Over de Mastiff
Het ras van de Mastiff is al bijna duizend jaar bekend en komt oorspronkelijk uit Engeland. De herkomst van de naam is echter onbekend en hoewel de term Bandog soms ook voor de Mastiff werd gebruikt, betekent het simpelweg "kettinghond". Toch wordt gesuggereerd dat het woord Bandog in de boswetten van koning Knoet als een apart ras wordt genoemd, wat kan duiden op een bredere betekenis dan alleen een hond aan een ketting.
In de 19e eeuw is men begonnen met de fok van de Mastiff. Zo waren er onder andere een Spaanse Buldog, een grote zwarte dogachtige van onbekende oorsprong en een effen gele "Alpenmastiff". De oudste bekende fokker van Mastiffs, dhr. Thomson, kwam uit een familie waar men al eerder Mastiffs fokte en had dus ervaring met de oorspronkelijke Mastiffs. Zijn observaties over wat een echte Mastiff kenmerkt, zijn relevant. Zo beschreef hij onder andere de behoefte aan een klein, eventueel halfstaand oor, niet te zwaar, maar vooral gaaf botwerk en een grote beweeglijkheid en energie. Ook beschreef hij het beheerste karakter en de besluitvaardigheid van de dieren.
De Mastiff heeft in de loop der tijd vele taken vervuld, waaronder de jacht op groot wild, het drijven van vee, het bewaken van huis en haard en het beschermen van ridders die van hun paard waren gevallen. Helaas werden ze ook ingezet voor minder nobele doeleinden, zoals het sarren van stieren, beren en leeuwen. Tegenwoordig is de belangrijkste functie van de Mastiff het beschermen van het huis en de gezinsleden.
Wat kost een Mastiff
De kosten voor een Mastiff kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Mastiff ergens tussen de $600 en de $1,500 zal liggen.
Karakter van een Mastiff
De Mastiff staat bekend om zijn vriendelijke, rustige en evenwichtige karakter. Ze hebben een nobele terughoudendheid wat betreft agressie en zijn in staat om hun immense kracht en omvang te beheersen. Hoewel ze indrukwekkend en imposant zijn, zijn ze zelden luidruchtig en hebben ze geen neiging tot onnodig blaffen. Ze zijn erg loyaal en toegewijd aan hun gezin en tonen vaak genegenheid door middel van rustig aanraken en knuffelen.
De Mastiff staat ook bekend om zijn gereserveerde karakter. Het opvallende is dat deze honden zelf de benadering beginnen en niet houden van mensen die gelijk druk doen en veel praten. Een Mastiff laat zich niet snel afleiden en zal altijd opletten of zijn baasje bedreigd wordt. Opvallend is dat ze vaak erg nonchalant zijn wat betreft hun eigen veiligheid.
Uitgesproken goede waakhonden zijn Mastiffs niet, omdat ze pas actie ondernemen als er echt gevaar dreigt en ze niet snel blaffen. Hierdoor zijn ze in sommige opzichten minder geschikt als waakhond dan nerveuzere rassen die wel snel alarm slaan.
Over het algemeen zijn Mastiffs intelligente honden die gemakkelijk te trainen zijn als hun baasjes consequent en geduldig zijn. Hun grootte en kracht moeten echter in aanmerking worden genomen bij de training, en een ervaren trainer kan nuttig zijn bij het trainen van een Mastiff.
Temperament van een Mastiff
De Mastiff is een waakzaam, betrouwbaar en intelligent ras en ze zijn zeer loyaal en toegewijd aan hun familie. Ze hebben menselijk gezelschap en genegenheid nodig en kunnen er niet goed tegen als ze voor lange tijd alleen worden gelaten. Het ras gedijt het beste in een huis met oudere en attente kinderen. Over het algemeen kunnen ze niet goed overweg met andere huisdieren waarmee ze niet zijn opgegroeid. De Mastiff is van nature beschermend en erg bezitterig over hun familie en huis. Dit ras wordt niet aanbevolen voor beginnende, onervaren of passieve eigenaren.
