De Middenslagschnauzer: de hond met het menselijk brein

Alles wat je wilt weten over de Middenslagschnauzer

Over de Middenslagschnauzer

Van oorsprong kom hij uit Duitsland, de Standaard Schnauzer, ook wel Middenslag) is de oudste van de drie Schnauzer rassen.

De Middenslag Schnauzer heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. Oorspronkelijk werd dit ras in het zuiden van Duitsland gebruikt als stalhond vanwege zijn affiniteit met paarden. Het ras werd in de volksmond ook wel "Rattler" genoemd vanwege zijn uitstekende vermogen om ratten te vangen en deze in een handomdraai te doden. De Middenslag Schnauzer werd ook gebruikt als waakhond en gezelschapshond voor boeren en handelaren.

Tegenwoordig is de Schnauzer beschikbaar in drie verschillende maten:
De Riesenschnauzer, die 60 tot 70cm groot kan worden en verkrijgbaar is in de kleuren zwart en peper & zout.
De Middenslagschnauzer, die oorspronkelijk als ras bekend staat en 45 tot 50 cm groot kan worden in de kleuren zwart en peper & zout.
De Dwergschnauzer, die 30 tot 35 cm groot kan worden en beschikbaar is in de kleuren zwart, peper & zout, zwart-zilver en wit.

Vandaag de dag is de Middenslag Schnauzer een populaire gezelschapshond en een competente waakhond. Ze zijn intelligent, trouw en levendig en hebben veel beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen.

Wat kost een Middenslagschnauzer

De kosten voor een Middenslagschnauzer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Middenslagschnauzer ergens tussen de € 900 en de € 1.500 zal liggen.

Karakter van een Middenslagschnauzer

Ze zijn robuust en middelgroot en dit ras wordt vaak aangeduid als "de hond met het menselijk brein". 

De Schnauzer staat bekend om zijn unieke persoonlijkheid, die wordt gekenmerkt door een levendig temperament en een bedachtzame kalmte. Dit ras staat bekend om zijn goedaardige karakter, speelsheid en toewijding aan zijn baas.

De Schnauzer is zeer kindvriendelijk en is een waakzame metgezel zonder overdreven te blaffen. Met zijn scherpe zintuigen, intelligentie, trainbaarheid, moed, uithoudingsvermogen en weerstand tegen ziektes en slecht weer, heeft de Schnauzer alle eigenschappen om een uitstekende gezins-, waak- en begeleidingshond te zijn. Daarnaast beschikt hij over eigenschappen die hem geschikt maken als gebruikshond.

Temperament van een Middenslagschnauzer

De Standaard Schnauzer heeft sterk ontwikkelde zintuigen en is uiterst intelligent. Ze zijn zeer loyaal, toegewijd en betrouwbaar. Ze zijn aanhankelijk en speels en dit ras heeft een charmante persoonlijkheid. Ze zijn over het algemeen niet betrouwbaar met andere huisdieren en hebben de neiging om agressief worden bij andere honden. Dit ras gedijt op menselijk gezelschap en kan niet goed tegen lang alleen zijn. Ze zijn afstandelijk en gereserveerd tegenover vreemden en zeer beschermend over hun familie en grondgebied waardoor ze een uitstekende waakhond zijn. De Standaard Schnauzer wordt niet aanbevolen voor de beginnende of sedentaire hondenbezitter.

Verzorging van een Middenslagschnauzer

De Standaard Schnauzer moeten dagelijks geborsteld en gekamd worden om de vacht vrij te houden van klitten. Het haar rond de ogen en oren moeten worden getrimd. Professioneel knippen dient tweemaal per jaar te gebeuren. Het is belangrijk om de snorharen schoon te maken na de maaltijd.

De middenslagschnauzer kent verschillende erfelijke aandoeningen, hoewel het risico hierop laag of onbekend is. Een veelvoorkomende oogaandoening is keratoconjunctivitis sicca (KCS of 'droge ogen'). Daarnaast komen ook atopie, heupdysplasie en elleboogdysplasie voor bij dit ras. Gelukkig heeft de rasvereniging voor Schnauzerfokkers en Liefhebbers (VSFL) veel onderzoek gedaan naar het ras om deze aandoeningen te voorkomen en behandelen.

