De Grote Zwitserse Sennenhond is een ras dat afkomstig is uit Zwitserland en al meer dan 2000 jaar oud is. De voorouders van dit ras werden gebruikt als werkhonden door de Romeinen en later als veedrijvers en waakhonden door de boeren in de Zwitserse Alpen.
In de 19e eeuw werd het ras bijna uitgestorven door de opkomst van de moderne landbouwtechnieken, maar dankzij de inspanningen van enkele liefhebbers werd het ras gered. In 1908 werd de rasstandaard vastgesteld en sindsdien heeft het ras een gestage populariteit genoten.
De Grote Zwitser is een indrukwekkende hond met een imposante uitstraling. Het ras wordt gebruikt als werkhond, gezinshond en showhond en is bekend om zijn loyaliteit, intelligentie en zachtaardige karakter.
De kosten voor een Grote Zwitserse Sennenhond kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Grote Zwitserse Sennenhond ergens tussen de $900 en de $1,500 zal liggen.
De Grote Zwitserse Sennenhond is van nature waakzaam en alert, dus hij zal zeker blaffen als hij iets verdachts opmerkt. Maar over het algemeen zijn ze geen agressieve honden en zullen ze hun familie en huis beschermen zonder gewelddadig te worden. Het is belangrijk om deze hond op jonge leeftijd goed te socialiseren om ervoor te zorgen dat hij niet overmatig wantrouwend of angstig wordt.
Stoer, maar met een hart van goud
De Grote Zwitser is een stoere hond met een hart van goud. Ze zijn evenwichtig, zelfverzekerd en hebben een trouw karakter. Het zijn goede bewakers en beschermers als het nodig is. Maar als je ze goed opvoedt en veel liefde geeft, dan kunnen ze ook prima op vakantie of boodschappen doen. Het zijn namelijk echte aanpassers. Deze honden doen het ook goed als werkhond, maar dan moet je wel de baas zijn. Dat geldt trouwens voor alle Sennenhonden.
De Grote Zwitser is een hond met een evenwichtig temperament en een rustig karakter. Hij is erg trouw en aanhankelijk aan zijn familie en is over het algemeen vriendelijk tegenover vreemden. Hoewel hij van nature waakzaam is, zal hij niet snel agressief worden en is hij geen bijter. Hij heeft wel behoefte aan een goede socialisatie en training om zijn natuurlijke neiging om te waarschuwen in goede banen te leiden. Deze hond heeft een sterke wil en heeft een consequente opvoeding nodig, maar hij zal graag leren en zijn baasje graag plezieren.
Dit ras verhaard gemiddeld en af en toe borstelen met een rubberen borstelen moet genoeg.
Bij de gezondheid van de Grote Zwitser moeten we vooral opletten op de gewrichten, oogziekten en epilepsie. Voordat er pups worden geboren, worden de ouders getest op HD, ED (elleboogdysplasie) en OCD (schoudergewricht). Bij sommige honden kan epilepsie voorkomen. Het is ook belangrijk dat hun ogen regelmatig worden gecontroleerd door een dierenarts die gespecialiseerd is in oogziekten. Gelukkig heeft de fokcommissie veel contacten en informatie over Grote Zwitsers met epilepsie, zodat dit meegenomen kan worden in de fokadviezen.
De Grote Zwitser heeft een korte dubbele vacht. De toplaag is dicht en enigszins grof, terwijl de ondervacht dik moet zijn.
De Grote Zwitser kan drie kleuren hebben: diepzwart/wit/tan. Dit betekent dat de vacht een diepzwarte grondkleur heeft met daarop diepe, bruinrode "brand" (bruine vlekken) aan de wangen, boven de ogen, aan alle vier de benen en op de borst. Het is een prachtige kleurencombinatie die de Grote Zwitser nog meer laat opvallen.
De Grote Zwitser heeft een consequente en liefdevolle opvoeding nodig, met een goede dosis geduld en doorzettingsvermogen. Ze zijn slim en alert, maar soms ook koppig en eigenwijs. Het is belangrijk om de trainingen gevarieerd te houden, zodat ze niet verveeld raken. Socialisatie is ook erg belangrijk, vooral tijdens hun puppyfase, zodat ze goed kunnen omgaan met andere honden, mensen en situaties. Ze zijn gevoelig voor de stem en lichaamstaal van hun baasje, dus positieve bekrachtiging en beloningen zijn effectiever dan harde bestraffing. Het is ook belangrijk om een rustige en stabiele omgeving te bieden, aangezien ze gevoelig kunnen zijn voor stress en onrust.
Als Sennenhond heeft de Grote Zwitser veel beweging nodig, het zijn geen honden voor mensen die het liefst de hele dag binnen zitten. Ze houden van wandelen, rennen en spelen. Een dagelijkse wandeling van minstens een uur en het spelen van actieve spellen in de achtertuin is essentieel om ze fysiek en mentaal gezond te houden. Ook zijn ze dol op trek- en draagsporten, zoals wandelen of fietsen met een karretje. Het is belangrijk om hun energie op een positieve manier te kanaliseren, anders kunnen ze destructief gedrag vertonen. Het is ook goed om ze te betrekken bij trainingen, zowel fysiek als mentaal, zoals gehoorzaamheidstraining en behendigheid. Kortom, de Grote Zwitser heeft een actieve levensstijl nodig.
Formaat:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
De Grote Zwitserse Sennenhond is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Grote Zwitserse Sennenhond is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Hou mij op de hoogte bij reacties.
Plaats je bericht Lees hier ons privacy statement
Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Bedankt voor je reactie! Je bericht is geplaatst.
Er is iets niet goed gegaan Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Lees het artikel
Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?
Plaats advertentie
Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?
Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in
Video Foto
Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.
Doe de test