De Welsh terriër: een intelligente hond die graag leert

Alles wat je wilt weten over de Welsh Terriër

Over de Welsh Terriër

De Welsh Terriër is een oud ras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Wales, Verenigd Koninkrijk. Het is een van de oudste terriërrassen, en het wordt verondersteld dat het ras teruggaat tot de 13e eeuw.

De Welsh Terriër werd gefokt om te jagen op ongedierte, zoals ratten, muizen en dassen. Het ras werd ook gebruikt voor de jacht op klein wild, zoals konijnen en vossen. Het was vooral populair onder boeren en mijnwerkers, die het ras gebruikten om hun huizen en schuren vrij van ongedierte te houden.

In de 19e eeuw begon de Welsh Terriër populairder te worden bij de hogere klassen in Engeland, en het ras werd in 1886 erkend door de Engelse Kennel Club. De Welsh Terriër werd ook populair in de Verenigde Staten, waar het ras in 1901 werd erkend door de American Kennel Club.

Wat kost een Welsh Terriër

De kosten voor een Welsh Terriër kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Welsh Terriër ergens tussen de $750 en de $1,000 zal liggen.

Karakter van een Welsh Terriër

De Welsh Terrier is een actieve, levendige en onafhankelijke hond met een moedig en vastberaden karakter. Het ras staat bekend om zijn intelligentie, zelfverzekerdheid en energieke persoonlijkheid. Welsh Terriërs hebben vaak een sterke persoonlijkheid en kunnen soms een tikkeltje eigenwijs zijn, maar dit maakt ze juist zo charmant en geliefd bij hun eigenaren.

De Welsh Terrier is van nature een sociale hond en hecht zich sterk aan zijn gezin. Ze hebben een grote behoefte aan menselijke interactie en kunnen er niet goed tegen als ze lang alleen gelaten worden. Hoewel Welsh Terriërs over het algemeen vriendelijk zijn naar vreemden, kunnen ze soms gereserveerd of wantrouwend zijn tegenover mensen die ze niet kennen. Het is daarom belangrijk om ze van jongs af aan te socialiseren met verschillende mensen en dieren, zodat ze leren om te gaan met verschillende situaties. Met kinderen kunnen Welsh Terriërs over het algemeen goed overwerg, maar tijdens het spelen kunnen ze nogal lomp en ruw zijn. Het is daarom belangrijk om kinderen te leren omgaan met de hond en altijd toezicht te houden.

Temperament van een Welsh Terriër

De Welsh terriër staat bekend om hun loyale, aanhankelijke en speelse temperament. Het zijn intelligente honden die graag leren en zijn gek op sport en spel, zijn actief en energiek en hebben veel beweging nodig. Welsh terriërs kunnen ook soms dominant zijn, dus het is belangrijk om duidelijke leiderschap te tonen. Als ze op de juiste manier worden opgevoed, kunnen Welsh terriërs echter geweldige gezelschapshonden zijn die liefdevol en aanhankelijk zijn.

De Welsh Terrier is een levendige, speelse en energieke hond met een zelfverzekerd en vastberaden karakter. Ze zijn alert en waaks en hebben een natuurlijke aanleg om hun gezin en eigendommen te beschermen. 

Verzorging van een Welsh Terriër

De Welsh Terrier is een hond die makkelijk te verzorgen is. Hij verhaart vrijwel niet, maar het is wel belangrijk om regelmatig te trimmen en kammen. Een borstelbeurt een paar keer in de week is meestal voldoende. Normaal gesproken kan volstaan worden met een trimbeurt om de zes maanden.

Als je graag wilt dat je Welsh Terrier er steeds tiptop uitziet  dan zal hij natuurlijk vaker getrimd moeten worden, ongeveer om de twee maanden.

