om gelukkig te zijn. Het is een intelligente hond die graag trucjes leert en zich goed aanpast aan verschillende activiteiten. Hij is vriendelijk, enthousiast en sociaal, zowel met mensen als met andere honden. Door zijn levendige karakter en behoefte aan beweging is hij minder geschikt voor mensen die veel werken en weinig tijd hebben voor hun hond.

Wat kost een Schapendoes

De kosten voor een Schapendoes kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Schapendoes ergens tussen de $1,200 en de $2,000 zal liggen.

Karakter van een Schapendoes

De Nederlandse Schapendoes is een lichtgebouwde en levendige hond. Hoewel er tegenwoordig nog maar weinig Schapendoezen zijn die als herdershond bij een schaapskudde werken, is het ras van oorsprong nog steeds een herdershond. Dit betekent dat de Schapendoes nog steeds een alerte, actieve en waakzame huishond is, die graag blaft. Hij is zeer beweeglijk, wendbaar en bijzonder alert op de bewegingen van zijn "kudde", oftewel zijn menselijke familie.

Het opgewekte karakter van de Schapendoes in combinatie met zijn harige uiterlijk en grote, ronde donkerbruine ogen maakt hem een aantrekkelijke hond waar menig hondenliefhebber voor is gevallen. De Schapendoes is attent, schrander, levendig en opgewekt, maar kan ook eigenwijs zijn. Een goede en consequente opvoeding is daarom belangrijk, waarbij het aan te raden is om op een positieve manier te trainen en te belonen.

Temperament van een Schapendoes

Potentiële eigenaren die geen ervaring hebben met honden moeten zich ervan bewust zijn dat onder die knuffelvacht van een Schapendoes een pittig karakter kan schuilen. Het is daarom een uitdaging voor iedere baas, vooral voor beginners. Om een Schapendoes in huis te nemen, zijn geduld, humor, consequent zijn en uithoudingsvermogen nodig, naast de bereidheid om de hond regelmatig uitgebreid te borstelen en kammen.

De Schapendoes is zeer loyaal, toegewijd, slim en onvermoeibaar. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en beschikken over veel kracht. Ze doen het goed met attente kinderen en andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid. Ze zullen blaffen als ze problemen of gevaar waarnemen en zijn goede waakhonden. De Schapendoes is vrijdenkend, onafhankelijk en levendig van aard.

Verzorging van een Schapendoes

De vacht van de Schapendoes moet eens per twee of drie weken geborsteld worden. Vooral klitten in het onderhaar dienen met de hand uit elkaar geplukt te worden. Een gezonde vacht is zelfreinigend en wassen is daarom niet nodig. Door het wassen wordt het haar ontvet en te zacht, waardoor het sneller zal vervuilen en klitten. Alleen in gevallen waarbij er geen andere mogelijkheid is, zoals wanneer je hond in viezigheid is gerold, is een wasbeurt met een goede hondenshampoo onvermijdelijk.

De Nederlandse schapendoes staat bekend om het hebben van weinig erfelijke aandoeningen. Dit betekent dat dit ras een relatief laag risico heeft op het ontwikkelen van erfelijke aandoeningen. De meest voorkomende erfelijke aandoening bij de schapendoes is progressieve retina-atrofie, een oogaandoening die uiteindelijk tot blindheid kan leiden. Gelukkig bestaat er een DNA-test om te testen op deze aandoening. De rasvereniging schrijft deze test als verplicht voor, zodat voorkomen kan worden dat er nog lijders aan PRA worden geboren. Door deze test en de goede fokpraktijken van de vereniging blijft de Nederlandse schapendoes een gezond en vitaal ras. Het is altijd aan te raden om bij de aanschaf van een hond te informeren naar de gezondheid van de ouderdieren en eventuele testresultaten.

Vacht van een Schapendoes

De Schapendoes heeft een zelfreinigende dubbele vacht. De bovenvacht is golvend, lang, hard en dicht, de ondervacht is dik en zacht. Dit ras verliest weinig tot geen haar. Elke kleur van de vacht is toegestaan

Trainen en opvoeden van een Schapendoes

De Schapendoes is een intelligente en actieve hond die veel beweging en mentale uitdaging nodig heeft. Het is dan ook belangrijk om hem op de juiste manier op te voeden en te trainen.

De opvoeding van een Schapendoes begint al op jonge leeftijd. Het is belangrijk om hem op een positieve manier te laten wennen aan verschillende situaties, mensen en dieren. Socialisatie is essentieel voor het ontwikkelen van een evenwichtig karakter.

De Schapendoes heeft een pittig karakter en kan eigenwijs zijn. Het is belangrijk om op een consequente manier leiding te geven en grenzen te stellen, zonder hierbij te hard of te streng te zijn. Geduld en humor zijn belangrijke eigenschappen bij het opvoeden van een Schapendoes.

Het trainen van een Schapendoes vergt ook de nodige aandacht en inzet. Door zijn intelligentie is hij snel in staat om te leren, maar hij kan ook eigenwijs zijn en zijn eigen wil hebben. Het is belangrijk om hem op een positieve en beloningsgerichte manier te trainen.

Het is aan te raden om te beginnen met basisoefeningen zoals zit, af, hier en blijf. Vervolgens kan er worden gewerkt aan gehoorzaamheid, bijvoorbeeld het lopen aan de lijn, het komen op commando en het negeren van afleidingen. Het is ook belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan zijn natuurlijke behoefte om te bewegen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld behendigheidstraining of speuren.

Activiteit en bewegen van een Schapendoes

De Schapendoes is een zeer actieve hond die veel beweging nodig heeft om zich goed te voelen. Dagelijks een flinke wandeling maken en regelmatig spelen en rennen in een veilige omgeving is essentieel voor zijn gezondheid en welzijn. Het is belangrijk om hem voldoende uit te dagen met uitdagende spelletjes, interactieve speeltjes en oefeningen. Daarnaast kan de Schapendoes ook goed presteren in hondensporten, zoals agility en flyball. Door zijn atletische bouw en behendigheid is hij hier uitermate geschikt voor.

Naast lichaamsbeweging heeft de Schapendoes ook mentale uitdagingen nodig om zich goed te ontwikkelen. Hij houdt van het werken en het oplossen van problemen, dus het is aan te raden om hem regelmatig nieuwe uitdagingen te geven. Denk hierbij aan hersenwerk, zoekspelletjes en trainingsoefeningen waarbij hij moet nadenken en leren. Het is belangrijk om de training positief en leuk te houden, want de Schapendoes reageert goed op beloning en bevestiging van zijn prestaties.

Kenmerken van een Schapendoes

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 13-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 43-50 cm. Teef: 40-47 cm
  • Gewicht: Reu: 12-25 kg. Teef: 12-20 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Schapendoes

De Schapendoes is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Schapendoes is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource: Kobus van Leer, Pixabay

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test