De Kleine Münsterländer is afkomstig is uit Duitsland. Voorheen werd dit ras ook wel aangeduid als Heidewachtel. Deze naam werd in 1920 afgeschaft aangezien dit verwarring gaf met de Duitse wachtelhond. Vandaag de dag wordt de Münsterländer als gezelschaphond gehouden, maar oorspronkelijk werd deze rashond gebruikt als jachthond op konijnen en hazen. De Kleine Münsterländer is oorspronkelijk één van de verschijningsvormen van de Spioen, het bruinbonte jachthondje dat in de Middeleeuwen voorkwam in West-Europa. Deze honden stonden ook wel bekend als 'vogelhonden'. Ze werden gebruikt om het wild op te drijven, zodat er met jachtvogels op gejaagd kon worden.
De kosten voor een Heidewachtel - Kleine Münsterländer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Heidewachtel - Kleine Münsterländer ergens tussen de $1,000 en de $1,750 zal liggen.
De Münsterländer kan eigenwijs en koppig zijn en hebben daarom een vaste, consequente opvoeding nodig. Maar dit mag niet met de harde hand gebeuren. Het is niet het makkelijkste ras om te trainen en dit komt met name door zijn koppigheid. Hier moet je als baas echt tegen kunnen. Toch maakt dit deze rashond een initiatiefrijke jachthond die voor alle soorten jacht kan worden ingezet. Naast het feit dat de Kleine Münsterländer bijzonder geschikt is om te gebruiken als jachthond, word dit ras tegenwoordig steeds vaker gebuikt als gezinshond. Om hem als gezinshond gelukkig te houden is het van belang dat deze hond meer dan genoeg beweging krijgt. Boswandelingen, strandwandelingen en vooral veel werken voor de baas zijn daarom zeker aan de Kleine Münsterländer besteed. De kleine Münsterlanders zijn energieke, intelligente en zachtaardige honden en hebben een ongecompliceerd, vrolijk karakter. Als ze aan het werk zijn in het veld dan zijn ze onvermoeibaar en vrij hard voor zichzelf. De meeste Münsterländer goed met kinderen overweg bij wie ze zijn opgegroeid. Ook de omgang met soortgenoten en andere huisdieren mag geen problemen geven.
De heidewachtel is dus een jachthond, maar ook prima geschikt als huishond. Hij kan goed het erf en het goed bewaken, maar verwacht niet dat hij echt de held gaat uithangen. Gewoon lekker blaffen is voor hem al genoeg. In huis is het een intelligente hond met een vriendelijk karakter. Hij gaat goed om met kinderen en heeft net als alle honden genoeg beweging nodig. Een uitdagende wandeling is dan ook echt aan te raden! En natuurlijk heeft hij ook behoefte aan zijn eigen plekje, waar hij even lekker kan chillen zonder gestoord te worden door de kinderen. De hond kan er slecht tegen als hij buiten gesloten wordt bij de familie, dit heeft te maken met het feit dat ze zeer sociaal zijn.
De vacht van de heidewachtel is lekker fluffy en halflang, met leuke franjes aan de oren en poten. Ook hebben ze graag een mooie vlag aan hun staart wapperen. Wat deze honden echt uniek maakt, is hun liefde voor zwemmen en rennen, maar vooral voor het werken met hun neus. Geef ze een geur en ze gaan er als een speer achteraan!
Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar erfelijke aandoeningen bij de heidewachtel. Maar we weten wel dat deze hondensoort een groot risico heeft op heupdysplasie, wat al op jonge leeftijd kan optreden. Ook cataract komt geregeld voor bij de Heidewachtel.
De Munsterlanders heeft een middelmatig lange, gladde, volle en aanliggende vacht die weinig golvend is. Langere beharing wordt aangetroffen op de staart, achterkant van de poten en de oren.