Een Welsh heeft een makkelijke vacht die waterafstotend is. Daarom hoeft hij niet vaak of eigenlijk haast nooit gewassen te worden. Na een regenbui kan hij gewoon afgedroogd worden met een handdoek. Eventueel vuil kan, als de vacht droog is, uitgekamd worden. Zorg er wel voor dat de vacht altijd vrij is van klitten en vuil.

De Welsh Terriër heeft een hoog risico op erfelijke aandoeningen, waarvan heupdysplasie, degeneratieve myelopathie en lensluxatie de meest voorkomende zijn. Helaas is er weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar erfelijke aandoeningen bij dit ras, dus het is mogelijk dat er nog meer aandoeningen ontbreken op onderstaande lijst met ziektes.

Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupen zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en stijfheid in de achterpoten. Degeneratieve myelopathie is een progressieve aandoening die het ruggenmerg aantast en kan leiden tot verlamming. Lensluxatie is een aandoening waarbij de lens van het oog losraakt en kan leiden tot blindheid.

Er zijn twee DNA-tests beschikbaar om de aanleg voor Lensluxatie (loslating van de lens) en Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg) te detecteren.

Vacht van een Welsh Terriër

De Welsh Terrier is een hond van ideale grootte. De kleur van de vacht is black en tan: een zwart zadelpatroon en de rest van de vacht is met bruin. Hij heeft een vierkante lichaamsbouw met een schofthoogte van ongeveer 39 cm. De structuur van zijn vacht is draadachtig en bestaat uit een harde bovenlaag en een zachte onderwol. Dit biedt voldoende bescherming tegen alle weersomstandigheden.

Trainen en opvoeden van een Welsh Terriër

De Welsh Terrier is een energieke, slimme en eigenzinnige hond die graag leert en uitgedaagd wordt. Het opvoeden en trainen van deze hond vereist dan ook de nodige geduld en consistentie.

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met de opvoeding en socialisatie van de Welsh Terrier. Dit houdt in dat de hond wordt blootgesteld aan verschillende situaties, geluiden, mensen en dieren, zodat hij leert omgaan met diverse prikkels. Het is ook belangrijk om de Welsh Terrier te leren om alleen te zijn, zodat hij geen verlatingsangst ontwikkelt.

Een goede gehoorzaamheidstraining is essentieel voor de Welsh Terrier. Het is belangrijk om de hond te leren luisteren naar commando's en om hem te leren wat wel en niet mag. Het belonen van gewenst gedrag met voedsel, speeltjes of lof is een effectieve manier om de hond te motiveren en te belonen.

Een positieve en beloningsgerichte training is het meest effectief bij de Welsh Terrier. Deze honden hebben een sterk eigen karakter en kunnen eigenwijs zijn, dus harde straffen en negatieve trainingstechnieken werken averechts en kunnen leiden tot ongewenst gedrag.

Activiteit en bewegen van een Welsh Terriër

De Welsh Terrier is een actieve en energieke hond die graag beweegt en buiten is. Deze hond heeft dan ook voldoende beweging nodig. De Welsh is een hond die zich goed kan aanpassen aan verschillende woonomstandigheden. Hij kan zowel in een huis met een grote tuin als in een appartement wonen, mits hij maar voldoende beweging krijgt. Dit ras is ook geschikt om mee te nemen op lange wandelingen en outdoor activiteiten.

Het is belangrijk om de Welsh Terrier voldoende mentale stimulatie te geven. Deze honden zijn slim en leergierig, en vinden het leuk om nieuwe dingen te leren en uitgedaagd te worden. Het is daarom aan te raden om regelmatig met uw Welsh Terrier te trainen en gehoorzaamheidsoefeningen te doen.

Kenmerken van een Welsh Terriër

  • Rasgroep: Terriers
  • Leeftijd: 12-15 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 38-40 cm. Teef: 38-40 cm
  • Gewicht: Reu: 9-10 kg. Teef: 9-10 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Welsh Terriër

De Welsh Terriër is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Welsh Terriër is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test