De Groenendaeler: will to please

Alles wat je wilt weten over de Groenendaeler

Over de Groenendaeler

De Groenendaeler is een Belgische herdershond en één van de vier erkende Belgische herders. Het ras vindt zijn oorsprong in het Belgische dorp Groenendael, waar het voor het eerst werd gefokt. Hoewel de Groenendaeler al eeuwen bestaat, zijn de eerste gedocumenteerde verwijzingen naar Belgische herdershonden pas in de 17e eeuw geschreven. In de 19e eeuw begon men honden te classificeren op basis van nationaliteit en in 1981 werd uiteindelijk de Belgische Herdershondenclub opgericht.

Een belangrijke figuur in de geschiedenis van het ras was prof. Reul, een Belgische dierenarts die alle Belgische herdershonden bij elkaar heeft gebracht om hun overeenkomsten te evalueren en ze als ras te classificeren. Zo werd in 1892 het Belgische herder ras opgericht, inclusief alle vier de soorten: Groenendaeler, Mechelaar, Tervuren en Laekense. Nicholas Rose, een Belgische man, richtte een kennel op voor zwarte, langharige Belgische herders, nu bekend als de Groenendaeler honden.

De Groenendaeler werd steeds populairder in de showring, behendigheidscursussen en gehoorzaamheidsproeven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte het ras naam en kreeg het internationaal respect voor hun moed als boodschappers en karrenhonden, naast andere rollen. Het ras wordt nu wereldwijd gebruikt als politiehonden, misschien vanwege hoe goed ze zichzelf bewezen hebben. De Groenendaeler is een intelligent, zelfverzekerd en beschermend ras dat een actief leven en voldoende training nodig heeft.

Wat kost een Groenendaeler

De kosten voor een Groenendaeler kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de fokker, de stamboom van de ouders, de locatie en de beschikbaarheid van puppy's. Over het algemeen kun je verwachten dat de aanschafprijs van een Groenendaeler ergens tussen de € 1.100 en de € 2.000 zal liggen.

Karakter van een Groenendaeler

De Groenendaeler heeft een sterke persoonlijkheid en staat bekend om zijn aanpassingsvermogen en vermogen om uit te blinken in verschillende activiteiten. Of het nu gaat om paraderen in de showring, deelnemen aan gehoorzaamheidsproeven of het hoeden van schapen, ze vinden het allemaal geweldig. Ze zijn toegewijd aan hun baasjes en tonen dit al op jonge leeftijd. Ze hebben een beschermende kwaliteit en zijn alert, zelfs als ze rusten. Ze zijn geweldige waakhonden en zullen hun familie moedig verdedigen tegen bedreigingen, maar zijn niet van nature agressief. Als ze niet genoeg beweging krijgen, kunnen ze echter hyper en veeleisend worden.

Temperament van een Groenendaeler

Dit is een zeer energievol ras en moet altijd wel een werkje te doen krijgen. Als ze niet goed vermaakt worden of voor een langere tijd alleen gelaten worden, dan kan dit ras sloopgedrag vertonen. De Groenendaeler kan goed met kinderen, maar kan agressief gedrag tegenover andere honden vertonen. Ze doen het goed met andere huisdieren mits ze goed gesocialiseerd zijn.

Verzorging van een Groenendaeler

Als het gaat om verzorging heeft de Groenendaeler hond relatief weinig verzorging nodig. Hun dikke, zwarte vacht moet echter wel regelmatig worden geborsteld om klitten te voorkomen en hun vacht glanzend te houden. Af en toe baden kan ook helpen om hun vacht schoon te houden. Daarnaast is het belangrijk om hun oren schoon te houden om infecties te voorkomen

Helaas zijn heupdysplasie en maagkanker voorkomende problemen bij de Groenendaeler. Heupdysplasie veroorzaakt slijtage van het heupgewricht, waardoor de hond kreupel kan worden. Sommige honden hebben dure operaties nodig om dit te verhelpen, maar vaak moeten ze hun hele leven pijnstillers slikken. Ongeveer 15% van de Groenendaelers heeft hier last van. Maagkanker is een sluipende ziekte die moeilijk te herkennen is. Wanneer de tumor te groot wordt, kan hij niet meer operatief verwijderd worden. Het is dus belangrijk om regelmatig je Groenendaeler te laten controleren op deze aandoeningen.

Vacht van een Groenendaeler

De Groenendaeler valt op door zijn lange, zwarte vacht die hem onderscheidt van andere Belgische herdershonden. Hun vacht is lekker dik en lang, en hoewel puur zwart de voorkeur heeft, zijn kleine stukjes witte vacht ook prima. Hun kop  heeft een kortere vacht, maar ze hebben wel een dikke manen van haar rond hun nek, vooral bij de reuen.

Ze hebben een sterk, lenig en sierlijk lichaam dat nooit lomp mag zijn. Ze zijn middelgroot, goed geproportioneerd en hebben opvallend rechtopstaande en driehoekige oren met donkerbruine amandelvormige ogen.

Trainen en opvoeden van een Groenendaeler

Het is belangrijk om de Groenendaeler vroeg in hun leven te trainen, zodat ze niet wantrouwend worden tegenover vreemden en meer zelfvertrouwen krijgen. Ze zijn echt dol op het behagen van hun trainer en zullen snel nieuwe taken oppikken. Het is geen verrassing dat ze veel gebruikt worden door de politie, omdat ze zo goed te trainen zijn. Ze gedijen het beste bij een consistente en stevige aanpak, dus wees niet bang om duidelijke grenzen te stellen tijdens de training.

Activiteit en bewegen van een Groenendaeler

De Groenendaeler is een hond die veel energie heeft en die graag beziggehouden wil worden. Ze houden van fysieke en mentale uitdagingen en zijn op hun best als ze een taak te vervullen hebben. Lange wandelingen en actieve spelletjes zijn essentieel voor deze honden om ze gelukkig en gezond te houden. Ze doen het ook goed in behendigheidscursussen en andere vormen van hondensporten. Zorg er wel voor dat ze niet overbelast raken, vooral niet als ze nog jong zijn. Het is belangrijk om ze geleidelijk aan op te bouwen en niet te veel van ze te vragen voordat ze volgroeid zijn.

Kenmerken van een Groenendaeler

  • Rasgroep: Herdershonden en Veedrijvers
  • Leeftijd: 10-12 jaar
  • Schofthoogte: Reu: 62-66 cm. Teef: 58-62 cm
  • Gewicht: Reu: 25-30 kg. Teef: 20-25 kg

Formaat:

Erg klein
Zeer groot

Beweging:

Weinig
Zeer veel

Waakhond:

Niet alert
Zeer alert

Onderhoud:

Weinig
Zeer vaak

Sociaal:

Op zichzelf
Zeer sociaal

Ziektes bij een Groenendaeler

De Groenendaeler is een rashond die een laag risico heeft op erfelijke aandoeningen of medische kwalen. Van een Groenendaeler is bekend dat ze gevoelig zijn voor, of aanleg hebben tot de volgende ziektes of aandoeningen:

Gratis vermelding

Ben je een fokker en wil je een gratis vermelding?

Plaats advertentie

Plaats advertentie

Zoek je vanwege omstandigheden een nieuwe baas voor je hond?

Plaats advertentie

Deel jouw video of foto

Heb jij een leuke video of foto van je hond en wil je deze ook op de website hebben? Stuur deze dan in

Video Foto

Mijn ideale hond

Het vinden van een ras die past bij je levensstijl is de eerste en tevens belangrijkste stap naar een heerlijk leven samen met je hond.

Doe de test