Over de Miniatuur Bull Terriër
De oorsprong van de Miniatuur Bull Terrier is moeilijk te achterhalen. James Hinks, een Engelsman, probeerde het nieuwe ras te creëren door het kruisen van verschillende Bulldoggen, Terriërs en naar men zegt de Dalmatische hond. Hij was een succesvolle fokker, maar hechtte weinig waarde aan het voeren van stamboeken. In de eerste rasstandaard voor de Bull Terrier werd het gewicht van het ras gesteld op ruim 4 tot 28 kilo en werden honden met sterk uiteenlopend gewicht gewoon met elkaar gekruist. Vaststaat dat in de beginperiode van de Bull Terrier regelmatig kleine Bull Terriërs werden geboren. James Hinks hield deze aan en showde ze op belangrijke tentoonstellingen naast de grotere Bull Terriërs. In feite was er dus een Toy, een Miniatuur en een Standaard variëteit.
De Miniatuur Bull Terrier werd gebruikt bij het Engelse volksvermaak in de zogenaamde “pit”, waar forse aantallen ratten het leven lieten. Er waren echter veel meer Miniatuur Bull Terriërs dan standaard Bull Terriërs en deze waren in die tijd dus populairder. Toen de standaard Bull Terriërs echter steeds beter en mooier gefokt werden, nam het aantal liefhebbers van de Miniatuur Bull Terrier verder af en raakte het ras in de vergetelheid.
Het duurde tot aan het begin van de jaren dertig voordat er weer interesse kwam voor de Miniatuur Bull Terrier. Er waren op dat moment nog maar weinig honden en de kwaliteit liet te wensen over. De beste honden uit die tijd waren de gekleurde honden; zij hadden vaak een goede bouw en waren gespierd, maar er viel bij hen nog geen spoor van een “downface” te ontdekken. Om vanuit deze basis een goede Miniatuur te fokken was dus een uitdaging.
In 1938 stichtten enkele vrienden van het ras, onder voorzitterschap van Sir Richard H. Glyn, een nieuwe club in Londen voor de Miniatuur Bull Terrier. De standaard van de Bull Terrier werd in het geheel overgenomen, op twee punten na; de hoogte mocht maximaal 35,56 cm zijn en het gewicht maximaal 9 kilo. Het gewicht bleef geruime tijd een strijdpunt, want men kwam er snel achter dat een hond van een kilo of negen met een schouderhoogte van 35,5 cm niet de in de rasstandaard gevraagde “maximum aan substantie” kon bezitten. De Kennel Club heeft toen het besluit genomen om niet langer een maximum gewicht vast te stellen voor de Miniatuur Bull Terrier.
Na de Tweede Wereldoorlog werd in Engeland opnieuw een poging ondernomen om het ras weer op te zetten. Door gebruik te maken van klein uitgevallen topreuën van de Bull Terrier, kreeg het ras een moderner uiterlijk. De “downface” werd gemeengoed en ook de bouw werd steeds beter.
Wat kost een Miniatuur Bull Terriër
De kosten voor een Miniatuur Bull Terriër kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Miniatuur Bull Terriër ergens tussen de € 1.000 en de € 2.500 zal liggen.
Karakter van een Miniatuur Bull Terriër
Miniatuur Bull Terriers kunnen in hun jeugd behoorlijk onstuimig en enthousiast zijn, waardoor ze soms wel eens iets kunnen omstoten. Ze zijn erg dapper en kunnen fysiek veel aan. Ze zijn erg gehecht aan hun gezin, maar kunnen ook eigenwijs en soms zelfs koppig zijn.
Over het algemeen kunnen Miniatuur Bull Terriers goed overweg met kinderen. Ze zijn zeer tolerant en kunnen tegen een stootje. Voor de allerkleinsten kunnen ze echter wat te wild zijn.
Als ze goed gesocialiseerd zijn met katten en andere huisdieren, zijn er over het algemeen weinig of geen problemen. Sommige Miniatuur Bull Terriers kunnen wat strijdlustig zijn in de omgang met andere honden, afhankelijk van hun aard en opvoeding.
Als er bezoek komt, zullen Miniatuur Bull Terriers laten horen dat er iemand is, maar daar blijft het vaak bij. Het ras is van nature vriendelijk tegen mensen en kinderen. Als er echt nood is, zal deze hond zijn gezin beschermen. Als ze op de juiste manier worden opgevoed, zijn Miniatuur Bull Terriers uitstekende gezelschapsdieren. Als ze aan zichzelf worden overgelaten, kunnen ze echter zeer koppig en destructief worden.
Verzorging van een Miniatuur Bull Terriër
De verzorging van de Miniatuur Bull Terrier is relatief eenvoudig. De korte en glanzende vacht hoeft maar eens in de paar weken geborsteld te worden om losse haren te verwijderen. Het is belangrijk om de oren van de hond regelmatig schoon te maken om infecties te voorkomen.
Deze kleine rashond heeft te kampen met ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en lensluxatie die kunnen leiden tot blindheid.
Bovendien hebben Miniatuur Bull Terriers vaak te maken met geboorteproblemen vanwege hun compacte bouw. Als verkleinde versie van de Bull Terrier zijn ze gebouwd met een lichaam dat uit verhouding is, waardoor de pups vaak niet natuurlijk geboren kunnen worden en dystocia kan optreden. Dit komt doordat de pups simpelweg niet door het bekken van de moeder passen.
DNA testen voor de Miniatuur Bull Terrier
Er zijn DNA-testen beschikbaar voor erfelijke aandoeningen bij de Miniatuur Bull Terrier. Zo kan er getest worden op lensluxatie, wat een loslating van de lens kan veroorzaken. Daarnaast is er ook een test beschikbaar voor Letale acrodermatitis (LAD), een erfelijke huidaandoening die in sommige lijnen voorkomt bij de Miniatuur Bull Terrier. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een pup te informeren naar de testresultaten van de ouderdieren om het risico op deze aandoeningen te verminderen.
Trainen en opvoeden van een Miniatuur Bull Terriër
De Miniatuur Bull Terriër is een intelligente hond die graag mentale uitdagingen heeft en geniet van activiteiten die zijn geest en lichaam blijven stimuleren. Dit kan hem makkelijker maken om te trainen, omdat hij geïnteresseerd is in het leerproces en graag nieuwe dingen leert.
Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met de opvoeding van deze honden. Als ze eenmaal volwassen zijn, zijn ze te sterk en onstuimig om gecorrigeerd te worden door een gemiddelde eigenaar. Met name het trekken aan de lijn is een aandachtspunt. De Miniatuur Bull Terrier is intelligent en kan redelijk snel leren, maar is ook koppig en eigenwijs.
De opvoeder moet dus geduldig zijn, consequent blijven, begrip kunnen tonen en liefdevol zijn. Een afwisselende training voorkomt dat de hond zijn interesse verliest en het voor gezien houdt. Het volgen van een goede gehoorzaamheidscursus wordt aanbevolen.