Voor de MiddenslagSchnauzer zijn de volgende DNA testen beschikbaar: Cardiomyopathie (DCM) (hartfalen door een uitgerekte hartspier)

Vacht van een Middenslagschnauzer

De Middenslagschnauzer heeft een dubbele vacht. De buitenste laag is dik, taai en hard en de ondervacht is zacht en dicht. De vacht is langer boven de ogen en op de snuit. Het haar op de benen is langer dan de vacht. De kleur van de vacht is ofwel zuiver zwart of peper en zout. Dit ras verliest weinig tot geen haar.

Trainen en opvoeden van een Middenslagschnauzer

De Middenslagschnauzer is een slimme en leergierige hond die graag wil leren en werken. Het is belangrijk om deze intelligentie te benutten en voldoende uitdaging te bieden om verveling en ongewenst gedrag te voorkomen. Een consequente en positieve opvoeding is daarbij essentieel. Het is belangrijk om duidelijke regels en grenzen te stellen en deze op een rustige en respectvolle manier te handhaven. Het gebruik van harde correcties wordt afgeraden omdat dit het vertrouwen van de hond kan schaden.

De Middenslagschnauzer heeft behoefte aan voldoende beweging en mentale uitdaging. Dagelijkse wandelingen en speelsessies zijn daarom belangrijk om de hond fit en tevreden te houden. Ook het aanleren van verschillende commando's en trucjes kan zorgen voor mentale stimulatie en een goede band tussen hond en baas.

Het socialiseren van de Middenslagschnauzer is belangrijk om ervoor te zorgen dat hij goed om kan gaan met andere honden, dieren en mensen. Het is daarom aan te raden om de hond op jonge leeftijd al kennis te laten maken met verschillende situaties en omgangsvormen. Een goede socialisatie kan angst en agressie in latere levensfasen voorkomen.

Voor de gehoorzaamheidstraining en verdere ontwikkeling van de Middenslagschnauzer is het aan te raden om een puppycursus te volgen en daarna door te gaan met vervolgcursussen en eventueel andere hondensporten. Op deze manier kan de hond zich verder ontwikkelen en uitdaging blijven vinden in zijn dagelijkse bezigheden.

Ze blinken uit in zoek-en reddingsacties, behendigheid, concurrerende gehoorzaamheid, en militaire werk. Ze worden ook met succes gebruikt als therapie honden.

Activiteit en bewegen van een Middenslagschnauzer

De Middenslagschnauzer is een hond met een redelijk actief temperament en heeft dagelijks beweging nodig om te kunnen gedijen. Hij is van nature nieuwsgierig en alert en houdt van het verkennen van zijn omgeving. Daarom is het belangrijk om hem regelmatig te laten wandelen en hem de kans te geven om te snuffelen en te ontdekken.

De Schnauzer (middenslag) is een zeer veelzijdige hond en kan goed overweg met verschillende soorten activiteiten. Vanwege zijn energieke en atletische aard, is hij een geschikte hond voor sportieve activiteiten. Ook is hij gek op spelletjes en houdt hij ervan om te apporteren en te spelen met speeltjes.

Daarnaast kan de Schnauzer ook goed getraind worden in verschillende hondensporten zoals agility, flyball, obedience en rally obedience. Dit zijn leuke en uitdagende activiteiten waarbij de hond zijn vaardigheden kan laten zien en tegelijkertijd een band met zijn baasje opbouwt.

Kenmerken van een Middenslagschnauzer

  • Rasgroep: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden
  • Leeftijd: 12-14 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 45-50 cm. Teef: 45-50 cm
  • Gewicht: Reu: 15-20 kg. Teef: 15-20 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Middenslagschnauzer

De Middenslagschnauzer is een rashond die een redelijk hoog risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Middenslagschnauzer is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Vergelijkbare honden

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test