Nieuws: Britse echtpaar heeft dode hond gekloond
Laura Jacques en Richard Remde zijn eerste Britse klanten van de Sooam Biotech Research Foundation gevestigd in Zuid-Korea.
De puppies zijn een kloon van hun overleden huisdier. De Sooam Biotech Research Foundation biedt een kloonservice van huisdieren aan voor een bedrag van $ 100.000 (circa 91.457 Euro)
De boxer Dylan overleed in juni aan de gevolgen van een hersentumor en de baasjes bleven achter met een intens verdriet. "Ik had Dylan al van pup af aan, hij was mijn kind, mijn leven" aldus Jacques. Sooam, het eerste laboratorium ter wereld die honden klonen, heeft al meer dan 700 honden voor commerciële klanten geproduceerd. De twee puppies, die binnen een paar dagen geboren zullen worden, zullen de identieke DNA van Dylan hebben.
David Kim, een wetenschapper bij Sooam, verteld dat de geboorte van de twee gekloonde honden erg spannend is voor het laboratorium, omdat monsters van Dylan pas 12 dagen na zijn dood zijn genomen. "Dit is de eerste zaak die we hebben gehad waarbij wij cellen uit een dood dier hebben gehaald die al enige tijd overleden was." zei hij. "Hopelijk zal dit ons helpen om de tijd na de dood dat we cellen kunnen afnemen voor het klonen uit te breiden."
Er zijn geen regels over het klonen van dieren, hoewel het klonen van mensen illegaal is. In augustus het Europees Parlement ingestemd om het klonen van landbouw dieren te verbieden.
Woo-Suk Hwang, een van de toonaangevende onderzoekers op het Sooam laboratorium, is een controversieel figuur. In 2004 leidde hij een onderzoeksgroep aan de Universiteit van Seoul, Zuid-Korea, die beweerde een gekloond menselijk embryo in een reageerbuis te hebben gemaakt. Een onafhankelijk wetenschappelijk comité vond geen bewijs van dit en in januari 2006 heeft het tijdschrift Science, die het artikel oorspronkelijk had, is ingetrokken.
Zijn werk met dieren heeft ook zijn tegenstanders. Helen Wallace, directeur van GeneWatch, heeft opgeroepen tot een verbod op het klonen van huisdieren en zei dat het verontrustend is dat de praktijk niet tot een halt geroepen wordt. "Het klonen van zoogdieren is normaal gesproken niet erg succesvol. Een van onze zorgen is dat commerciële bedrijven misbruik kunnen maken van rouwende eigenaren van gezelschapsdieren, "zei ze. "Wij denken dat het klonen van dieren verboden moet worden. "
De RSPCA is ook kritisch over het klonen van honden. Een woordvoerder zei: "Er zijn ernstige ethische en sociale problemen in verband met de toepassing van het klonen van dieren. Het klonen van dieren vereist procedures die pijn en leed veroorzaken, met extreem hoge uitval en sterftecijfers. Er is ook veel bewijs dat gekloonde dieren vaak last hebben van lichamelijke aandoeningen zoals tumoren, longontsteking en abnormale groeipatronen. "
bron:the guardian