De Tibetaanse terriër is al een zeer oud ras en wordt zelfs ingedeeld bij de Ancient dog breeds, de 14 rassen die genetisch gezien het dichtst bij de wolf staan. In de berggebieden in de Himalaya konden ze vanwege hun grootte en lenigheid diensten verrichten op plekken die voor grotere honden niet te bereiken waren. De Tibetaanse terriër werd door de boeddhistische monniken gehouden als gezelschapshond. De monniken leefden in geïsoleerde kloosters en deze honden werden als waardevolle gift beschouwt en ze zouden geluk brengen.
De kosten voor een Tibetaanse Terriër kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Tibetaanse Terriër ergens tussen de € 1.000 en de € 2.500 zal liggen.
De Tibetaanse Terriër is van een gemiddelde grootte. Met hun lange vacht die de ogen bedekken lijken ze eerder op een miniatuur herdershond. Hoewel ze de naam Terriër dragen hebben ze absoluut niet de kenmerken van een Terriër. Een terriër is een jachthond en de Tibetaanse Terriër werden gehouden voor het houden en het bewaken van vee. De Tibetaan is een uitstekende metgezel, maar ze zijn ook zeer geschikt voor de bewaking, voor het hoeden en het beschermen.
De Tibetaanse terriër is een gezelschapshond die dol is op mensen. Hij is levendig, vriendelijk, moedig, intelligent, attent, waaks, vrolijk en vredelievend. Met andere huisdieren, zoals katten en konijnen, kan hij over het algemeen goed overweg. Hij is graag bij kinderen en zal zelden of nooit agressief gedrag vertonen. In ongemakkelijke situaties zal hij eerder weglopen dan agressief worden. Binnenshuis is de Tibetaanse terriër rustig. Mits goed getraind kan hij prima alleen thuisblijven, maar het is belangrijk om hem hier als puppy aan te laten wennen. Zijn blaf is uniek en wordt luider en hoger naarmate hij langer blaft. Hij staat echter niet bekend als een "keffer". Hoewel zijn uiterlijk klein is, gedraagt hij zich als een grote hond. Fysiek en mentaal is hij sterk en vol energie. Hij kan echter agressief zijn naar andere honden, vooral als hij aan de lijn zit.
De vacht van de Tibetaanse terriër moet dagelijks grondig geborsteld worden om klitten te voorkomen. Extra aandacht is nodig gedurende het eerste jaar vanwege de verandering in de haarstructuur van een jonge hond. Als dit wordt uitgesteld, kan de ondervacht gaan vervilten. Na het eerste jaar lijkt de haarstructuur anders te worden en de neiging tot klitten minder. Desalniettemin blijft regelmatig kammen en borstelen van groot belang.
Er zijn enkele erfelijke aandoeningen die kunnen voorkomen bij de Tibetaanse terriër, waaronder Lensluxatie, PRA en NCL/CCL. Er zijn echter DNA-testen beschikbaar voor deze aandoeningen. Verantwoordelijke fokkers die zijn aangesloten bij een goede rasvereniging zijn verplicht om deze testen uit te voeren bij de ouderdieren voordat er gefokt wordt.
De vacht van de Tibetaanse Terriër bestaat uit een dubbele laag. De onderlaag is dik en zacht, terwijl de bovenlaag lang en harig is met een structuur die lijkt op mensenhaar. De bovenvacht hoort niet zijdeachtig, wollig of gekruld te zijn. De vacht is dik en lang, maar reikt niet tot de grond zoals bij andere rassen zoals de Lhasa Apso of de Maltezer. Het haar bedekt het gezicht en de ogen, maar lange oogwimpers voorkomen dat het haar in de ogen komt. De vacht komt voor in een grote verscheidenheid van kleuren. Dit ras werpt weinig tot geen haar.
De Tibetaanse terriër is een makkelijk te trainen hond die graag rent en de omgeving verkent. Dagelijkse beweging is belangrijk, bijvoorbeeld door een middellange wandeling aan de riem of door te ravotten in een veilige tuin. Het ras kan in gematigd koude klimaten buiten leven, maar is meer geschikt als binnen- of binnen/buiten-hond. De Tibetaanse terriër is gevoelig voor de intonatie van de stem en luistert goed. Hij heeft een zachtaardig karakter en moet ook op die manier opgevoed worden, maar consistentie is hierbij belangrijk.
Vanwege zijn eigenzinnige karakter is het aan te raden om met een puppy op puppycursus te gaan en deze eventueel te laten volgen door een elementaire gehoorzaamheidscursus. Als de pup oud genoeg is, is het erg leuk voor baas en hond om behendigheid te volgen, al dan niet in wedstrijdverband.
De Tibetaanse terriër heeft dagelijkse beweging nodig in een veilige omgeving om zijn energie kwijt te kunnen. Hij is dol op rennen en verkennen. Middellange wandelingen aan de riem en ravotten in de tuin zijn ook goede manieren om hem te laten bewegen. Hoewel hij geschikt is om buiten te leven in gematigd koude klimaten, is hij meer een binnen- of binnen/buiten hond.
Formaat:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
De Tibetaanse Terriër is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Tibetaanse Terriër is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Hou mij op de hoogte bij reacties.
Plaats je bericht Lees hier ons privacy statement
Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Bedankt voor je reactie! Je bericht is geplaatst.
Er is iets niet goed gegaan Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Lees het artikel
Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?
Plaats advertentie
Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?
Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in
Video Foto
Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.
Doe de test