Verzorging van een Mastiff
De Mastiff vereist minimale verzorging. Af en toe borstelen met een stevige borstel is genoeg en wassen moet alleen gedaan worden wanneer dat nodig is.
De Mastiff behoort tot de extreem zware honden, met een gewicht tot wel 80 kg. Hierdoor hebben ze vaak te maken met heupdysplasie en elleboogdysplasie, pijnlijke gewrichtsaandoeningen die al op jonge leeftijd kunnen optreden. Door de losse huid op de kop en het lichaam hebben Mastiffs regelmatig last van omkrullende oogleden (ectropion, entropion) en huidplooiontsteking (huidplooidermatitis). Bovendien zijn ze gevoeliger voor maagdraaiing (maag-dilatatie-volvulus) vanwege hun grootte en bouw. Het is belangrijk om te beseffen dat de kosten voor voeding, medicijnen, operaties en verzorging bij grote honden hoger zijn dan bij kleinere rassen. Ook leven grote honden gemiddeld genomen minder lang. Een Mastiff heeft een gemiddelde levensverwachting van slechts 7 jaar.
Welke DNA testen zijn er beschikbaar voor de Mastiff?
Er zijn DNA-testen beschikbaar voor de volgende aandoeningen bij Mastiffs:
- Cystinurie (vorming van cystine-stenen in de nieren)
- Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering van het netvlies)
Vacht van een Mastiff
De Mastiff heeft een korte en dikke vacht die bestaat uit dicht bij elkaar geplaatste haren. De vacht kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder effen kleuren zoals geel, bruin, rood, zilver en gestroomd. Gestroomde honden hebben een gemengde kleur van donkere en lichtere strepen op een lichtere achtergrond. Ook zijn er Mastiffs met een witte borst en tenen, wat een witte aftekening wordt genoemd. Over het algemeen heeft de Mastiff weinig verzorging nodig vanwege de korte vacht, maar regelmatig borstelen kan helpen om de vacht glanzend en gezond te houden.
Trainen en opvoeden van een Mastiff
Training en opvoeding van de Mastiff vereisen speciale aandacht vanwege de grootte en kracht van het ras. Het is belangrijk om de Mastiff te socialiseren vanaf jonge leeftijd om agressief gedrag te voorkomen. Een positieve en consequente training is essentieel voor dit ras, omdat ze een gevoelige ziel hebben en geen harde hand nodig hebben om te leren.
Vanwege hun grootte en potentieel gevaarlijke kracht is het belangrijk om de Mastiff op jonge leeftijd te leren wat acceptabel gedrag is. Het is belangrijk om hun bijtreflex te controleren en om te leren om zachtjes te spelen. Het is ook belangrijk om ze te leren om aan de lijn te lopen, omdat ze anders kunnen trekken en hun baasjes omver kunnen trekken.
Het is belangrijk om te onthouden dat de Mastiff een toegewijde hond is die zich sterk hecht aan zijn gezin. Het is belangrijk om genoeg tijd te besteden aan de Mastiff en hem te betrekken bij het gezinsleven. Dit ras zal niet gedijen als hij voor langere tijd alleen gelaten wordt.
Activiteit en bewegen van een Mastiff
De Mastiff heeft geen zeer hoge activiteit en bewegingsvereisten. Ze zijn over het algemeen vrij rustig en hebben slechts matige lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dagelijkse wandelingen zijn natuurlijk wel noodzakelijk. Reguliere lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet zijn belangrijk om hun gezondheid en welzijn te behouden. Overmatige lichaamsbeweging of training moet worden vermeden omdat het de gewrichten kan belasten en de groei van een jonge Mastiff kan beïnvloeden.
Kenmerken van een Mastiff
- Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
- Leeftijd: 9-11 jaar
- Schofthoogte: Reu: 70-75 cm. Teef: 70-75 cm
- Gewicht: Reu: 80-95 kg. Teef: 80-95 kg
Ziektes bij een Mastiff
De Mastiff is een rashond die een zeer hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Mastiff is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
ImageSource:Claudio Gennari from Roma, Italia, My name is Pluto ...English Mastiff... (3320363662), modified, CC BY 2.0