Over de Bernedoodle
De Bernedoodle, net als veel andere designerhonden, is een betrekkelijk nieuw hondentype. Aangenomen wordt dat deze hond het resultaat is van fokpogingen die vanaf 2003 werden ondernomen door Sherry Rupke in Canada. De kruising tussen de Poedel en de Berner Sennenhond werd gekozen om een gezelschapshond te creëren met zowel het gewenste uiterlijk als geliefde eigenschappen van beide rassen.
Tegenwoordig fokken verschillende fokkers met deze kruising om een consistentere verschijning en voorspelbaarder karakter te verkrijgen. Tot op heden worden deze honden niet erkend als een erkend ras door de Raad van Beheer, maar dit kan uiteraard in de toekomst veranderen.
Er drie verschillende maten Bernedoodles: de standaard Bernedoodle, de mini-Bernedoodle en de toy-Bernedoodle. De standaard Bernedoodle is het grootste formaat en kan wel tot 68 cm hoog worden. De mini-Bernedoodle is iets kleiner en varieert in grootte tussen de 46 en 56 cm. De toy-Bernedoodle is het kleinste formaat en bereikt een hoogte van ongeveer 35 cm.
Naast de variatie in grootte, kunnen Bernedoodles ook verschillende vachtkleuren hebben. Ze kunnen een combinatie hebben van de kenmerkende zwarte, witte en bruine kleuren van de Berner Sennenhond, maar ook effen zwarte, bruine of witte vachten komen voor.
Bij de eerste kruising tussen beide rassen ontstaat een F1 Bernedoodle. Deze hond zal een vacht hebben die minder verhaart, minder huidschilfers verliest en daardoor grotendeels hypoallergeen is. Voor veel mensen met een milde allergie is dit al een geschikte hond. De vacht kan golvend of krullend zijn, wat resulteert in minder haaruitval. De vacht kan echter ook lang en recht zijn, wat meer haarverlies kan veroorzaken. Bij ernstige allergie raden wij aan om te kiezen voor een Australian Bernedoodle, aangezien deze zeker vanaf de derde generatie hypoallergeen is.
Een F1b Bernedoodle is een terugkruising met een Poedel of Berner Sennenhond. Bij een terugkruising met een Poedel zal de vacht nog meer hypoallergeen zijn. Bij een terugkruising met een Berner Sennenhond zal de Bernedoodle meer eigenschappen van het karakter van de Berner erven.
Een F2 Bernedoodle is een kruising tussen twee F1 Bernedoodles.
De generaties F1, F2, F3 en backcross, wat houdt dit allemaal in?
De Bernedoodle is een zeer geschikte gezinshond. Ze hebben een goede interactie met kinderen, zijn leergierig en houden ervan om bij mensen te zijn.
Wat kost een Bernedoodle
De kosten voor een Bernedoodle kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Bernedoodle ergens tussen de $600 en de $900 zal liggen.
Karakter van een Bernedoodle
Qua karakter kan het nogal uiteenlopen met name bij de eerste generatie Bernedoodles. Wat wel vast staat is dat ze een zacht en vriendelijk karakter hebben.
Het kan echter voorkomen dat de Bernedoodle minder gewenste eigenschappen van zijn ouders overneemt, zoals het jachtinstinct van de Poedel of de koppigheid van de Berner Sennenhond. Met goede training en socialisatie is het mogelijk om dit gedrag onder controle te krijgen.
Over het algemeen is de Bernedoodle een intelligente, vriendelijke en loyale hond die een waardevolle aanvulling is op het gezin. Hun speelse en eigenwijze karakter zorgt voor veel vermaak, en eenmaal volwassen zijn ze betrouwbaar en gehoorzaam.
Temperament van een Bernedoodle
Het temperament van de Bernedoodle kan worden omschreven als vriendelijk, speels en aanhankelijk. Deze honden hebben over het algemeen een vrolijke en positieve instelling waardoor het geweldige huisdieren zijn.. Ze genieten van interactie met mensen en passen zich erg makkelijk aan.
Bernedoodles zijn zeer intelligent en zijn daardoor makkelijk te trainen en ze genieten van mentale uitdagingen. Dit maakt hen geschikt voor verschillende activiteiten, zoals gehoorzaamheidstraining, speurwerk en behendigheid.
Als het gaat om het omgaan met kinderen, hebben Bernedoodles meestal een geduldig en tolerant karakter. Ze hebben vaak een natuurlijke affiniteit voor kinderen en vinden het leuk om met hen te spelen.
Verzorging van een Bernedoodle
Over het algemeen heeft de Bernedoodle een vacht die golvend tot krullend kan zijn. De vacht van een Bernedoodle moet regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen en het wordt aanbevolen om dit minstens een paar keer per week te doen. Het kan zijn dat jou Bernedoodle professionele trimbeurten nodig heeft om de vacht in goede conditie te houden.
Erfelijke aandoeningen
Bij het fokken van Bernedoodles moet rekening worden gehouden met erfelijke aandoeningen. Zo moeten fokkers er bijvoorbeeld voor zorgen dat de Poedel-ouder geen bewezen gevallen van heupdysplasie of progressieve retina-atrofie heeft.
Berner Sennenhonden kunnen ook aanleg hebben voor heupdysplasie. Daarom is het essentieel dat fokkers de heupen van deze honden laten onderzoeken voordat ze worden ingezet voor de fokkerij. Bovendien zijn er genetische tests beschikbaar voor degeneratieve myelopathie, een neurologische aandoening die regelmatig voorkomt bij Berner Sennenhonden.
Trainen en opvoeden van een Bernedoodle
Met de intelligentie van zijn Poedelouder zou je denken dat de Bernedoodle gemakkelijk te trainen is. Dit is echter niet altijd het geval. De Berner Sennenhond staat erom bekend dat hij met name als pup soms koppig kan zijn. Hoewel ze hier vaak overheen groeien kan het voor potentiële eigenaren enigszins verrassend zijn als ze dit niet verwachten. Berners zijn ook uiterst gevoelig en kunnen gemakkelijk beledigd raken.
Vroege en voortdurende socialisatie van een Bernedoodle wordt aanbevolen om de kans verkleinen dat je eindigt met een terughoudende, voorzichtige en schrikachtige Bernedoodle. Hij moet op een veilige en gecontroleerde manier kennis maken met de wereld om hem heen. Bovendien moet hij met een zachte hand worden getraind.
Positieve bekrachtiging en beloningsgerichte training bieden hier de beste kans op succes. Als hij als puppy koppig is, blijf dan kalm en verlaag je verwachtingen. Straf werkt nooit.
Activiteit en bewegen van een Bernedoodle
Het energieniveau van de Bernedoodle kan nogal verschillen. Heeft de Berdedoodle meer eigenschappen van de Poedel dan zal hij meer behoefte hebben aan actieve wandel en speelsessies. Heeft de Berndedoodle meer van de Berner Senner dan zal hij wat rustiger zijn.
Bernedoodles zijn vaak geschikt voor diverse soorten trainingen, waaronder die voor reddingshond of therapiehond en bovendien genieten ze vaak van mantrailing of andere speuractiviteiten. Veel Bernedoodles, die de leergierigheid van Poedels erven, zijn dol op spelletjes waaerbij de mentaal uitgedaagd worden.