Het Schipperke: een levenslustig en energiek ras

Alles wat je wilt weten over de Schipperke

Over de Schipperke

Het Schipperke is een hondenras waarvan de naam afkomstig is van het Vlaamse dialect en 'kleine scheper' of 'herdershondje' betekent. Het ras is nauw verwant aan de Belgische Herdershonden en de Leuvenaar, een kleine herdershond die voornamelijk zwart is. De oorsprong van het Schipperke is echter nog steeds gehuld in mysterie en de werkelijke afkomst van het ras is niet bekend.

Het Schipperke staat bekend als een uitstekende jager van muizen, ratten, mollen en ander ongedierte. Het ras werd voor het eerst tentoongesteld in 1882 in Spa en kwam in de mode dankzij de Belgische koningin Maria Henrica. In 1887 werden de Schipperkes ook geïntroduceerd in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

De eerste rasstandaard werd vastgesteld in 1888 door de oudste Belgische rasvereniging, die datzelfde jaar werd opgericht en verantwoordelijk is voor het ras. In de loop der jaren is het nodig geweest om eenheid te brengen in het type van het Schipperke. In die tijd werd gesproken van de variëteiten of types van Antwerpen, Leuven en Brussel. Tegenwoordig staat het Schipperke bekend als een intelligent en levendig ras, dat zeer toegewijd is aan zijn baas en graag actief bezig is.

Wat kost een Schipperke

De kosten voor een Schipperke kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Schipperke ergens tussen de € 750 en de € 1.250 zal liggen.

Karakter van een Schipperke

Het Schipperke is een uitstekende waakhond, intelligent, alert en actief, temperamentvol, nieuwsgierig, speels, enigszins achterdochtig tegenover vreemden en staat erom bekend graag te blaffen. Over het algemeen kan hij goed overweg met kinderen en laat hij andere huisdieren met rust. Het Schipperke heeft van nature de neiging om op alles te jagen wat beweegt: vliegen, muggen, muizen, ratten, konijnen, vogels, enzovoort. Er zijn er zelfs bij die het met paarden of koeien proberen. Enige zelfoverschatting is niet ongewoon bij deze hond.

Temperament van een Schipperke

Het Schipperke kan goed met kinderen, maar moet als pup worden gesocialiseerd rond andere dieren anders kunnen ze territoriaal worden. Het Schipperke heeft een temperamentvol karakter en is zeer intelligent, alert en beweeglijk. Het is nieuwsgierig, speels en blaft nogal graag. Het is van nature wantrouwig tegenover vreemden en kan daarom een goede waakhond zijn. Over het algemeen kan het Schipperke goed opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Als je het karakter en het temperament van het Schipperke samevoegt dan kunnen we zeggen dat het Schipperke een uitmuntend waakhondje is en een opvallende "waarschuwer". De hond barst van vitaliteit en blijft afstandelijk ten opzichte van vreemden. Het ras staat bekend om zijn beweeglijkheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Altijd alert en bezig met zijn omgeving, is het Schipperke klaar om te bijten ter bescherming van voorwerpen die hem zijn toevertrouwd. Het ras is zeer kindvriendelijk en altijd nieuwsgierig om te weten wat er gebeurt achter gesloten deuren of met verplaatste voorwerpen. 

Verzorging van een Schipperke

Kammen of borstelen met een stevige borstel zal voldoende moeten zijn voor dit schone ras. 

Het is niet nodig om het Schipperke vaak te wassen, aangezien zijn vacht van nature zelfreinigend is. Als wassen toch noodzakelijk is, moet een hondenshampoo gebruikt worden om de vacht en huid niet te beschadigen. Controleer wel regelmatig de oren van het Schipperke om eventueel schoon te maken om infecties te voorkomen. De nagels moeten ook regelmatig geknipt worden om te voorkomen dat ze te lang worden.

Het Schipperke heeft een aanleg voor bepaalde erfelijke aandoeningen, zoals hypothyroïdie, epilepsie, heupdysplasie,  PRA en grauwe staar. Het is daarom belangrijk om bij het fokken van Schipperkes te letten op het voorkomen van deze aandoeningen en om bij de aanschaf van een Schipperke te informeren naar de gezondheid van de ouders en voorouders.

Vacht van een Schipperke

Het Schipperke heeft een karakteristieke beharing die zeer overvloedig en recht is. De vacht vormt een halskraag, manen, een borstveer en een broek, wat het hondje zijn unieke silhouet verleent. De kleur van de vacht is meestal zwart, hoewel in sommige landen andere kleuren ook worden toegestaan volgens de rasstandaards. De ogen zijn donkerbruin van kleur en de oren zijn hoog ingeplant, driehoekig van vorm en staand.

In Nederland is het sinds 2006 verboden om de staart van een Schipperke te couperen. Het gewenste uiterlijk van de staart is afhangend in rust en horizontaal gedragen tijdens het bewegen. Het wordt echter getolereerd als de staart naar voren gekruld is en rust op de rug. 

Trainen en opvoeden van een Schipperke

Het trainen en opvoeden van een Schipperke vereist geduld, consistentie en positieve bekrachtiging. Het Schipperke is slim en leert snel, maar kan soms koppig zijn en zijn eigen plan trekken. Het is daarom belangrijk om te beginnen met de training en socialisatie op jonge leeftijd. Dit omvat het aanleren van basiscommando's, zindelijkheidstraining en het wennen aan verschillende situaties en mensen.

Het Schipperke heeft behoefte aan mentale en fysieke stimulatie, dus het is belangrijk om regelmatig tijd te besteden aan spelletjes, wandelingen en andere activiteiten. Omdat het Schipperke graag blaft, kan het nuttig zijn om hier speciale aandacht aan te besteden tijdens de training en te leren hoe je dit gedrag kunt beperken.

Het is ook belangrijk om het Schipperke niet te veel alleen te laten, omdat dit kan leiden tot verveling en destructief gedrag. 

Activiteit en bewegen van een Schipperke

Het Schipperke is een zeer actieve hond die veel beweging nodig heeft. Dagelijkse wandelingen en speeltijd in een omheinde ruimte zijn essentieel voor het welzijn van deze hond. Het is ook belangrijk om hem voldoende mentale stimulatie te bieden, zoals spelletjes en training. Vanwege zijn energieke aard en jachtinstinct moet hij worden aangelijnd tijdens wandelingen om te voorkomen dat hij achter kleine dieren aanrent.

Ondanks zijn hoge energieniveau past het Schipperke zich goed aan aan het leven in een appartement, op voorwaarde dat hij voldoende beweging krijgt en mentaal wordt gestimuleerd. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het Schipperke van nature een actieve hond is en dat een gebrek aan beweging en stimulatie kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals blaffen en vernielzucht.

Kenmerken van een Schipperke

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 12-13 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 30-32 cm. Teef: 30-32 cm
  • Gewicht: Reu: 3-8 kg. Teef: 3-8 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Schipperke

De Schipperke is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Schipperke is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:


ImageSource:JezevecStendencíLouhovatCaj, Schipperkehpg002, modified, CC BY-SA 4.0

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test