Het opvoeden van een heidewachtel kan een uitdaging zijn! Het is belangrijk om te beseffen dat honden van nature roedeldieren zijn en dat het gezin waarin de hond leeft, de roedel is. Daarom moet de hond de laagste in rangorde zijn en zich hechten aan degene die het meest zelfverzekerd overkomt. Dat betekent dat het vooral om houding, gedrag en uitstraling gaat, niet om wie het hardst kan schreeuwen. In de opvoeding moet je duidelijk en consequent zijn en veel liefde en aandacht geven. Het belonen van goed gedrag is belangrijker dan het uitdelen van correcties. De heidewachtel is intelligent en zal de grenzen opzoeken en proberen te verleggen. Anticiperen op zijn gedrag kan veel problemen voorkomen. De heidewachtel is een jachthond en zal tijdens wandelingen altijd zijn neus gebruiken om geuren op te pikken en te speuren. Dit kan tot problemen leiden, dus wees voorbereid en probeer te anticiperen.
Als je een goed opgevoede en sociale heidewachtel wilt hebben, moet je hem van jongs af aan blootstellen aan verschillende situaties. Zo kan de pup wennen aan de drukte en geluiden van de maatschappij. Neem hem bijvoorbeeld eens mee in de auto, bus of trein, naar het winkelcentrum of de markt. Bouw deze uitstapjes geleidelijk op, zodat de hond niet overweldigd wordt door te veel indrukken. Als je bijvoorbeeld naar het winkelcentrum gaat, kies dan een rustig moment en vermijd de drukte met veel mensen. Ga ook eens een winkel binnen als dat is toegestaan. Om sociaal gedrag naar soortgenoten te ontwikkelen, is het belangrijk om je heidewachtel kennis te laten maken met andere honden en eventuele andere huisdieren. Verder moet hij leren dat het niet de bedoeling is om overal achteraan te jagen. Om trainingsproblemen tijdens jachthondentrainingen in de toekomst te voorkomen, moet de hond wel vroeg kennismaken met wild.
De heidewachtel is een stoere jager en daarom geliefd onder de kenners. Hij is slim en volhardend, en kan makkelijk concurreren met andere jachthondenrassen. Hij werkt voor en na het schot, wat betekent dat hij het veld afzoekt en voorstaat als hij wild ruikt. Hij kan ook aangeschoten wild opsporen en terugbrengen naar de jager. Ze houden ook van zwemmen, of het nu is om te apporteren of om af te koelen. Maar ze zijn ook slim genoeg om te proberen de grenzen te verleggen, bijvoorbeeld door opdrachten op hun eigen manier uit te voeren. Maar dat is wat hen juist zo charmant maakt voor liefhebbers van het ras!
De heidewachtel is een actieve hond die veel beweging en afwisseling nodig heeft. Dus, hetzelfde saaie rondje elke dag is echt niet genoeg voor deze slimme hond! Maar niet iedereen kan met de hond gaan jagen, dus je moet op zoek naar andere manieren om de hond te vermaken. Een puppycursus bij een kynologenvereniging is een goed begin om de gehoorzaamheid van de hond te trainen en om te leren hoe je de hond opvoedt. Maar het is nog leuker om met de hond naar een puppy-jachthondencursus te gaan! Hier leert de pup niet alleen de gehoorzaamheid, maar ook de eerste stappen van het jagen. Zo kan je hond lekker actief bezig zijn en ondertussen nieuwe vaardigheden leren.
Formaat:
Beweging:
Waakhond:
Onderhoud:
Sociaal:
De Heidewachtel - Kleine Münsterländer is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Heidewachtel - Kleine Münsterländer is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:
Hou mij op de hoogte bij reacties.
Plaats je bericht Lees hier ons privacy statement
Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Bedankt voor je reactie! Je bericht is geplaatst.
Er is iets niet goed gegaan Controleer of alle velden correct zijn ingevuld.....
Lees het artikel
Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?
Plaats advertentie
Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?
Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in
Video Foto
Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.
Doe de test